Τελευταία Νέα
Διεθνή

To «φάντασμα» της κατάρρευσης των περιφερειακών τραπεζών του 2023 εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Wall Street

To «φάντασμα» της κατάρρευσης των περιφερειακών τραπεζών του 2023 εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Wall Street
Η νέα αναταραχή σε μια περιφερειακή τράπεζα της Νέας Υόρκης υπενθύμισε ότι αυτά τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αφαίρεσαν από τη βασική δήλωση πολιτικής που χαρακτηρίζει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ως «γερό και ανθεκτικό», μια φράση που χρησιμοποιούσε από τον Μάρτιο του 2023 για να καθησυχάσει το κοινό ότι τα περιφερειακά προβλήματα δανεισμού είχαν περιοριστεί.
Την ίδια μέρα, νέα αναταραχή σε μια περιφερειακή τράπεζα της Νέας Υόρκης υπενθύμισε ότι αυτά τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει.
Η New York Community Bancorp σόκαρε τη Wall Street όταν μείωσε το μέρισμά της, ανέφερε αιφνιδιαστική τριμηνιαία ζημία και συσσώρευσε εκατομμύρια για μελλοντικές απώλειες δανείων.
Η μετοχή της τράπεζας με έδρα το Hicksville της Νέας Υόρκης υποχώρησε 37% την Τετάρτη (31/1/2024) και άλλο 11% την Πέμπτη (1/2/2024), παρασύροντας τον υπόλοιπο κλάδο μαζί της.
Οι μετοχές πολλών άλλων μεσαίου μεγέθους τραπεζών, όπως η Valley National Bancorp, η BankUnited και η Western Alliance δέχθηκαν επίσης μεγάλες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να φύγουν.
Ένας δείκτης που παρακολουθεί τις τράπεζες μεσαίου μεγέθους υποχώρησε επίσης κατά 9% σε δύο ημέρες.

Προσοχή συστήνουν οι επενδυτές

Ορισμένοι ειδικοί επέστησαν προσοχή, σημειώνοντας όμως ότι οι προκλήσεις στη New York Community Bancorp δεν ισχύουν για ολόκληρο τον κλάδο.
«Βλέπουμε ότι τα ζητήματα που επηρεάζουν τη NYCB να αφορούν συγκεκριμένα την εταιρεία με ελάχιστη επίδραση στις ευρύτερες περιφερειακές τράπεζες», δήλωσε ο Steven Alexopoulos, περιφερειακός τραπεζικός αναλυτής της JPMorgan.
Τα γεγονότα πρόσφεραν μια μίνι αναδρομή στο χάος πριν από 11 μήνες, όταν οι φόβοι για την ασφάλεια των καταθέσεων σε περιφερειακές τράπεζες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Τελικά αυτοί οι φόβοι κατέστρεψαν τρία σημαντικά ιδρύματα - τη Silicon Valley Bank, την Signature Bank και την First Republic - που κατασχέθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξηγούν τις νέες ανησυχίες της αγοράς, από ανησυχίες για αδυναμίες εμπορικών ακινήτων έως αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες που τίθενται σε περιφερειακές τράπεζες συγκεκριμένου μεγέθους.
Αλλά τα βασικά ερωτήματα σχετικά με αυτό το τμήμα του τραπεζικού κλάδου είναι τα ίδια με αυτά του περασμένου Μαρτίου: Πόσο αδύναμοι είναι οι ισολογισμοί στις περιφερειακές τράπεζες;
Μπορούν να αντέξουν τον πόνο των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed;
Και μπορούν τελικά να είναι κερδοφόρα και να επιβιώσουν στο κενό που υπάρχει ανάμεσα σε έναν κολοσσό, όπως η JPMorgan και στις χιλιάδες μικροσκοπικές κοινοτικές τράπεζες σε μικρές πόλεις σε όλη την Αμερική;

Μια κρίση που δημιούργησε μια άλλη κρίση

Η ειρωνεία της τρέχουσας δύσκολης θέσης της New York Community Bancorp είναι ότι μπορεί εν μέρει να αναχθεί στις προσπάθειες της εταιρείας να παίξει το ρόλο του διασώστη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2023, όταν παρενέβη για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία της Signature Bank από τις ρυθμιστικές αρχές λίγους μήνες μετά την εξαγορά άλλου αντιπάλου.
Η ταχεία ενοποίηση διπλασίασε το μέγεθος του ιδρύματος και ώθησε την τράπεζα πάνω από ένα σημαντικό όριο ενεργητικού των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έφερε αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις για τους δανειστές αυτού του μεγέθους.
Αυτές οι απαιτήσεις, είπε η εταιρεία, εξηγούν γιατί έπρεπε να ενισχύσει τον ισολογισμό της μειώνοντας το μέρισμά της και ενισχύοντας τα χρήματα που διέθετε για μελλοντικές απώλειες δανείων.
«Πήραν τα περιουσιακά στοιχεία της Signature με έκπτωση, η οποία φαινόταν αρκετά καλή, αλλά η ανησυχία μου τώρα είναι ότι δυστυχώς ήταν πάρα πολύ για να μπορέσει να τη χειριστεί», είπε ο Yokum.
«Αν είστε μεγαλύτεροι και πιο διαφοροποιημένοι, είναι λιγότερο πιθανό να σας χτυπήσει άμεσα ένα από αυτά τα σοκ».
Αυτή η νέα πρόκληση για μία από τις 30 κορυφαίες τράπεζες της χώρας μπορεί να βοηθήσει να πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση στον περιφερειακό τραπεζικό κόσμο σχετικά με το εάν είναι καλύτερο να επιδιώξουμε την ενοποίηση και να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε ως τρόπος αποφυγής νέων ρυθμιστικών απαιτήσεων που θα μπορούσαν να μειώσουν τα κέρδη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PNC Financial Services Group, Bill Demchak, είχε την ανάλογη σύσταση τον περασμένο μήνα, όταν είπε σε αναλυτές ότι οι εταιρικοί πελάτες θα μεταναστεύσουν τελικά σε εθνικούς κολοσσούς με σιωπηρή κρατική υποστήριξη.
«Η κλίμακα μετράει», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να παίξουμε αυτό το παιχνίδι».
Αλλά το να μεγαλώνεις, όπως ανακάλυψε η New York Community Bancorp, φέρνει επίσης νέα εμπόδια που μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε προβλήματα κερδοφορίας.
Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επίσης αυτή τη στιγμή νέους κανόνες που θα κάνουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις περιφερειακές τράπεζες ακόμη πιο αυστηρές.
Ορισμένες περιφερειακές τράπεζες, ως εκ τούτου, προσπαθούν να γίνουν μικρότερες με την απόρριψη δανείων, επενδύσεων και επιχειρηματικών γραμμών.
Όταν η US Bancorp (USB) ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι συμφώνησε σε ανώτατο όριο των περιουσιακών του στοιχείων και συρρίκνωση του ισολογισμού του ως τρόπο αποφυγής αυστηρότερων κανονισμών από τη Fed, η μετοχή της κινήθηκε υψηλότερα κατά 7% σε μια μέρα.
«Πρέπει να συρρικνωθείς αν δεν είσαι υγιής», είπε ο Yokum.

Ανησυχίες για εμπορικά ακίνητα

Η νέα αναταραχή για τη New York Community Bancorp εγείρει μια άλλη συγκεκριμένη ανησυχία για τον κλάδο: τα εμπορικά ακίνητα.
Η NYCB είναι σε μεγάλο βαθμό ένας δανειστής εμπορικών ακινήτων και υπήρξαν ανησυχίες για τον πόνο για τέτοιες τράπεζες, καθώς τα ακίνητα γραφείων και πολυκατοικιών μειώνονται σε αξία λόγω των αυξημένων επιτοκίων και της επίδρασης μιας πανδημίας που άδειασε πολλά κτίρια στο κέντρο της πόλης .
Οι περιφερειακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή έχουν πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε αυτά τα ακίνητα από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές.
Τρισ δισεκατομμύρια από αυτά τα δάνεια αναμένεται να λήξουν τα επόμενα χρόνια.
Το θέμα είναι υπό έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές.
"Όλες οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών συνεργάζονται με τράπεζες που έχουν, ξέρετε, συγκεντρώσεις προβληματικών ακινήτων για να το λύσουν", δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell στα τέλη του περασμένου έτους στο New York Economics Club.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης