Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία και Μέση Ανατολή εκτινάσσουν τις αμερικανικές εξαγωγές όπλων – Στα 238 δισ. οι πωλήσεις το 2023

Ουκρανία και Μέση Ανατολή εκτινάσσουν τις αμερικανικές εξαγωγές όπλων – Στα 238 δισ. οι πωλήσεις το 2023
Εταιρείες όπως η Lockheed Martin, η General Dynamics και η Northrop Grumman πρωτοστατούν στα κέρδη, ενώ όσο αυξάνεται η παγκόσμια αστάθεια, άλλο τόσο αυξάνονται και οι τιμές των μετοχών τους
Σχετικά Άρθρα
Με την έκρηξη δεκάδων νέων συγκρούσεων στον πλανήτη το 2023, οι δυτικές πολεμικές βιομηχανίες είδαν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Ειδικότερα, οι αμερικανικές εξαγωγές άγγιξαν δυσθεώρητα επίπεδα το 2023, πουλώντας όπλα συνολικής αξίας 238 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πολλά ευρωπαϊκά κράτη να αντικαθιστούν προηγούμενα οπλικά συστήματα με καινούρια και πιο εξελιγμένα.
Ο σημαντικότερος ωστόσο παράγοντας για τα κέρδη-ρεκόρ των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας, που ανάγκασε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης να παραδώσουν σημαντικό μέρος του οπλοστασίου τους για να καλύψουν τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.
Η αύξηση στα κέρδη των εταιρειών φτάνει το 16% σε σχέση με το 2022 και αφορά όχι μόνο στις πωλήσεις των αμερικανικών εταιρειών αλλά και εκείνων των εταιρειών με τις οποίες διαπραγματεύεται απευθείας η Washington, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το State Department.
Η ζήτηση έχει οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει κοστίσει στη Δύση δεκάδες δισεκατομμύρια για τη διατήρηση της υποστήριξης του Κιέβου.
Το πιο σημαντικό είναι ότι, στη διετή πλέον προσπάθεια να διατηρηθεί η ροή προηγμένων όπλων και ζωτικών πυρομαχικών πυροβολικού, τα οποία εξαντλούνται συνεχώς στα αδιέξοδα μέτωπα, τα ευρωπαϊκά έθνη είδαν τα δικά τους αποθέματα να μειώνονται.
Εταιρείες όπως η Lockheed Martin, η General Dynamics και η Northrop Grumman πρωτοστατούν στα κέρδη, ενώ όσο αυξάνεται η παγκόσμια αστάθεια, άλλο τόσο αυξάνονται και οι τιμές των μετοχών τους.
Οι πωλήσεις και οι μεταφορές όπλων θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως σημαντικά εργαλεία για την άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής, σύμφωνα με την έκθεση του State Department.

Oι καλύτεροι πελάτες

Οι πωλήσεις που εγκρίθηκαν το 2023, περιελάμβαναν πυραυλικά συστήματα υψηλής κινητικότητας (HIMARS) αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Πολωνία, προηγμένους πυραύλους μέσου βεληνεκούς αέρος-αέρος (AMRAAM) AIM-120C-8 αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία και προηγμένα πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος (NASAMS) στην Ουκρανία.
Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο τμήμα των συνολικών πωλήσεων, με τα στοιχεία του State Department να επιβεβαιώνουν ότι η Πολωνία είναι από τους καλύτερους πελάτες.
Μερικά από τα όπλα που αγόρασε από τις ΗΠΑ η Πολωνία το 2023, ήταν ελικόπτερα Apache αξίας 12 δισ. δολαρίων, συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άρματα μάχης M1A1 Abrams αξίας 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πρωθυπουργός Donald Tusk δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι η χώρα του, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα γίνει «η ισχυρότερη χερσαία δύναμη στην Ευρώπη» και για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί ένα εξίσου ισχυρό αμερικανικό οπλοστάσιο.
Όσο στην Ευρώπη επικρατεί η ανησυχία ότι ο Putin θα εισβάλλει και αλλού εκτός από την Ουκρανία, τόσο οι ΗΠΑ θα τρίβουν τα χέρια τους.
Στην περιοχή του Ειρηνικού από την άλλη, οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων έχουν ενισχυθεί υπό τον φόβο της «κινεζικής απειλής».
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Νότια Κορέα δαπάνησε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για μαχητικά αεροσκάφη F-35 και η Αυστραλία 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια για αεροσκάφη C130J-30 Super Hercules, ενώ η Ιαπωνία υπέγραψε σύμβαση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για αεροσκάφη επιτήρησης E-2D Hawkeye.
Φυσικά, πολλά όπλα έχουν πουληθεί και στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης