Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι διέλυσαν όλα τα Leopard στην Ουκρανία – Μακριά από μάχες τα M1 Abrams, οι ΗΠΑ φοβούνται εκκωφαντική ήττα γοήτρου

Οι Ρώσοι διέλυσαν όλα τα Leopard στην Ουκρανία – Μακριά από μάχες τα M1 Abrams,  οι ΗΠΑ φοβούνται εκκωφαντική ήττα γοήτρου
Η πλειονότητα των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 έχει χτυπηθεί στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, με πάνω από το1/4 να έχει καταστραφεί ολοσχερώς
Σχετικά Άρθρα
Αφιλόξενη αποδεικνύεται η ουκρανική γη για τα δυτικά άρματα μάχης, που έχουν υποστεί καταστροφική ήττα στη σύγκρουση με τον ρωσικό στρατό.
Η πλειονότητα των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 έχει χτυπηθεί στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, με πάνω από το1/4 να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Τα υπόλοιπα να έχουν υποστεί τέτοιας έκτασης ζημιές, που δεν είναι δυνατό να επισκευαστούν.
Το Foreign Affairs, το περιοδικό του πιο σημαντικού think tank για διεθνή ζητήματα των ΗΠΑ του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, επισημαίνει ότι τα εν λόγω τανκς είχαν διαφημιστεί ως υπερόπλα μόνο που στη μάχη δεν το απέδειξαν.
«Από τα περίπου 100 Leopard 2 που επιχείρησαν στην Ουκρανία, τουλάχιστον 26 έχουν καταστραφεί πλήρως ενώ τα άλλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω ζητημάτων επισκευής και συντήρησης», υποστηρίζει το Foreign Affairs.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόδοση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, δεν προσέφερε πολλές αποδείξεις πως τα Leopard θα ήταν καθοριστικά στην έκβαση της θερινής αντεπίθεσης που κατέληξε σε μία οδυνηρή αιματοχυσία για το Κίεβο.

Μακριά από τις μάχες τα M1 Abrams - Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν πλήγμα στο γόητρο της εξοπλιστικής τους βιομηχανίας


Ενώ Leopard 2 δόθηκαν από πολλά ευρωπαϊκά κράτη στο Κίεβο το Foreign Affairs παρατηρεί ότι τα άρματα μάχης M1 Abrams, που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν κρατηθεί μακριά από την πρώτη γραμμή, καθώς οι Ουκρανοί προσπαθούν να ...τα προστατεύσουν, προκειμένου να μην πληγούν από επιθέσεις ρωσικών drones με εκρηκτικά.
Εικάζεται ευρέως ότι μετά την καθυστέρηση των παραδόσεων μέχρι τη θερινή αντεπίθεση της Ουκρανίας, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να διασφαλίσει πως τα Abrams δεν θα αναπτυχθούν σε μάχες υψηλής έντασης όπως τα Leopard, προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά στη φήμη στον αμυντικό της τομέα.
Κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστια ζημιά για ένα από τα πιο εμβληματικά εξοπλιστικά της προϊόντα, υποστηρίζει το Military Watch Magazine.
Στο δημοσίευμα του Foreign Affairs σχετικά με την έλλειψη της απαραίτητης υποδομής υποστήριξης της Ουκρανίας για τη διατήρηση των αρμάτων μάχης ήλθε να προστεθεί μία αναφορά από τον βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, Sebastian Schafer, πως το Κίεβο έχει στη διάθεσή του πλέον μόνο λίγα από τα γερμανικά τανκς.
«Δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από τα άρματα μάχης που παραδόθηκαν μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία», παρατήρησε τότε.

Leopard 2 παραδομένο στις φλόγες
leopard_2.png
Με τα Leopard 2 είχαν καεί και οι Τούρκοι

Προηγουμένως, τον Νοέμβριο, το Forbes είχε αναφέρει ότι ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη χάσει «το 1/4 των καλύτερων γερμανικής κατασκευής τανκς που είχε».
Το Leopard 2 αναμενόταν από καιρό να έχει πολύ βαριές απώλειες κατά των ρωσικών δυνάμεων με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις της κλάσης του, όταν αναπτύχθηκε από τον Τουρκικό Στρατό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ανταρτών στη Συρία και το Ιράκ.
Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματικοί εκείνη την εποχή ανέφεραν πως βιώνουν κυριολεκτικά ένα «τραύμα» λόγω των ακραίων απωλειών που υπέστησαν εναντίον σχετικά ελαφρά οπλισμένων πολιτοφυλακών.
Το Leopard 2A6 εθεάθη για πρώτη φορά να έχει πολλαπλές απώλειες στην Ουκρανία στις αρχές Ιουνίου, λίγες μόλις ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων.

tanks_1.JPG

Ίδια τύχη με τα Leopard είχαν και τα Challenger 2


Πλάνα από τις ρωσικές δυνάμεις που καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα και σχεδόν κατεστραμμένα γερμανικά και αμερικανικά τανκς εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου εκείνη την εποχή.
Τα πλάνα έδειξαν έκτοτε την καταστροφή των Leopard 2 που επιτεύχθηκε με μία σειρά όπλων, όπως νάρκες και φορητούς πυραύλους Kornet έως νέους Vikr-1 που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα.
Παράλληλα με το Leopard 2, και τις τεράστιες απώλειες του Leopard 1, η Βρετανία είδε επίσης δύο από τα 12 Challenger 2 με τα οποία προμήθευσε το Κίεβο, να έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη σύντομη ανάπτυξη του άρματος μάχης κοντά στην πρώτη γραμμή τον Αύγουστο.
Πέρα από τα προβλήματα με τα επίπεδα προστασίας της θωράκισης και τις ανάγκες συντήρησης, τα άρματα μάχης Leopard δεν τα κατάφεραν ούτε στη χειμερινή λάσπη της Ουκρανίας - ένα ζήτημα που είχαν αντιμετωπίσει και οι Γερμανοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα ρωσικά άρματα μάχης T-80 με κινητήρες αεριοστροβίλου, του ίδιου τύπου κινητήρα που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά M1 Abrams, έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ικανά να επιχειρούν σε τέτοιο έδαφος.
Δυτικές πηγές προσπάθησαν ευρέως να υποβαθμίσουν τους ισχυρισμούς ότι τα γερμανικά άρματα αντιμετωπίζουν προβλήματα απόδοσης και για τον λόγο αυτό δεν μακροημερεύουν.
Συχνά ισχυρίζονταν πως η τακτική των ουκρανικών δυνάμεων και η αδυναμία τους να υιοθετήσουν τις επιχειρησιακές μεθόδους του ΝΑΤΟ ήταν η κύρια αιτία για τις απώλειες που υπέστησαν.

Κατεστραμμένο Challenger 2
challenger_2.jpeg

military_1.JPG
Putin: Σαφώς ανώτερα τα νέα ρωσικά όπλα από αυτά του ΝΑΤΟ

Τα νέα ρωσικά όπλα και στρατιωτικά συστήματα είναι σαφώς ανώτερα από αυτά του ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κατά την επίσκεψη του στην περιοχή Tula.
«Φυσικά, αν συγκρίνουμε τα σύγχρονα όπλα του ΝΑΤΟ και τα όπλα της τελευταίας περιόδου της Σοβιετικής εποχής, αυτά είναι κατώτερα κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι πάντα.
Αλλά αν πάρουμε τα τελευταία μας όπλα, είναι σαφώς ανώτερα από όλους.
Αυτό είναι ένα προφανές γεγονός» είπε ο Putin κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ «Όλα για τη Νίκη», τονίζοντας πως για να πετύχεις στο πεδίο της μάχης, πρέπει να απαντήσεις γρήγορα στα μέσα καταστροφής και αναγνώρισης που χρησιμοποιεί ο εχθρός και να τα καταστείλεις.
«Για να επιτύχεις στο πεδίο της μάχης σήμερα, πρέπει να ανταποκριθείς γρήγορα και επαρκώς στα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης.
Η επιτυχία επιτυγχάνεται από εκείνους που ανταποκρίνονται γρήγορα στα μέσα καταστροφής, αναγνώρισης και καταστολής που χρησιμοποιεί ο εχθρός, που αντιδρούν άμεσα σε αυτά και όχι μόνο να τα καταστέλλουν, αλλά κάνουν τα δικά τους αντίστοιχα μέτρα ακόμα πιο αποτελεσματικά.
Όποιος τα κάνει όλα πιο γρήγορα, κερδίζει.
Αυτό είναι το σημερινό χαρακτηριστικό του ένοπλου αγώνα» υποστήριξε ο Putin.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί νίκη στο μέτωπο αν δεν υπάρχει υποστήριξη από την αμυντική βιομηχανία, αναφέροντας πως η Ρωσία θα αυξήσει τις παραγγελίες της για όπλα σε επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να αναπληρώσει τα αποθέματά της.
Μάλιστα, επισήμανε πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 520.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμυντική βιομηχανία στη Ρωσία.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι πλέον γεμάτες με παραγγελίες» είπε ο Putin, ο οποίος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω αυξήσεις και άλλα κοινωνικά μέτρα για τους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης