Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτι συμβαίνει με τις τράπεζες της Κίνας - Σαρωτικές συγχωνεύσεις και ρίσκο 6,7 τρισ. δολ.

Κάτι συμβαίνει με τις τράπεζες της Κίνας - Σαρωτικές συγχωνεύσεις και ρίσκο  6,7 τρισ. δολ.
Οι Κινέζοι επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους στον τομέα των 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος
Η Κίνα ξεκινά τη μεγαλύτερη ενοποίηση του τραπεζικού της κλάδου, συγχωνεύοντας εκατοντάδες αγροτικές τράπεζες σε περιφερειακούς κολοσσούς, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων οικονομικής πίεσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τη συγχώνευση αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών εμπορικών τραπεζών σε τουλάχιστον επτά επαρχίες από το 2022, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους στον τομέα των 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.
Αυτό σημαίνει ότι άλλο ένα κύμα ενοποίησης είναι καθ' οδόν σε όλη τη χώρα.
"Είναι εκεί όπου οι κίνδυνοι είναι πιο συγκεντρωμένοι μεταξύ των μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οπότε η Κίνα προωθεί τη μεταρρύθμιση με ταχύτερο ρυθμό", δήλωσε ο Liu Xiaochun, αναπληρωτής διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Shanghai Finance Institute.
Ο τραπεζικός κλάδος της Κίνας έχει επιβαρυνθεί από μια σειρά προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της βαθύτερης ύφεσης στην αγορά ακινήτων και μιας συνολικά εύθραυστης οικονομίας.
Οι 2.100 τράπεζες του αγροτικού συνεταιριστικού συστήματος είδαν τον δείκτη επισφαλών δανείων τους να ανέρχεται στο 3,48% στο τέλος του 2022, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του συνόλου του τομέα.

kina.jpg

Το διακύβευμα είναι υψηλό και σε πολιτικό επίπεδο.
Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην κεντρική επαρχία Henan το 2022 μετά από μια απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους τοπικούς δανειστές.
Ο Jason Bedford, ο οποίος προέβλεψε νωρίτερα προβλήματα στις περιφερειακές τράπεζες της Κίνας που συγκλόνισαν τις αγορές το 2019, δήλωσε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι "ίσως το λιγότερο διαφανές τμήμα του τραπεζικού συστήματος".
Η Κίνα διέθεσε επισφαλή χρέη που αντιστοιχούν σε περίπου 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην τελευταία μεγάλη εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2022, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης