Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι κρύβεται πίσω από την κατάρριψη του IL 76 – Οι 12 επιβάτες που θα μπορούσαν να κάψουν τον Zelensky και την Ουκρανία

Τι κρύβεται πίσω από την κατάρριψη του IL 76 – Οι 12 επιβάτες που θα μπορούσαν να κάψουν τον Zelensky και την Ουκρανία
Στο αεροσκάφος υπήρχαν μεταξύ των 65 Ουκρανών, 12 επιβάτες που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση το καθεστώς του Κιέβου και τον Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για την κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους IL – 76 με 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους.
Στο αεροσκάφος υπήρχαν μεταξύ των 65 Ουκρανών, 12 επιβάτες που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση το καθεστώς του Κιέβου και τον Zelensky.
Όταν το ουκρανικό καθεστώς κατέρριπτε στις 24/1/2024 το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL – 76 γεμάτο με Ουκρανούς αιχμαλώτους, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωναν ότι εξακολουθούσαν να «περιμένουν στοιχεία» για τη συντριβή του αεροσκάφους.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού καθεστώτος ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για να ανακαλέσουν λίγο αργότερα την παραδοχή.
Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι βρίσκονταν καθ' οδόν για ανταλλαγή αιχμαλώτων, για την οποία η ρωσική πλευρά παρείχε ήδη στοιχεία, καθώς η ανταλλαγή ήταν προγραμματισμένη να γίνει.
Επιπλέον, στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών, σε πλήρη αντίθεση με το καθεστώς του Κιέβου που σκότωσε πάνω από 70 ανθρώπους, 65 από τους οποίους ήταν Ουκρανοί, δηλαδή δικοί της πολίτες, παρατηρεί ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.

Ακράδαντα στοιχεία

Το Κρεμλίνο προσκόμισε στοιχεία ότι η Ουκρανία κατέρριψε όντως το αεροσκάφος με πύραυλο από σύστημα Patriot, το οποίο ενδεχομένως να χειρίζεται προσωπικό από το ΝΑΤΟ.
Για πρώτη φορά εξάλλου ήταν τόσο κατηγορηματικός ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος έδειξε ευθέως τις ΗΠΑ.
Εξάλλου ο ρωσικός στρατός είχε μόλις καταστρέψει ένα γερμανικό σύστημα IRIS-T στην περιφέρεια του Khrarkiv.
Όμως, ο ΟΗΕ αρνείται τη ρωσική έρευνα και το «καλύτερο» που μπορεί να κάνει είναι να εκδίδει αναιμικές δηλώσεις για την υποτιθέμενη «ευθύνη και των δύο πλευρών», υποστηρίζει ο Bosnic.
Προφανώς, η συλλογική Δύση θα κάνει τα πάντα για να αποκρύψει αυτό το γεγονός.
Κι όμως, δεν είναι οι μόνοι.
Η κατάρριψη του Il-76MD από το καθεστώς του Κιέβου εγείρει πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα καθώς κατέδειξε επανειλημμένα την ετοιμότητά του να στοχεύσει τους δικούς του αιχμαλώτους.

Τα 12 μέλη του τάγματος Azov που επέβαιναν στο αεροσκάφος και το προηγούμενο του Azovstal

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εδώ πρόκειται για μια συγκάλυψη, καθώς το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε επίσης 12 μέλη του Τάγματος Azov.
Για άλλη μια φορά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ουκρανικό καθεστώς στοχεύει τους πιο έμπιστους ανθρώπους του.
Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2022, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχμαλώτων που στεγαζόταν μέλη του Azov, περίπου 150 εξ αυτών που είχαν παραδοθεί στη μάχη του Azovstal.
Η μονάδα Azov είναι διαβόητη για τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου κατά του λαού του Donbass από τη στιγμή που οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ενορχήστρωσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2014.
Με τη δολοφονία των 12, το καθεστώς του Κιέβου εξάλειφε πιθανότητα να αποκαλυφθεί η άμεση εμπλοκή τους στα εν λόγω εγκλήματα πολέμου.
Φυσικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ουκρανικό καθεστώς δεν θα το παραδεχθεί ποτέ, καθώς θα ήταν «πολύ άβολο» να εξηγήσει τον θάνατο των άλλων Ουκρανών αιχμαλώτων, ιδιαίτερα στις οικογένειές τους που ανυπομονούσαν να τους δουν μετά από μήνες ή ίσως και χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, το περιστατικό αποτελεί σαφώς μέρος της ταχέως κλιμακούμενης εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία στο Κίεβο, ιδιαίτερα μεταξύ των πολιτικών αρχών και του στρατού.
Πίσω τον Μάιο του 2022, όταν οι Azov παραδόθηκαν στο Azovstal, ο Zelensky ήταν εξαγριωμένος και τρομοκρατημένος για τις συνέπειες, ιδιαίτερα καθώς υπήρχαν εικασίες για το προσωπικό του ΝΑΤΟ που ήταν εκεί.
azovstal.JPG

Τεταμένες οι σχέσεις με τους Azov

Αν και μίλησε δημόσια για την προτεραιότητα της ανταλλαγής και την επιστροφή των αιχμαλώτων του Τάγματος Azov, η τεταμένη σχέση του μαζί τους ήταν εμφανής ακόμη και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας (SMO).
Εκείνοι τον θεωρούσαν έναν θεατρίνο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή ενώ ο Zelensky ήταν δύσπιστος τόσο με τον στρατό, όσο και με τους νεοναζί Azov.
Η πολιτική τους δύναμη και οι διασυνδέσεις τους με τους αντιπάλους του έκαναν πάντα τον Zelensky να νιώθει άβολα μαζί τους, σημειώνει ο Bosnic.
Ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν ότι τα μέλη του Azov θα εμπλακούν στην πολιτική και ενδεχομένως θα οργανώσουν ακόμη και ένα «νέο Maidan» για να τον ανατρέψουν.

SState flag of Ukraine carried by a protester to the heart of developing clashes in Kyiv, Ukraine. Events of February 18, 2014.
Τέτοιες ανησυχίες δεν είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς πολλοί από αυτούς τον μισούν έντονα λόγω της εβραϊκής καταγωγής του.
Μπορεί να υποστηριχθεί ότι αυτό τον εξυπηρετεί σωστά, καθώς ο ίδιος ο Zelensky ( και οι υποστηρικτές του στο ΝΑΤΟ) έχουν εμπλακεί σε προσπάθειες να καθαρίσουν το όνομα και τη φήμη των Azov.

azov_2.jpg
Ο Radis και ο Zaluzhny

Ωστόσο, εξέχοντες νεοναζί, όπως ο ηγέτης των Azov, Denis Prokopenko, (κωδικό όνομα Radis) σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν την εξουσία του.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Prokopenko επεδίωκε να κανονίσει μια συνάντηση με τους ανταλλασσόμενους αιχμαλώτους του Τάγματος Azov, στην οποία σκόπευε να επικρίνει την ανίκανη ηγεσία του Zelensky, ιδιαίτερα την αδυναμία του να εξασφαλίσει δυτική οικονομική βοήθεια και όπλα, καθώς και να καταδικάσει την ακύρωση των προεδρικών εκλογών.
Ο Prokopenko υποστηρίζεται επίσης από άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις, όπως ο «Δεξιός Τομέας», ο οποίος είναι εξίσου διαβόητος για τα δικά του εγκλήματα πολέμου στο Donbass και αλλού.
FILE - Ukrainian Interior Minister Denys Monastyrsky, second left, talks with Azov regiment commander Denys Prokopenko, second right, who was released in a prisoner exchange between Russia and Ukraine, in Chernyhiv, Ukraine, late Wednesday, Sept. 21, 2022. Ukraine announced a high-profile prisoner swap early Thursday, Sept. 22, 2022 that was the culmination of months of efforts to free many of the Ukrainian fighters who defended a steel plant in Mariupol during a long Russian siege. In exchange, Ukraine gave up a prominent ally of Russian President Vladimir Putin and 55 other prisoners. (Ukrainian Interior Ministry Press Office via AP, File)

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο στρατός είναι επίσης στο πλευρό του Prokopenko γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι ακόμη και ο Zaluzhny θα μπορούσε να εμπλακεί.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της τεταμένης, εάν όχι ήδη εχθρικής σχέσης τους.
Κάποιοι μάλιστα κατηγορούν ανοιχτά τον Zelensky ότι δεν νοιάζεται για τις ζωές των στρατιωτών και του στρατού στο σύνολό του, λόγω της τάσης του να παρακάμπτει τις εντολές του Zaluzhny και να τους στέλνει σε βέβαιο θάνατο.
Έτσι, το κίνητρο του Zelensky να διασφαλίσει ότι τα μέλη του Azov Batalion δεν θα επιστρέψουν ποτέ είναι αρκετά ισχυρό, καθώς θα μπορούσαν να έχουν υπονομεύσει την εξουσία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης