Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο Tούρκος προμηθευτής της Lidl

tags :
Στο στόχαστρο Tούρκος προμηθευτής της Lidl
Eργαζόμενοι στην τουρκική εταιρεία Agrobay διαμαρτύρονται για απάνθρωπες συνθήκες. Εκφοβισμοί ακόμα και απαγόρευση να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Η Agrobay προμηθεύει την εταιρεία Lidl.
Η Agrobay έχει άμεση σχέση με τη Γερμανία. Eίναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl. Με σχεδόν 12.000 καταστήματα σε 30 χώρες και κύκλο εργασιών περίπου 115 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Lidl είναι ο μεγαλύτερος όμιλος discounter στον κόσμο. Η Agrobay δραστηριοποιείται από το 2002 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον αγροτικό τομέα στην Τουρκία. Εξάγει κυρίως ντομάτες και πιπεριές.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα προξενεία αρκετών χωρών όπως της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας. Η αστυνομία σταμάτησε τις διαμαρτυρίες τους και η εταιρεία μήνυσε τους εργαζόμενους με το αιτιολογικό ότι «έβλαψαν τις εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία».
Μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου 2023 απολύθηκαν 39 εργαζόμενοι, εκ των οποίων δύο υπάλληλοι γραφείου και 37 εργάτες. Οι 34 από τους απολυμένους είναι γυναίκες και μια από αυτές μιλώντας στην DW λέει: «Οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ άσχημες. Δεν μας επιτρεπόταν να πάμε στην τουαλέτα επειδή η απόσταση μεταξύ του θερμοκηπίου και των τουαλετών ήταν μεγάλη».

Γυναίκες: φθηνό εργατικό δυναμικό

Καταγγέλλει ακόμα ότι οι γυναίκες εργαζόμενες πολλές φορές έπρεπε να εκτελούν πολλές εργασίες που στην πραγματικότητα ήταν για άνδρες. «Μέχρι το βράδυ έπρεπε να φτυαρίζουμε και να κουβαλάμε σίδερα μήκους 80 μέτρων … και αυτό γιατί η εταιρεία θεωρούσε τις γυναίκες φθηνό εργατικό δυναμικό».
Οι 34 εργαζόμενοι απολύθηκαν με τη δικαιολογία ότι επέδειξαν «ανήθικη συμπεριφορά», όπως για παράδειγμα κλοπές. Ο Ουμούτ Κοτσαγκέζ, πρόεδρος του συνδικάτου Tarim-Sen δηλώνει πως με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν αποζημίωση ή επίδομα ανεργίας ή συστατική επιστολή και έτσι δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά. Θεωρεί όμως και τον γερμανικό κολοσσό Lidl εν μέρει υπεύθυνο για τις κακές εμπειρίες των εργαζομένων.

Η Lidl ερευνά, η Agrobay δεν απαντά

Σύμφωνα με τον Ουμούτ Κοτσαγκέζ η Γερμανία θα μπορούσε να είχε προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων σύμφωνα με ένα νέο νόμο που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2023 και απαιτεί από τις μεγάλες γερμανικές εταιρείες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό αφορά και τις τουρκικές εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα την Agrobay.
Από την πλευρά της η εταιρεία Lidl αναφέρει πως έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος και ότι βρίσκεται σε επαφές με την τουρκική εταιρεία Agrobay. Όσο για την τουρκική εταιρεία δεν έχει ακόμα απαντήσει στις ερωτήσεις της DW.
Το συνδικάτο προσπαθεί να μεσολαβήσει και να μιλήσει με την τουρκική εταιρεία, ωστόσο δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία θετική απάντηση. Επιδιώκει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την καταβολή των μισθών, αλλά χωρίς επιτυχία. Αλλά και η Αϊτέν Γιαβούζ ελπίζει η δημοσιότητα να βοηθήσει τον αγώνα τους και άλλοι προϊστάμενοι να μην τους φέρονται τόσο άσχημα και άδικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης