Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλιάδες αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες - Ένταση και φωτιές στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χιλιάδες αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες - Ένταση και φωτιές στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι αγρότες πήραν δραστικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι διαμαρτυρίες τους δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τουλάχιστον χίλια τρακτέρ έχουν αποκλείσει δρόμους στις Βρυξέλλες γύρω από το χώρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των 27, με φόντο την οργή του αγροτικού κόσμου για την ευρωπαϊκή πολιτική, ο οποίος δεν φαίνεται να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Χιλιάδες αγρότες διαμαρτύρονται, ενώ επικράτησε ένταση καθώς εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ άναψαν και φωτιές.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να γκρεμίσουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο, ωστόσο οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού.

«Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.
Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν επίσης αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υπό το βάρος των μεγάλων κινητοποιήσεων, προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης με τους αγρότες καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας, θα συναντηθούν σήμερα με τους εκπροσώπους των αγροτικών ομάδων, την ώρα που χιλιάδες αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Καθώς οι αγρότες διαμαρτύρονταν στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες ανέφεραν στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αγρότες.
Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προωθήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση.

Άναψαν φωτιές

Οι αγρότες πήραν δραστικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι διαμαρτυρίες τους δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγκεντρώθηκαν γύρω από φλεγόμενες παλέτες για να οχυρωθούν ενάντια στο κρύο, προτού «εισβάλουν» στη βελγική πρωτεύουσα τα ξημερώματα.

farmers.JPG

agrotes2.JPG


Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής


Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander De Croo, αναγνώρισε τη δυναμική παρουσία των αγροτών, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες τους κατάφεραν να διεισδύσουν στην ατζέντα μιας συνόδου κορυφής που αρχικά προοριζόταν να επικεντρωθεί στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να λάβουν τη σωστή τιμή για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παρέχουν", δήλωσε ο De Croo, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ.

Στήριξη από Orban

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban πήγε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στις Βρυξέλλες να συναντήσει τους θυμωμένους αγρότες, τασσόμενος με το μέρος «του λαού».
«Είναι λάθος της Ευρώπης να μην παίρνει στα σοβαρά τη φωνή του λαού», δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook.
Στις εικόνες φαίνεται να περπατάει ανάμεσα στα τρακτέρ αφού έχει πέσει η νύκτα και να σφίγγει το χέρι ενός διαδηλωτή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών έναντι των Ουκρανών και όχι το αντίθετο», επανέλαβε ο Orban σε μήνυμά του που αναμεταδόθηκε από το κόμμα του, το Fidesz και στο οποίο καταφέρεται εναντίον του «αθέμιτου» ανταγωνισμού των ουκρανικών προϊόντων.
«Η λύση σ' αυτό το πρόβλημα είναι να αλλάξουν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες» με την ευκαιρία των ευρωεκλογών του Ιουνίου, πρόσθεσε.
Ο εθνικιστής ηγέτης είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η κινητοποίηση των αγροτών δείχνει «σε πιο σημείο η Ουκρανία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από τον πόλεμο».
«Οφείλουμε να είμαστε πολύ συνετοί, επειδή η Ουκρανία είναι μια τεράστια χώρα».
Και η προσέγγισή της στην ΕΕ, και μάλιστα η ένταξή της, «θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο, καταστροφικό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point.
Την περασμένη εβδομάδα, το κέντρο σκέψης Mathias Corvinus Collegium (MCC), που συνδέεται με την ουγγρική κυβέρνηση, δήλωσε «υπερήφανο που μετέχει» στη διοργάνωση διαδήλωσης αγροτών μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης