Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαπραγματεύσεις του Παρισίου: Το Ισραήλ συμφώνησε σε ένα γενικό πλαίσιο για ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Hamas

Διαπραγματεύσεις του Παρισίου: Το Ισραήλ συμφώνησε σε ένα γενικό πλαίσιο για ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Hamas
Κατάπαυση πυρός για έξι εβδομάδες και ανταλλαγή αιχμαλώτων προβλέπει το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας
Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ ενέκρινε τo γενικό πλαίσιο της συμφωνίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Hamas για την ανταλλαγή αιμαλώτων, κατόπιν διαπραγμάτευσης στο Παρίσι με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid al-Ansari, οι μεσολαβητές μεταξύ των πλευρών της σύγκρουσης έλαβαν την «πρώτη θετική επιβεβαίωση» των όρων μιας πιθανής συμφωνίας και από την ηγεσία της Hamas.
«Στη συνάντηση στο Παρίσι, ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Αυτές οι προτάσεις εγκρίθηκαν από την ισραηλινή πλευρά και τώρα έχουμε την πρώτο θετικό νεύμα από τη Hamas, η οποία περιέγραψε επίσης το πλαίσιο [της συμφωνίας]», αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ, τοποθετούμενος σε σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Στις 29 Ιανουαρίου, το CNN επικαλούμενο ανώνυμη πηγή από την ομάδα διαπραγμάτευσης, ότι τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν καταλήξει σε μια γενική συμφωνία, αλλά η συμφωνία ως προς τις επιμέρους πτυχές της πιθανότατα θα ήταν πολύ δύσκολη.
Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς όρους της συμφωνημένης πρότασης, το πρώτο στάδιο της επιστροφής των ομήρων προϋποθέτει κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων στις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε αυτή την περίπτωση, κάθε πολίτης που κρατείται από τη Hamas θα ανταλλάσσεται με τρεις Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Αυτή η αναλογία θα μπορούσε να αυξηθεί υπέρ της Hamas σε περιπτώσεις ανταλλαγής Ισραηλινών στρατιωτών, επισημαίνει το CNN.
Τέλος, ο μεσοπρόθεσμος στόχος της συμφωνίας συνίσταται σε μια κατάπαυση-γέφυρα, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε εκεχειρία μακράς πνοής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης