Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός πόλεμος Ισραήλ - ΟΗΕ - Μη κατοικήσιμη η Γάζα - ΠΟΥ: Πεθαίνουν και … από την πείνα οι Παλαιστίνιοι

Διπλωματικός πόλεμος Ισραήλ - ΟΗΕ - Μη κατοικήσιμη η Γάζα - ΠΟΥ: Πεθαίνουν και … από την πείνα οι Παλαιστίνιοι
Netanyhu: Κλείστε την UNRWA
(upd5) Σε πλήρη εξέλιξη μαζί με τις μαζικές χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, και ιδίως στα νότια εδάφη, είναι και ο διπλωματικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ του Ισραήλ και του ΟΗΕ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απαίτησε να κλείσει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ύστερα από τις κατηγορίες ότι 12 υπάλληλοι της (ανάμεσα σε 30.000) συμμετείχαν στην εισβολή της Hamas της 7ης Οκτωβρίου, θέμα που έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή, με πολλά κράτη να διακόπτουν την χρηματοδότηση της και ανθρωπιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για … πολιτικά παιχνίδια που θα έχουν δραματικές συνέπειες στον πληθυσμό της Γάζας.
Από την πλευρά του πάντως και ο ΟΗΕ… σκληραίνει τη στάση του υποστηρίζοντας πως η Γάζα είναι πλέον μη κατοικήσιμη, δεδομένου ότι πάνω από τα μισά κτήρια έχουν ισοπεδωθεί και καταστραφεί, τη στιγμή που και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως πλέον οι Παλαιστίνιοι… πεθαίνουν και από… την πείνα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο IDF εξαπέλυσε μαζικά αεροπορικά πλήγματα το τελευταίο 24ωρο και ενώ πυκνώνουν οι προσπάθειες και οι επαφές για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε εκεχειρία και σε νέα απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Netanyahu: Κλείστε την UNRWA

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε με αφορμή τις καταγγελίες κατά της UNRWA πως είναι πλέον η ώρα που «η διεθνής κοινότητα και ο ίδιος ο ΟΗΕ πρέπει να κατανοήσουν ότι η αποστολή της UNRWA πρέπει να τελειώσει».
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα καταστρέφονταν οι ανθρωπιστικές προσπάθειες που γίνονται στη Γάζα.
Ο Netanyahu υπογράμμισε πως η UNRWA πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες οργανώσεις βοήθειας «εάν λύσουμε το πρόβλημα της Γάζας όπως σκοπεύουμε να πράξουμε».
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres υποστήριξε ότι η UNRWA είναι «η ραχοκοκαλιά κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» και κάλεσε τα κράτη να εγγυηθούν τη συνέχεια του σωτήριου έργου της UNRWA.

ΟΗΕ: Μη κατοικήσιμη η Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως ύστερα από 4 μήνες πολέμου και βομβαρδισμών από το Ισραήλ, η Γάζα είναι πλέον μια μη κατοικήσιμη περιοχή, καθώς τα μισά και πλέον από τα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), θα χρειαστεί να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ξανά η Γάζα μια βιώσιμη περιοχή.
Βασιζόμενοι σε δορυφορικές φωτογραφίες και στοιχεία έως τα τέλη Νοεμβρίου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έως τότε 37.379 κτίρια, δηλαδή το 18% του συνόλου στη Λωρίδα της Γάζας, είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης.
Έκτοτε, δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως οι καταστροφές υπερδιπλασιάστηκαν.
Πλέον, εκτιμάται πως το 50% των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.
«Η Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή είναι μη κατοικήσιμη» υποστηρίζουν οι ερευνητές της UNCTAD, αναφέροντας πως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ήδη καταστροφική προτού καν ξεσπάσει ο πόλεμος, καθώς ο δεκαεπταετής αποκλεισμός της και επανειλημμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν αποτέλεσμα περί το 80% του πληθυσμού να εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια.
Εκτιμάται πως το 45% του ενεργού πληθυσμού στη Γάζα ήταν άνεργο πριν από την 7η Οκτωβρίου και ο πόλεμος απογείωσε το ποσοστό της ανεργίας, που υπολογίζεται πως έφθασε στο 80% τον Δεκέμβριο.

ΠΟΥ: Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν… και από την πείνα

Και ενώ η Γάζα έχει ήδη μετατραπεί σε μια επίγεια κόλαση όπου δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων της, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως μετά από τέσσερις μήνες πολέμου, οι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν και από την πείνα.
«Ο πληθυσμός πεθαίνει από την πείνα, ο πληθυσμός ωθείται στο χείλος της αβύσσου» υποστήριξε ο Michael Ryan, αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος επισήμανε πως οι προσπάθειες για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας διαρκώς εμποδίζονται από τους Ισραηλινούς.
«Οι πολίτες της Γάζας δεν συμμετέχουν σε αυτή τη σύγκρουση και θα πρέπει να προστατεύονται, όπως και οι εγκαταστάσεις υγείας τους» υπογράμμισε ο Ryan.
Σημειώνεται πως εξαιτίας του πολέμου, έχουν χάσει επισήμως τη ζωή τους τουλάχιστον 26.900 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Μαζικοί βομβαρδισμοί

Την ίδια στιγμή πάντως, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί μαζικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γάζας, και κυρίως στα νότια εδάφη.
Η Khan Yunis έχει εξελιχθεί στο επίκεντρο του πολέμου εδώ και εβδομάδες με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν πως αυτή είναι η πρωτεύουσα της Hamas.
Ο IDF υποστηρίζει πως έχει περικυκλώσει την πόλη, πως έχει καταφέρει να εξουδετερώσει πολλούς μαχητές της Hamas στο ανατολικό τμήμα της πόλης και ότι αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στα δυτικά της Khan Yunis, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για σφαγή… αμάχων.

Στην Αίγυπτο ο Haniyeh

Εν τω μεταξύ, στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα ο Ismail Haniyeh, ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Hamas, προκειμένου να συζητήσει με Αιγύπτιους αξιωματούχους την πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.
Η συμφωνία εν πολλοίς αποτελείται από τρεις φάσεις.
Κατά την πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί ανακωχή διάρκειας έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα επιτραπεί καθημερινά η είσοδος 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Σημειώνεται πάντως πως η Hamas ζητά την πλήρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να συναινέσει σε συμφωνία, τη στιγμή που το Ισραήλ διαμηνύει κατηγορηματικά πως μιλά μόνο για προσωρινή εκεχειρία και για όχι για τερματισμό του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης