Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόλις 4 δευτερόλεπτα πριν την παγκόσμια σύρραξη – Αποκαλυπτική αναχαίτιση πυραύλου των Houthis κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου

Μόλις 4 δευτερόλεπτα πριν την παγκόσμια σύρραξη – Αποκαλυπτική αναχαίτιση πυραύλου των Houthis κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου
Το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποίησε την «τελευταία γραμμή άμυνάς του»
Λίγα δευτερόλεπτα πριν την καταστροφή βρέθηκε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο από έναν πύραυλο των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, και ελάχιστα πριν πυροδοτηθεί μια παγκόσμιας εμβέλειας σύρραξη.
Και ο λόγος που αποφεύχθηκε ήταν η ενεργοποίηση του προηγμένου οπλικού συστήματος που ονομάζεται «τελευταία γραμμή άμυνας του Πολεμικού Ναυτικού».
Το Phalanx Close-In Weapon System (CWIS) αναπτύχθηκε από το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Gravely το βράδυ της Τρίτης ενάντια σε αυτό που είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ένας πύραυλος κρουζ που έφτασε κοντά στο 1 μίλι από το πλοίο – και επομένως δευτερόλεπτα από την πρόσκρουση.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα Phalanx διαθέτει πυροβόλα Gatling που μπορούν να εκτοξεύσουν έως και 4.500 βλήματα των 20 χιλιοστών το λεπτό, αποκρούοντας βλήματα ή άλλους στόχους σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση.
«Το οπλικό σύστημα Phalanx είναι ένα πυροβόλο όπλο ταχείας βολής, ελεγχόμενο από υπολογιστή, κατευθυνόμενο από ραντάρ που μπορεί να αποτρέψει πυραύλους κατά πλοίων και άλλες απειλές κοντά στη στεριά και στη θάλασσα», λέει ο κατασκευαστής Raytheon στη σελίδα του ιστότοπού του με τίτλο, «Τελευταία γραμμή άμυνας».

Συνεχείς οι αναχαιτίσεις

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν αναχαιτίσει δεκάδες προηγούμενες επιθέσεις πυραύλων των Houthis χρησιμοποιώντας άμυνες μεγαλύτερης εμβέλειας, πιθανώς τους πυραύλους Standard SM-2, Standard SM-6 και Evolved Sea Sparrow, λένε οι αναλυτές.
Αυτοί οι αμυντικοί πύραυλοι εμπλέκουν τους στόχους τους σε βεληνεκές 8 μιλίων (περίπου 12 χιλιόμετρα) ή περισσότερο.
Αλλά το βράδυ της Τρίτης αυτό δεν συνέβη για λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί, αναφέρει το CNN.
Ο Tom Karako, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι ήταν «ανησυχητικό» που ο πύραυλος των Houthis έφτασε τόσο κοντά σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.
"Το 1 μίλι μεταφράζεται σε όχι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε ο Karako.
Ο αναλυτής Carl Schuster, πρώην καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είπε ότι ο πύραυλος Houthi, που ταξίδευε με περίπου 600 mph (965 km/h), ήταν πιθανόν περίπου 4 δευτερόλεπτα από το χτύπημα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου όταν καταστράφηκε από την έκρηξη πυρών πολυβόλου από το σύστημα Gravely's Phalanx.
Σημείωσε ότι η καταστροφή ενός πυραύλου σε απόσταση 1 μιλίου δεν εμποδίζει απαραίτητα τα πολεμικά πλοία να χτυπηθούν με συντρίμμια.
«Οι πύραυλοι δεν εξατμίζονται όταν καταστρέφονται, στέλνουν χιλιάδες θραύσματα και εξαρτήματα πλαισίου», είπε ο Schuster.
«Τα καλά νέα είναι ότι τα ελαφρύτερα εξαρτήματα επιβραδύνονται γρήγορα, αλλά τα μεγάλα κομμάτια μπορούν να πετάξουν έως και 500 μέτρα.»
Όσο πιο κοντά είναι ο πύραυλος στο πλοίο όταν καταστραφεί, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για το σκάφος, με μεγαλύτερα κομμάτια ικανά να διεισδύσουν σε μη θωρακισμένα μέρη του κύτους και της υπερκατασκευής από περίπου 200 μέτρα (πάνω από 200 γιάρδες), είπε ο Schuster.
Σε περίπτωση υποηχητικού πυραύλου κρουζ όπως αυτός που αντιμετώπισε το Gravely την Τρίτη, «ανάλογα με το αν η κεφαλή εκραγεί, το μέγεθος των συντριμμιών, τη γωνία πτήσης του πυραύλου και το ύψος κατά τη στιγμή της καταστροφής του πυραύλου, περίπου το 2% των συντριμμιών μπορεί να φτάσει στο πλοίο ," αυτός είπε.
Έως και το 70% των συντριμμιών από πυραύλους που ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, όπως υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ ή βαλλιστικοί πύραυλοι, πιθανότατα θα χτυπούσαν ένα πολεμικό πλοίο μετά την εμπλοκή τους από το Phalanx, είπε.

Τι είναι το Phalanx

Το Phalanx έχει περιορισμένο εύρος ύψους, επομένως μπορεί να μην είναι καν σε θέση να αναμετρηθεί με βαλλιστικούς πυραύλους που πέφτουν από πάνω από ένα πολεμικό πλοίο, πρόσθεσε ο Schuster.
Ακόμη και με αυτές τις επιφυλάξεις, το Phalanx είναι ένας σημαντικός οπλισμός για το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Από την εισαγωγή του το 1980, είναι πλέον εγκατεστημένο σε όλα τα πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τουλάχιστον 24 σύμμαχοι των ΗΠΑ το χρησιμοποιούν επίσης, σύμφωνα με τη Raytheon, η οποία σημειώνει ότι η χερσαία έκδοση έχει μάχες στο παρελθόν.
Το αν θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω στις τρέχουσες εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα μένει να φανεί.
Ωστόσο, οι Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης των επιθέσεών τους σε εμπορικά πλοία και πολεμικά πλοία στα ύδατα γύρω από τη βάση τους στην Υεμένη, τα οποία ισχυρίζονται ότι αποτελούν αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Γάζα.
Μια μέρα μετά την επίθεση στο Gravely, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένα άλλο αμερικανικό αντιτορπιλικό, το USS Carney, είχε καταρρίψει πυραύλους κατά πλοίων και drones.
Και την Πέμπτη, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Houthis πάνω από τον Κόλπο του Άντεν και κατέστρεψαν ένα επιφανειακό drone στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε.
Εν τω μεταξύ, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Houthis δεν πέτυχαν στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση.

Περιφερειακή σύγκρουση

Οι επιθέσεις στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες που έχουν γίνει από ομάδες στην Υεμένη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.
Το πιο θανατηφόρο από αυτά για τον αμερικανικό στρατό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν επίθεση με drone σε αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ομάδα-ομπρέλα μαχητών που ονομάζεται Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ήταν πίσω από την επίθεση.
Ο πρόεδρος Joe Biden είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι είχε λάβει απόφαση σχετικά με την απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι επιλογές για την κυβέρνηση Biden θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χτυπήματα σε ιρανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή - αλλά το χτύπημα εντός του ίδιου του Ιράν είναι εξαιρετικά απίθανο, είπαν αξιωματούχοι, καθώς η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει έναν άμεσο πόλεμο με την Τεχεράνη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να ανησυχεί ότι οι πληρεξούσιοί του πηγαίνουν υπερβολικά τις επιθέσεις στα αμερικανικά συμφέροντα, απειλώντας να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία και αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μιας άμεσης αντιπαράθεσης.
Ωστόσο, ορισμένοι νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι δύσπιστοι ότι το Ιράν θα αλλάξει ουσιαστικά την τακτική του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης