Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Βρετανοί εκτοξεύουν διηπειρωτικό πύραυλο Trident ΙΙ D5 - Σενάριο πυρηνικού πολέμου στην άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender

Οι Βρετανοί εκτοξεύουν διηπειρωτικό πύραυλο Trident ΙΙ D5 - Σενάριο πυρηνικού πολέμου στην άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender
Στον 21ο αιώνα το ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκτοξεύσει μόλις 5 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5
Πυρά στη Δύση και στο ΝΑΤΟ ότι η άσκηση Steadfast Defender 2024, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, περιλαμβάνει και σενάριο… πυρηνικού πολέμου εξαπολύει η Ρωσία, αναφερόμενη στην επικείμενη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Trident ΙΙ D5 από το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, Igor Korotchenko υποστηρίζει ότι η εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Trident  από το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο θα πραγματοποιηθεί προφανώς στο πλαίσιο των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, το βασικό σενάριο των οποίων είναι μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, έστω και αν αυτή δεν κατονομάζεται.

Πυρηνικό... σενάριο

«Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη και επεξεργάζονται το σενάριο ενός πολέμου με τη Ρωσία.
Είναι προφανές ότι αυτή η εκτόξευση ... πραγματοποιείται στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων και ότι κατά τη διάρκεια του σεναρίου που επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ, υπάρχουν επίσης επιλογές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Επομένως είναι προφανές ότι όλα αυτά συνδέονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο» υποστηρίζει ο Ρώσος αναλυτής, αναφέροντας πως κάθε κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα εκτοξεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πυραύλους για να επιβεβαιώσει τα καθορισμένα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους και την μαχητική τους ετοιμότητα.
«Αυτή τη φορά αποφάσισαν να συνδυάσουν μια τέτοια εκτόξευση με ασκήσεις για πόλεμο με τη Ρωσία», λέει ο Korotchenko, επισημαίνοντας ότι έχουν περάσει 8 χρόνια από την προηγούμενη εκτόξευση της Μ. Βρετανίας, η οποία – όπως λέει – χρησιμοποιεί πυραύλους, κατασκευής ΗΠΑ.

Μόλις 5 εκτοξεύσεις

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sun αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει για πρώτη φορά από το 2016 σε μια δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Trident II D5 από το πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard.
Ο πύραυλος που δεν θα φέρει πυρηνική κεφαλή θα εκτοξευτεί από μια τοποθεσία περίπου 90 χιλιομέτρων ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, το ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πραγματοποιήσει μόλις 5 εκτοξεύσεις Trident II D5.

Ο στόλος των πυρηνικών υποβρυχίων

Πληροφορίες αναφέρουν πως το HMS Vanguard εντοπίστηκε στις 30 Ιανουαρίου στα ανοιχτά της Φλόριντα, με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες να προειδοποιούν τις ναυτιλιακές εταιρείες για την επικείμενη εκτόξευση.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να επανέλθει σε υπηρεσία ύστερα από την 7ετή ανακατασκευή του.
Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει άλλα τρία ακόμα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Vangard, τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’90.
Πρόκειται για τα HMS Victorious, HMS Vigilant και HMS Vengeance, εκ των οποίων ωστόσο μόλις τα δύο είναι σε υπηρεσία.
Τα υποβρύχια αυτά αναμένεται να αντικατασταθούν έως το 2030 από τα υποβρύχια τύπου Dreadnought.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης