Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ για Κίνα: Η ζήτηση νέων κατοικιών θα μειωθεί κατά 50% την επόμενη 10ετία - Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,6% το 2024

ΔΝΤ για Κίνα: Η ζήτηση νέων κατοικιών θα μειωθεί κατά 50% την επόμενη 10ετία - Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,6% το 2024
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα
Σχετικά Άρθρα
Η ζήτηση για νέες κατοικίες στην Κίνα πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 50% την επόμενη δεκαετία, γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Πεκίνου για την ενίσχυση της συνολικής ανάπτυξης της χώρας. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κίνα, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκε σήμερα (2/2/2024),
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι αναμένει ότι η «θεμελιώδης ζήτηση για νέες κατοικίες» στην Κίνα θα μειωθεί κατά 35% έως 55% λόγω της μείωσης των νέων αστικών νοικοκυριών και του μεγάλου αποθέματος ημιτελών ή κενών ακινήτων.
Η επιβράδυνση της ζήτησης για νέες κατοικίες θα καταστήσει πιο δύσκολη την απορρόφηση του πλεονάζοντος αποθέματος, «παρατείνοντας την προσαρμογή μεσοπρόθεσμα και επιβαρύνοντας την ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση.
Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας και οι συναφείς βιομηχανίες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Η τελευταία ύφεση στην αγορά ακινήτων ακολουθεί την καταστολή του Πεκίνου το 2020 στην υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών από το χρέος για την ανάπτυξη.
Η πρόβλεψη για πτώση περίπου 50% στις νέες κατοικίες «υπερεκτιμά την πιθανή ύφεση της αγοράς», δήλωσε ο Zhengxin Zhang, εκπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ, σε δήλωση της 10ης Ιανουαρίου που περιλαμβάνεται στην έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Ο Zhang δήλωσε ότι η ζήτηση κατοικιών της Κίνας θα παραμείνει μεγάλη και η στήριξη της πολιτικής θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται. «Ως εκ τούτου, είναι πολύ απίθανο να συμβεί μια σημαντική μείωση της ζήτησης κατοικιών», είπε. «Η ορθολογικότητα της περιόδου βάσης που επιλέχθηκε είναι επίσης αμφισβητήσιμη».
Η έκθεση του ΔΝΤ συνέκρινε τη ζήτηση κατοικιών και τις νέες εκκινήσεις από την περίοδο 2012 έως 2021 με τις εκτιμήσεις για το 2024 έως 2033.
Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που ώθησε τις αρχές να προειδοποιήσουν κατά του στοιχήματος σε μια αύξηση των τιμών και να τονίσουν ότι «τα σπίτια είναι για να ζούμε σε αυτά, όχι για κερδοσκοπία».
Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι στη δεκαετία του 2010, το μερίδιο των επενδύσεων σε κατοικίες στο ΑΕΠ της Κίνας ήταν κοντά ή πάνω από τα ανώτατα επίπεδα της έκρηξης της αγοράς ακινήτων σε άλλες χώρες στο παρελθόν.
«Η μεγάλη διόρθωση στην αγορά ακινήτων, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τη μόχλευση το 2020-21, ήταν δικαιολογημένη και πρέπει να συνεχιστεί», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επίσης παρατηρηθεί χρεωμένες κατασκευάστριες εταιρείες, από την Evergrande έως την Country Garden, οι οποίες έχουν αθετήσει την πληρωμή χρέους σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχουν επενδυτές από το εξωτερικό. Αυτή την εβδομάδα, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την Evergrande να εκκαθαριστεί.
Από τα τέλη του 2022, οι κινεζικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές και τους νέους αγοραστές κατοικιών. Ωστόσο, οι προσπάθειες της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ακινήτων δεν έχουν ακόμη ανακόψει σημαντικά την ευρύτερη πτώση του τομέα.
«Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να έρθει με αυξημένη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των μη ολοκληρωμένων προπωλημένων κατοικιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή η Sonali Jain-Chandra, επικεφαλής της αποστολής για την Κίνα, το τμήμα Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ. «Αυτός ήταν άλλος ένας παράγοντας που συγκρατούσε την εμπιστοσύνη στην αγορά», δήλωσε η ίδια.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί εν μέσω αβεβαιότητας για το μελλοντικό εισόδημα. Οι κινεζικές μετοχές έχουν επίσης υποχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος.

«Προληπτική» δημοσιονομική πολιτική

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι οι κινεζικές αρχές θεωρούσαν τη δημοσιονομική στάση το 2023 ως «προληπτική» και θα διατηρήσουν μια τέτοια στάση και το επόμενο έτος.
«Οι αρχές αναπτύσσουν μια δέσμη μέτρων πολιτικής για την πρόληψη και την επίλυση των κινδύνων χρέους [της τοπικής αυτοδιοίκησης]», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Όταν ρωτήθηκε, η Jain-Chandra δήλωσε ότι δεν είχε λεπτομέρειες σχετικά με το αναμενόμενο μέγεθος αυτών των μέτρων.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από τις 5 Φεβρουαρίου θα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών, το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες. Ήταν η μεγαλύτερη τέτοια μείωση από το 2021. «Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πιστεύουμε ότι απαιτείται πρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ειδικά του εργαλείου του επιτοκίου πολιτικής» δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Nir Klein, αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής για την Κίνα, στο τμήμα Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ. «Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής», είπε.

Αναμένεται μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.
Αυτό είναι λιγότερο από το 5,4% που είχε προβλέψει το ΔΝΤ από τον Δεκέμβριο, μια αστοχία που, όπως είπε η Jain-Chandra, οφείλεται στην «ασθενέστερη από την αναμενόμενη κατανάλωση στο τέταρτο τρίμηνο».
Το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4,6% φέτος.
Η ανάλυση του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η μετακίνηση της παραγωγής της αλυσίδας εφοδιασμού - είτε πίσω στη χώρα προέλευσης είτε σε συμμαχικές χώρες - θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά περίπου 6% στην Κίνα και 1,8% παγκοσμίως.
Όσον αφορά το μέλλον, το ΔΝΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος στο 1,3% και σημειώνει ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων είναι οι κύριοι λόγοι για την επιβράδυνση των τιμών το 2023.
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,7% πέρυσι, περισσότερο από την αύξηση του συνολικού ΔΤΚ κατά 0,2%.
Η έκθεση του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η στέγαση έχει ενισχύσει τον πληθωρισμό σε άλλες χώρες, αλλά στην Κίνα, η πτώση των ακινήτων έχει επιβαρύνει τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης