Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκλιμακώθηκε για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο 2024 η ύφεση των εργοστασίων της Ευρωζώνης

Αποκλιμακώθηκε για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο 2024 η ύφεση των εργοστασίων της Ευρωζώνης
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) σκαρφάλωσε στο 46,6 τον Ιανουάριο
Αποκλιμακώθηκε για τρίτο μήνα η κάμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει και αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Πέμπτης που έδειξε ότι η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών παρέμεινε εντός της ζώνης συρρίκνωσης.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, σκαρφάλωσε στο 46,6 τον Ιανουάριο από το 44,4 του Δεκεμβρίου, συμφωνώντας με την προκαταρκτική εκτίμηση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.
O δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, εκτινάχθηκε στο 46,6 από την τελική μέτρηση του Δεκεμβρίου (44,4), σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.

Αισιοδοξία

"Για όσους έχουν την προοπτική του μισογεμάτου ποτηριού, το σύνολο των δεικτών PMI μεταποίησης προσφέρει μια δόση αισιοδοξίας.
Πρώτον, ο γενικός δείκτης PMI σημείωσε τρεις συνεχόμενους μήνες αύξησης, μια τάση που αντικατοπτρίζεται στον εμπροσθοβαρή δείκτη για τις νέες παραγγελίες", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
"Δεύτερον, υπάρχει μια ευρεία ανοδική τάση στους επιμέρους δείκτες, που περιλαμβάνουν το απόθεμα αγορών, τα ανεκτέλεστα έργα και την παραγωγή".
Σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν προς θετική κατεύθυνση, ενώ εκείνοι που καλύπτουν την τιμολόγηση έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να έχουν εξασθενήσει τον περασμένο μήνα.
Αυτό πιθανότατα θα ήταν ευπρόσδεκτο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα άφησαν τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης