Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος η Ρωσία για τη μεταφορά βλημάτων GLSDB από ΗΠΑ: Υποκινείτε τις μαριονέτες σε νέες φρικαλεότητες με θανατηφόρα όπλα

Κόλαφος η Ρωσία για τη μεταφορά βλημάτων GLSDB από ΗΠΑ: Υποκινείτε τις μαριονέτες σε νέες φρικαλεότητες με θανατηφόρα όπλα
Κάθε βλήμα GLSDB αποτελεί συνδυασμό δύο υπαρχόντων συστημάτων: της βόμβας εναέριας εκτόξευσης GBU-39/B SDB με ένα σετ εκτινασσόμενων πτερύγων και ενός πυραυλοκινητήρα, τον οποίον πήραν από την πυραυλική ρουκέτα M26 διαμετρήματος 227 χιλιοστών
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Anatoli Antonov εξέφρασε την ένοτνη ανησυχία του για την προμήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία με πυραύλους ακριβείας GLSDB, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά για την τελευταία κίνηση των αμερικανών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες των ΗΠΑ ωθούν το Κίεβο σε νέα εγκλήματα πολέμου, ειδικά μετά το περιστατικό με την καταστροφή του ρωσικού στρατιωτικού μεταφορικού αεροσκάφους Il-76, το οποίο μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
«Αντί να αναγνωρίσουν το φρικτό έγκλημα των δικών τους "πελατών", οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν νέα θανατηφόρα όπλα. Έτσι με πράξεις, υποκινούν τις μαριονέτες σε νέες φρικαλεότητες», δήλωσε σχετικά ο ίδιος.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται αυτό το βήμα των αμερικανικών αρχών ως αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα - το σύστημα Patriot - για να καταρρίψει το Il-76.
Σύμφωνα με τον Antonov, η παράδοση βλημάτων GLSDB υποδηλώνει την απροθυμία των αρχών των ΗΠΑ να επιτύχουν έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης.
«Αντίθετα, οι ενέργειες της διοίκησης δείχνουν πρόθεση να παρατείνει την αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει νέα θύματα, μεταξύ άλλων στον άμαχο πληθυσμό της Ρωσίας και της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, η αναπληρώτρια επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Neuland, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, δήλωσε ότι το GLSDB που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία ήταν ήδη καθ' οδόν.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης τη μεταφορά επίγειων βομβών μικρής διαμέτρου στην Ουκρανία ως μέρος του προγράμματος USAI.
GLSDB_16.png
Οι βόμβες 

Η GLSDB αναπτύχθηκε από την διαδεδομένη βόμβα εναέριας εκτόξευσης και μικρού διαμετρήματος SDB.
Οι βόμβες GLSDB αναπτύχθηκαν από την Boeing σε συνεργασία με την σουηδική Saab. Κάθε βλήμα GLSDB αποτελεί συνδυασμό δύο υπαρχόντων συστημάτων: της βόμβας εναέριας εκτόξευσης GBU-39/B SDB με ένα σετ εκτινασσόμενων πτερύγων και ενός πυραυλοκινητήρα, τον οποίον πήραν από την πυραυλική ρουκέτα M26 διαμετρήματος 227 χιλιοστών. Η M26 είναι ένα από τα πυρομαχικά που μπορεί να εκτοξεύσει το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης M270 και οι εκδόσεις του. Το HIMARS, το οποίο αποτελεί την ερπυστριοφόρα εκδοχή του εκτοξευτή αυτού και επιχειρεί ήδη στην Ουκρανία, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τα βλήματά αυτά. 
Μία βόμβα GLSDB προωθείται χάρις στον πυραυλοκινητήρα M26 κατά την αρχική φάση ώθησης, ενώ μετά κινείται χωρίς ενέργεια χάρις το σετ φτερών που διαθέτει. Τα μικρά φτερά ανοίγουν κατά την μετάβαση από την μία φάση στην άλλη, μετατρέποντας το βλήμα από πυραυλοκίνητο σε "ανεμόπτερο".
Ως σύστημα πλοήγησης χρησιμοποιείται το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με ενσωματωμένο GPS που υπάρχει στην GBU-39B. Σύμφωνα με την Saab, το σύστημα αυτό διασφαλίζει ακρίβεια ενός μέτρου, ενώ είναι ανθεκτικό σε παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης