Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Εκτοξεύει πύραυλο Trident II D5 από πυρηνικό υποβρύχιο για πρώτη φορά από το 2016

Μ. Βρετανία: Εκτοξεύει πύραυλο Trident II D5 από πυρηνικό υποβρύχιο για πρώτη φορά από το 2016
Η δοκιμαστική εκτόξευση του Trident II D5 είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το υποβρύχιο μπορεί να αξιοποιηθεί εκ νέου από το Βασιλικό Ναυτικό
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δοκιμάσει την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου Trident II D5 από το ανακαινισμένο πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard για πρώτη φορά από το 2016, όπως μεταδίδει η Sun.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής ταμπλόιντ, αναμένεται ότι ο πύραυλος θα εκτοξευθεί χωρίς κεφαλή περίπου 90 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις 30 Ιανουαρίου, τα ίχνη του HMS Vanguard εντοπίστηκαν στο Port Canaveral της Φλόριντα.
Σύμφωνα με τη Sun, η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις ναυτιλιακές εταιρείες για την επικείμενη εκτόξευση πυραύλου, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από τις 4 Φεβρουαρίου.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η δοκιμαστική εκτόξευση του Trident II D5 είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το υποβρύχιο μπορεί να αξιοποιηθεί εκ νέου από το Βασιλικό Ναυτικό μετά από επτά χρόνια επισκευών στη ναυτική βάση στο Plymouth της νοτιοδυτικής Αγγλίας.
Εκτός από το HMS Vanguard, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τρία πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Vanguard που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990: HMS Victorious, HMS Vigilant και HMS Vengeance.
Επί του παρόντος, μόνο δύο από αυτά είναι κατάλληλα για χρήση.
Σύμφωνα με την Ολοκληρωμένη Επιθεώρηση Ασφάλειας, Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε το 2021, αυτά τα υποβρύχια θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από υποβρύχια κατηγορίας Dreadnought στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Η Sun υπενθύμισε ότι τον 21ο αιώνα, το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό εκτόξευσε πυραύλους Trident II D5 μόνο πέντε φορές, ο τελευταίος από τους οποίους έγινε το 2016.
Τότε, ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο HMS Vengeance στα ανοιχτά της Φλόριντα έπρεπε να «πετάξει» 9 χίλια χιλιόμετρα και να πλήξει έναν στόχο στα νοτιοανατολικά της νήσου Ανάληψης στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.
Ωστόσο, ο πύραυλος, που παρήγαγε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ξέφυγε από την πορεία του και αυτοκαταστράφηκε αυτόματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης