Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επεισόδια και αστυνομική βία στην Αργεντινή - Αντιδράσεις για τη σκληρή λιτότητα του προέδρου Milei

Επεισόδια και αστυνομική βία στην Αργεντινή - Αντιδράσεις για τη σκληρή λιτότητα του προέδρου Milei
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν από το κτίριο για να καταγγείλουν την αστυνομική δράση
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αργεντινή, καθώς η αστυνομία έριξε σφαίρες από καουτσούκ την Πέμπτη για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κογκρέσο, με τους βουλευτές να συζητούν τη σαρωτική δέσμη οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων του νέου προέδρου Javier Milei.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν από το κτίριο για να καταγγείλουν την αστυνομική δράση, αλλά αργότερα επέστρεψαν στο εσωτερικό για να πάρουν τις θέσεις τους και η συζήτηση συνεχίστηκε, σύμφωνα με το France 24.

Στο Κογκρέσο η σκληρή λιτότητα

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν τη δεύτερη ημέρα μιας μαραθώνιας συζήτησης για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του αυτοαποκαλούμενου αναρχοκαπιταλιστή προέδρου.
Ο 53χρονος αουτσάιντερ κατάφερε μια ηχηρή εκλογική νίκη στα τέλη του 2023, εκμεταλλευόμενος το κύμα οργής για τις οικονομικές κρίσεις δεκαετιών που σημαδεύτηκαν από το χρέος, το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος, τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο Milei ξεκίνησε τη θητεία του υποτιμώντας το πέσο κατά περισσότερο από 50%, περικόπτοντας τις κρατικές επιδοτήσεις για καύσιμα και μεταφορές, μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων κατά το ήμισυ και καταργώντας εκατοντάδες κανόνες ώστε να απελευθερώσει την οικονομία.
Ο Μίλεϊ έχει πολύ δουλειά μπροστά του, καθώς το κόμμα του κατέχει μόλις 38 από τις 257 έδρες της κάτω βουλής.
Οι βουλευτές της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξουν περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο, ιδίως όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα της ανάθεσης ειδικών εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία σε περίπτωση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, καθώς και το πεδίο και την έκταση των ιδιωτικοποιήσεων.
Τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα YPF έχουν ήδη εγκαταλειφθεί, αλλά άλλες 40 εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης