Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νεοφυής εταιρεία ψάχνει 1 δισ. δολάρια για να βρει κοιτάσματα λιθίου στην California

ΗΠΑ: Νεοφυής εταιρεία ψάχνει 1 δισ. δολάρια για να βρει κοιτάσματα λιθίου στην California
Η Κίνα κυριαρχεί εδώ και καιρό στις παγκόσμιες προμήθειες βασικών εμπορευμάτων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τις ΗΠΑ να θέλουν να αντιστρέψουν το κλίμα υπέρ τους και να δημιουργήσουν τη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού
Σχετικά Άρθρα
Η CTR, μια νεοφυής επιχείρηση από τις ΗΠΑ που ασχολείται με τα προϊόντα λιθίου και η  οποία υποστηρίζεται από την Stellantis και τη General Motors είναι σε αναζήτηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για ένα νέο project της στην California.
Οι τιμές του λιθίου - του μετάλλου που αποτελεί βασικό συστατικό για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα - έχουν πέσει πάνω από 80% σε σχέση με τα ρεκόρ που κατέγραψαν στα τέλη του 2022, με την παγκόσμια αγορά να ταλαντεύεται, καθώς το 2022 φοβόταν την έλλειψη του μετάλλου και τώρα βρίσκεται ενώπιον τεράστιων αποθεμάτων.
Η κατάρρευση της τιμής του λιθίου έχει προκαλέσει χάος ανάμεσα στους παραγωγούς, με σταματημένα έργα, ακυρωμένες συμφωνίες και περικοπές παραγωγής.
Από αυτή την άποψη, το να ζητάει η CTR πάνω από 1 δις. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το project της, φαίνεται περίεργο.
Παρόλα αυτά, το έργο αυτό είναι πολλά υποσχόμενο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Τα μη συμβατικά κοιτάσματα λιθίου, όπως οι γεωθερμικές άλμες, έχουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν μελλοντικές προμήθειες του μετάλλου, μόλις επιλυθούν τα διάφορα τεχνολογικά προβλήματα.
Η Κίνα κυριαρχεί εδώ και καιρό στις παγκόσμιες προμήθειες βασικών εμπορευμάτων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τις ΗΠΑ να θέλουν να αντιστρέψουν το κλίμα υπέρ τους και να δημιουργήσουν τη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Stellantis επένδυσε τον Αύγουστο περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στην CTR, επεκτείνοντας μια αρχική συμφωνία προμήθειας ώστε η CTR να προμηθεύει έως και 65.000 μετρικούς τόνους υδροξειδίου του λιθίου για μπαταρίες σε διάστημα 10 ετών.
Η GM από πλευράς της, δήλωσε το 2021 ότι πραγματοποίησε επένδυση «πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» στην CTR, χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές μέγεθος της επένδυσης.
Η επιτυχία του εγχειρήματος στην California θα φανεί στην πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης