Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία τελειώνει την Ουκρανία, που εξετάζει νέα αντεπίθεση ενώ έχασε 10 Ταξιαρχίες - Γερμανός στρατηγός: Χτυπήστε τη Ρωσία

H Ρωσία τελειώνει την Ουκρανία, που εξετάζει νέα αντεπίθεση ενώ έχασε 10 Ταξιαρχίες - Γερμανός στρατηγός: Χτυπήστε τη Ρωσία
Το σχέδιο της Ρωσίας – Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 200 χλμ, κατάληψη Kharkiv, Οδησσού και εδραίωση εδαφών στην γραμμή Slovyansk-Kramatorsk - Ναι ΕΕ σε βοήθεια 50 δισ στην Ουκρανία
(upd 34) Η Ρωσία θα τελειώσει την Ουκρανία, ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος μίλησε για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που σημαίνει έως 200 χιλιόμετρα βάθος στα δυτικά ή και περισσότερο…
Επίσης οι ρώσοι θα επιτεθούν στο Kharkiv και στην Οδησσό ενώ πρέπει να καταλάβουν και την γραμμή Slovyansk-Kramatorsk…
Και ενώ η αντεπίθεση των Ουκρανών απέτυχε παταγωδώς ο Kirill Budanov επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών τόνισε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει νέα αντεπίθεση την Άνοιξη 2024…
Ωστόσο η Ουκρανία έχασε 10 Ταξιαρχίες τις πιο καλά εκπαιδευμένες, οπότε οι νεοσύλλεκτοι απλά θα αντικρύσουν νωρίτερα τον… δημιουργό τους.
Ένας Γερμανός στρατηγός σε παράκρουση ανέφερε ότι η Ουκρανία πρέπει να χτυπήσει εδάφη της Ρωσίας…
Την ίδια στιγμή το γραφείο του Zelensky αποκαλεί τον Valery Zaluzhny απλά υφιστάμενο του Προέδρου… ωστόσο υπάρχουν φήμες που αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι επικεφαλής του στρατεύματος απείλησαν ότι θα παραιτηθούν εάν ο Zelensky απολύσει τον αρχιστράτηγο.

Το σχέδιο της Ρωσίας – Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 200 χλμ, κατάληψη Kharkiv, Οδησσού και εδραίωση εδαφών στην γραμμή Slovyansk-Kramatorsk

Η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία τουλάχιστον 200 χιλιομέτρων δυτικά των εδαφών που έχει ήδη καταλάβει…
Επίσης η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει τις πόλεις Mykolaiv και Οδησσό για να εξαλείψει την απειλή των ουκρανικών επιδρομών μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσικής Κριμαίας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν τη γραμμή Slovyansk-Kramatorsk στην Περιφέρεια Donetsk.
To Slovyansk θα μπορούσε να αποτελέσει «την μοίρα μιας αιώνιας πόλης πρώτης γραμμής».
Επίσης η πόλη του Kharkiv πρέπει να περάσει στα ρωσικά χέρια ώστε να ολοκληρωθεί το πλέγμα της περιθωριοποίησης της Ουκρανίας ως ένα μικρό κράτος χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα...

Οι Ουκρανοί χτύπησαν το αεροδρόμιο Belbek στην Κριμαία – Οι ρώσοι κατέρριψαν 20 πυραύλους Storm Shadow

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσικούς στόχους κοντά στο αεροδρόμιο Belbek στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας στις 31 Ιανουαρίου.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk ενίσχυσε το γεωγραφικό υλικό στις 31 Ιανουαρίου που δείχνει μια ουκρανική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο Belbek
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναχαίτισαν 20 ουκρανικούς πυραύλους Storm Shadow, 17 σύμφωνα με πληροφορίες προς την Σεβαστούπολη και τρεις σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλα σημεία πάνω από την Κριμαία.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι θραύσματα πυραύλων έπεσαν στη Lyubimivka (βορειοδυτικά της Σεβαστούπολης) και ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozhaev ισχυρίστηκε ότι θραύσματα πυραύλων κατέστρεψαν κτίρια κατά μήκος της οδού Fedorivska και της ένωσης κήπου «Ust-Belbek», αμφότερα στην περιοχή του αεροδρομίου Belbek.
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ Storm Shadow στις επιθέσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν πρόσφατα επανειλημμένα το αεροδρόμιο Saky (βόρεια της Σεβαστούπολης) ως μέρος μιας εκστρατείας κρούσης εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία.

31jan2024_Ukraine_Crimea_map_v2-2.jpg
Οι Ουκρανοί χτυπούν με σφοδρότητα νοσοκομεία στις 4 περιοχές που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία

Oι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικούς φορείς στις περιοχές Kherson και Zaporizhia, καθώς και στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εντείνονται, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Andrey Plutnitsky.
«Δυστυχώς, οι επιθέσεις σε ιατρικούς οργανισμούς, πληρώματα, γιατρούς και νοσηλευτές συνεχίζονται.
Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι εντείνονται.
Βλέπουμε ότι ασθενοφόρα δέχθηκαν στοχευμένες επιθέσεις.
Δυστυχώς, αυτές οι επιθέσεις τραυματίζουν και σκοτώνουν τους υγειονομικούς μας» είπε.
Ο Plutnitsky επαίνεσε επίσης τις χορηγούς περιφέρειες που βοήθησαν τις προσαρτημένες περιοχές.

Συμφωνία Ευρωπαίων: Ναι στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία

Σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Τη συμφωνία γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ ο Michel.
Μάλιστα ο Charles Michel επισημαίνει ότι και οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην παροχή βοήθειας, κάτι που σημαίνει ότι ... συμφώνησε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, ο οποίος διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις.
Όπως είπε ο Michel, με αυτήν την απόφαση της, η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας,
καθώς οι Ευρωπαίοι, όπως είπε, γνωρίζουν τι διακυβεύεται.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει μια συζήτηση σε ετήσια βάση για τη βοήθεια στην Ουκρανία και εάν χρειαστεί σε δύο χρόνια, το Συμβούλιο θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση σχετικά με την επανεξέταση της βοήθειας προς το Κίεβο, επί της οποίας θα απαιτηθεί νέα ψηφοφορία για την έγκριση της.

Orban: Η αποστολή μου εξετελέσθη - Δεν θα πάνε στην Ουκρανία χρήματα της Ουγγαρίας

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε ότι πέτυχε τους στόχους του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (, το οποίο άναψε το πράσινο φως για ενίσχυση 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, τετραετούς διάρκειας.
«Η αποστολή εξετελέσθη», σημείωσε στην πλατφόρμα X.
«Τα κεφάλαια της Ουγγαρίας δεν θα καταλήξουν στην Ουκρανία και έχουμε έναν μηχανισμό ελέγχου στο τέλος του πρώτου και του δεύτερου έτους.
Η θέση μας για τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη: Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες», πρόσθεσε.
Νωρίτερα είπε ότι οι ηγέτες των άλλων 26 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την ουγγρική πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου που θα εγγυάται την εύλογη δαπάνη των κεφαλαίων που παρέχονται στο Κίεβο.

Περισσότερα χρήματα ζητά ο Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παρενέβη μέσω video στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Όπως αναμενόταν, ο Zelensky ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Δυστυχώς, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για παροχή στην Ουκρανία με 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού έχει καθυστερήσει.
Αυτό είναι ακόμη ένα μήνυμα ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού στον οποίο η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει».
Ο Zelensky είπε επίσης ότι μετά την έγκριση του προγράμματος οικονομικής στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καλύπτει μία περίοδο τεσσάρων ετών, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο, αυτή τη φορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, το οποίο παρέχει κυρίως κεφάλαια για στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των στρατιωτών.

Ρωσία: Η Ευρώπη που έχει προβλήματα φορτώνεται στους ώμους της τα οικονομικά βάρη του Zelensky

Το Κίεβο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως και οι δυτικές χώρες, με τους Ευρωπαίους να αναλαμβάνουν το βάρος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σχολιάζοντας τη βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σύνοδο συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου ενέκριναν βοήθεια 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο για τέσσερα χρόνια.
«Φυσικά, παρακολουθούμε όλες τις πληροφορίες.
Κατανοούμε ότι το Κίεβο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και πως η συλλογική Δύση αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα.
Εδώ, είναι πλέον προφανές ότι θα υπάρξει μια διαδικασία προσπάθειας μετατόπισης του οικονομικού βάρους», σημείωσε ο Peskov.

Είχαν έτοιμο το υποκατάστατο – Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν την ΕΕ για τα 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος προσπαθεί να πετύχει την έγκριση πρόσθετου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία από το αμερικανικό Κογκρέσο, τηλεφώνησε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ευχαριστήσει την ΕΕ που επικύρωσε βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο, ανακοίνωσε την 1/2/2024 ο Λευκός Οίκος.
Ο Biden ευχαρίστησε την Ursula Von der Leyen «και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σημαντικό αυτό οικονομικό κονδύλι που θα βοηθήσει πολύ την Ουκρανία την ώρα που συνεχίζει να πολεμά κατά της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο John Kirby, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο Kirby πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν υποκαθιστά την αμερικανική ηγεσία», καθώς η κυβέρνηση Biden συνεχίζει να πιέζει το Κογκρέσο για πρόσθετη βοήθεια προς το Κίεβο.

Wall Street Journal: Οι Ευρωπαίοι φοβούνται σύγκρουση με τη Ρωσία - Για αυτό πιέζουν τον Orban


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται έναν πόλεμο με τη Ρωσία, εάν κερδίσει στην Ουκρανία και για αυτό πιέζουν την Ουγγαρία προκειμένου να την πείσουν να μην εμποδίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, προκειμένου αυτό να συνεχίσει να πολεμά τον ρωσικό στρατό.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, τη στιγμή πάντως που οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν καταφέρει να πείσουν την Ουγγαρία να αλλάξει στάση και ενώ απομένουν μόλις μερικές ώρες από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με την WSJ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν να στερήσουν την Ουγγαρία από το δικαίωμα ψήφου σε ορισμένα ζητήματα και να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της Βουδαπέστης εάν δεν εγκρίνει τη διάθεση των 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο, καθώς όπως αναφέρεται, φοβούνται ότι μπορεί να απειληθεί η ασφάλεια τους λόγω της Ρωσίας.
Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται και την ομιλία του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron προς τον γαλλικό στρατό στις 19 Ιανουαρίου, όταν και υποστήριξε πως μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Boris Pistorius, ο οποίος έκανε λόγο για πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στα επόμενα 5 με 8 χρόνια.
Ο Orban αρνείται να συναινέσει στην χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και αντιπροτείνει παροχή χρημάτων σε ετήσια βάση προκειμένου να ελέγχονται αυστηρά τα κονδύλια που κατευθύνονται στο Κίεβο.

Προειδοποίηση Borrell: Η ΕΕ να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία, διαφορετικά θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα

Την ανάγκη η ΕΕ όχι μόνο να συμφωνήσει το συντομότερο δυνατό για την οικονομική βοήθεια αλλά και να αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν υψηλότερο τίμημα.
«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε την Ουκρανία.
Διαφορετικά θα πληρώσουμε υψηλότερο τίμημα.
Θα πω στους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος, και θα προτείνω να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Borrell, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
«Πρέπει να αυξήσουμε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία τον επόμενο μήνα» επισήμανε ο Borrell, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό Ταμείο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας αλλά δεν θα εμποδίσει άλλα κράτη της ΕΕ να παράσχουν τη στήριξη τους.
«Είναι άλλο να μη συμμετέχεις, και άλλο να μην παρεμβαίνεις» υπογράμμισε ο Borrell πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ εάν κερδίσει ο Trump

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν ανησυχεί για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία, ακόμη και αν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο 2024.
«Είμαι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας σταθερός σύμμαχος» ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του την Τετάρτη (31/1/2024) κατά τη διάρκεια της ημερήσιας επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
O Stoltenberg δήλωσε ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας και ο επανεξοπλισμός του ΝΑΤΟ - ζητήματα που είναι άρρηκτα αλληλένδετα – βοηθούν τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό και δημιουργούν αμερικανικές θέσεις εργασίας.
«Δούλεψα με τον πρώην πρόεδρο Trump για τα τέσσερα χρόνια που ήταν πρόεδρος», είπε ο Stoltenberg στο Politico όταν ο πρώτος απείλησε επανειλημμένα να αποχωρήσει από τη συμμαχία καθώς διαμαρτυρόταν για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις για αμυντικές δαπάνες.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ επεσήμανε επίσης την παραδοσιακή διακομματική υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ στο Κογκρέσο, κάτι που είπε ότι είδε την Τρίτη (30/1) κατά τη συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς πολιτικύς στο Καπιτώλιο.
Ο Stoltenberg σημείωσε επίσης ότι η κριτική του Trump στο ΝΑΤΟ δεν στόχευε πραγματικά στη συμμαχία, αλλά σε μεμονωμένες χώρες που απέτυχαν να ανταποκριθούν στη δέσμευση του 2014 να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ
«Είναι σημαντικό να ακούσουμε», είπε, επειδή η κριτική από τον Trump «δεν είναι κριτική στο ότι το ΝΑΤΟ δεν επενδύει αρκετά στο ΝΑΤΟ».

Kirill Budanov (Διεύθυνση πληροφοριών Ουκρανίας): Ο Ουκρανικός στρατός θα εξαπολύσει νέα αντεπίθεση την Άνοιξη

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να επιτεθούν σε ρωσικές οχυρωμένες περιοχές την Άνοιξη, δήλωσε ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, σύμφωνα με την Telegraph.
«Εμείς κάνουμε μια κίνηση, ο εχθρός κάνει μια κίνηση.
Τώρα είναι η σειρά τους.
Θα τελειώσουν και μετά θα είναι η σειρά μας» τόνισε ο Kirill Budanov.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, οι επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ξεκινήσουν την Άνοιξη 2024.
Η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, κατέρρευσε λίγους μήνες αργότερα.
Ο ουκρανικός στρατός έχασε πάνω από 90.000 στρατιώτες, 557 άρματα μάχης και σχεδόν 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, με τη σειρά του, χαρακτήρισε την κατάσταση αδιέξοδο για τον Ουκρανικό στρατό.

Igor Mosiychuk (Ουκρανός πολιτικός): Η Ουκρανία έχασε 10 Ταξιαρχίες και ευθύνεται ο στρατηγός Zaluzhny

Ο αρχιστράτηγος Valeriy Zaluzhny ευθύνεται για την αποτυχία της αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να χάσει δέκα ταξιαρχίες, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής του Ουκρανικού κοινοβουλίου Igor Mosiychuk.
«Η αντεπίθεση ήταν ένα μοιραίο λάθος, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό.
Χάσαμε δέκα ταξιαρχίες.
Φρεσκοδομημένες, με εξοπλισμό και όπλα από την Δύση»
Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή, ο αρχιστράτηγος ευθύνεται προσωπικά για την αποτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αφού, ο Zaluzhny έδωσε τις εντολές.
«Αν ήταν αντίθετος, αλλά ο πρόεδρος ήταν πεισματάρης και ο Zaluzhny καταλάβαινε την στρατιωτική καταστροφή που πλησίαζε, τότε εγώ προσωπικά θα έβγαινα ακόμη και δημόσια», σημείωσε ο Igor Mosiychuk.
Σύμφωνα με τον Igor Mosiychuk, τίποτα δεν εμπόδισε τον Zaluzhny να βγει δημόσια όταν είδε το αδιέξοδο.
Πρόσφατα, ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ανακοινώθηκε στον Zaluzhny η αποπομπή του, αλλά ο γραμματέας Τύπου του Zelensky, διέψευσε τις φήμες για πιθανή παραίτηση του γενικού διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Strana (ΜΜΕ Ουκρανίας): Ουκρανοί στρατιώτες μεταμφιέζονται σε ζώα για να φύγουν από το πεδίο της μάχης

Οι Ουκρανοί στρατιώτες άρχισαν να μεταμφιέζονται σε ζώα για να περάσουν τα σύνορα, ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.Ua επικαλούμενο αξιωματικούς ελέγχου των συνόρων.
Ένα απόσπασμα από κάμερα παρακολούθησης, που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο, δείχνει δύο άνδρες να προσπαθούν να διασχίσουν μία περιοχή με τα χέρια και τα γόνατά τους τη νύχτα.
Είναι γνωστό ότι οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο τέχνασμα, δένοντας πλαστές οπλές ή πόδια λύκου στα χέρια και τα γόνατά τους και κινούνται στα τέσσερα, πίσω από ίχνη ζώων κατά μήκος των συνόρων.
Προηγουμένως, αξιωματικοί του συνοριακού ελέγχου της Οδησσού συνέλαβαν δύο άνδρες με λευκές στολές παραλλαγής στα σύνορα με τη Μολδαβία.
Υπάρχουν πολλές προσφορές τέτοιων κοστουμιών στις διαδικτυακές αγορές της Ουκρανίας. οι τιμές τους δεν ξεπερνούν περίπου τα 26 δολάρια.
Επιπλέον, υπάρχει σημαντική προσφορά για μάσκες σιλικόνης ηλικιωμένων που υποτίθεται ότι «προστατεύουν από τους επιτρόπους στρατολόγησης».

Scott Ritter (Πρώην CIA): Όλη η γραμμή άμυνας της Ουκρανίας θα καταρρεύσει σύντομα, να προετοιμαστεί η Δύση

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταρρεύσουν σύντομα σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή τους λόγω ισχυρών επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
«Οι Ουκρανοί αναγκάζονται να φύγουν.
Για να αντεπιτεθούν χρειάζονται εφεδρείες και δεν τους έχουν μείνει εφεδρείες: ούτε εκπαιδευμένος στρατός, ούτε εξοπλισμός. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι στρατιώτες στη γραμμή επαφής, και τελικά θα υπάρξουν αλλαγές σε ολόκληρο το μέτωπο», σημείωσε ο Scott Ritter.
«Οι Ρώσοι γίνονται πιο δυνατοί και οι Ουκρανοί γίνονται πιο αδύναμοι», κατέληξε ο Scott Ritter.

Erhard Bühler (Γερμανός στρατηγός): Η Ουκρανία να χτυπήσει με πυραύλους το κεντρικό τμήμα της Ρωσίας

Ο Erhard Bühler απόστρατος στρατηγός της Bundeswehr υποστήριξε τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές.
Ο Erhard Bühler κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexei Neizhpapa, ότι το Κίεβο «θα είχε κερδίσει πολύ γρηγορότερα» εάν η Δύση επέτρεπε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα με τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας τους σε εδάφη βαθιά στην Ρωσία.
Όπως είπε ο στρατηγός Erhard Bühler, ο Ουκρανός αντιναύαρχος έχει «φυσικά δίκιο» ότι το Κίεβο θα πρέπει να είναι σε θέση να «αντεπεξέλθει σε στρατιωτικές απειλές» σε νέα ρωσικά εδάφη, καθώς και στις περιοχές του Belgorod, της περιοχής του Λένινγκραντ και άλλων περιοχών.
«Ότι βρίσκεται στα βάθη της Ρωσίας είναι νόμιμοι στόχοι», υποστηρίζει Erhard Bühler.
Μιλώντας για τους ισχυρισμούς του Neizhpapa για δυτικούς περιορισμούς, επεσήμανε ότι ο στρατός στη Δύση παίζει στον «πολιτικό χώρο» και οι πολιτικοί, λόγω της απειλής κλιμάκωσης, δεν θέλουν τα όπλα τους να χρησιμοποιηθούν βαθιά στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικές περιοχές δεν θα κρίνουν την έκβαση της σύγκρουσης.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τις κεντρικές και παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, εξαπολύοντας πλήγματα από UAV και πραγματοποιώντας δολιοφθορές.

Hamish de Bretton-Gordon (Βρετανός Αντισυνταγματάρχης): Η Δύση φοβάται μια παγίδα από τον Putin

Η επίσκεψη του Putin στο Καλίνινγκραντ στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024 θα μπορούσε να γίνει παγίδα για τη «συνεσταλμένη φιλελεύθερη Δύση» και να οδηγήσει στη διακοπή της υποστήριξης προς την Ουκρανία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο απόστρατος συνταγματάρχης των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων Hamish de Bretton-Gordon σε άρθρο του για τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Ο Putin έφτασε στο Καλίνινγκραντ στις 25 Ιανουαρίου 2024.
Ο Πρόεδρος μίλησε με φοιτητές του Πανεπιστημίου Καντ, πραγματοποίησε συνάντηση για την ανάπτυξη της περιοχής και συναντήθηκε επίσης με τον Κυβερνήτη Anton Alikhanov.
«Μπορεί να υποτεθεί ότι ο Ρώσος ηγέτης άκουσε το κάλεσμα του στρατηγού Πάτρικ Σάντερς να είναι έτοιμοι οι Βρετανοί να υπηρετήσουν στον στρατό σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία και αποφάσισε ότι αυτό το ταξίδι ήταν η τέλεια ευκαιρία για να χτυπήσει τον δειλό φιλελευθερισμό.
«Η Δύση, όπου οι νέοι, κατά τη γνώμη του, πολεμούν μόνο στα βιντεοπαιχνίδια θα αποφύγουν την πραγματική μάχη αν έρθει εκείνη η στιγμή», έγραψε ο συνταγματάρχης.
Σύμφωνα με τον Bretton-Gordon, δεν ήταν τυχαίο ότι η επίσκεψη του Putin συνέπεσε με την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ και είχε στόχο να οδηγήσει τη Δύση σε μια παγίδα, στην οποία, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν όλες τις πιθανότητες να πέσουν.
Μια τέτοια επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην «καρδιά της Ευρώπης» θα μπορούσε να οδηγήσει, όπως πιστεύει ο συνταγματάρχης, σε πανικό στις δυτικές χώρες και στον επαναπροσανατολισμό τους προς τη δική τους ασφάλεια.
«Όσο περισσότερο πανικοβάλλονται οι ευρωπαϊκές χώρες, τόσο περισσότερο θα έχουν την τάση να σκέφτονται τη δική τους άμυνα αντί να παρέχουν ζωτικά όπλα στην Ουκρανία», είπε ο Bretton-Gordon.
Ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η συμμαχία θα πραγματοποιήσει τη «μεγαλύτερη πολύμηνη άσκηση εδώ και δεκαετίες», το Steadfast Defender 2024.
Στους ελιγμούς θα συμμετέχουν περίπου 50 πολεμικά πλοία, 80 αεροσκάφη και 1.100 μονάδες επίγειου στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και περίπου 90.000 στρατιωτών.

Mikhail Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Ο αρχηγός στρατού είναι ένας…. διευθυντής υφιστάμενος του Προέδρου

Ο Mikhail Podolyak Σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Vladimir Zelensky, αποκάλεσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny απλό διευθυντή και αναρωτήθηκε γιατί η πιθανή απόλυσή του προκάλεσε τέτοια αντίδραση.
«Για μένα, γενικά φαίνεται μυστηριώδες - τελικά, αυτή είναι η αντίδραση του προέδρου, αυτός είναι ο μάνατζερ του προέδρου - μιλάω γενικά», είπε ο Podolyak στην ουκρανική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Podolyak, όταν άρχισαν να φτάνουν οι πληροφορίες για την παραίτηση του Valery Zaluzhny, τέθηκαν ερωτήματα για «πολιτικό ανταγωνισμό».
«Για μένα, αυτό είναι γενικά περίεργο, γιατί κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, πολιτικού ανταγωνισμού, ειδικά στο επίπεδο του «στρατού, στρατηγών και πολιτικών», φαίνεται έτσι, αλλά υπάρχει επίσημη διάψευση αυτών των πληροφοριών, οπότε θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα»
Σύμφωνα με τον Podolyak, ο Zelensky μπορεί να αναθέσει καθήκοντα σε έναν ή τον άλλο υφιστάμενο, λαμβάνοντας αποτελέσματα και να "αξιολογήσει" αυτά τα αποτελέσματα.
Δεν κατάλαβα ακριβώς ποιο ήταν το πρόβλημα εδώ;
Δεν πρόκειται για πολιτική διαδικασία ή πολιτικό ανταγωνισμό» τόνισε ο σύμβουλος.

Chey Bose (Δημοσιογράφος): Όλο το στράτευμα απείλησε με παραίτηση εάν απολυόταν ο Zaluzhny

Ο Zelensky αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση να απολύσει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny, αφού ολόκληρη η διοίκηση του στρατού απείλησε να παραιτηθεί, αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Chey Bose.
«Όλο το ανώτατο κλιμάκιο του πολιορκημένου ουκρανικού στρατού απείλησε να παραιτηθεί εάν ο Zelensky απέλυε τον Zaluzhny.
Ο Zelensky αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική παραχώρηση».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αυτό το περιστατικό δείχνει τον «καταστροφικό» χαρακτήρα της πολιτικής πραγματικότητας στην Ουκρανία.
«Το ρολόι χτυπάει», κατέληξε.

Vasily Vakarov (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Ο Budanov δεν ξέρει από στρατό, ο Zaluzhny έχει μεγάλη υποστήριξη

Μια κρίση έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, η οποία θα βοηθήσει την επίθεση δράση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη ζώνη της Βορειοδυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, τόνισε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Vasily Vakarov:
Ο Kirill Budanov της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών θα αναλάβει ως αρχηγός στρατού και θα αλλάξει τις τακτικές μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι αντιθέσεις ανάμεσα στον Zelensky και τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny, συνεχίζονται εδώ και μήνες.
Ένας Ουκρανός βουλευτής ανακοίνωσε την απόλυση του αρχιστράτηγου στις 29 Ιανουαρίου 2024.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας διέψευσε αυτό.
Μετά τις αναφορές για την παραίτηση του Zaluzhny ερωτήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.
Ο αρχιστράτηγος Zaluzhny υποστηρίζεται από τις «δυνάμεις του Μαϊντάν» στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko και του δημάρχου Κιέβου Vitaliy Klitschko, καθώς και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.
Όσο για τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Kirill Budanov, οι φιλοδοξίες του μπορεί να μην ικανοποιηθούν, αφού δεν έχει επαρκή υποστήριξη στο εξωτερικό.
Επιπλέον, ο διορισμός του στη θέση του Zaluzhny θα σημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιήσει δολιοφθορές και ειδικές επιχειρήσεις που είναι ασυνήθιστες για αυτόν», δήλωσε ο Vasily Vakarov.
Οι Αμερικανοί θέλουν να βάλουν τους ανθρώπους τους δίπλα στον Zelensky, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας.
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ασκεί πίεση στον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky με στόχο τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» στη Ουκρανία ή με απλά λόγια, την αντικατάσταση τόσο του πρωθυπουργού όσο και πολλών μελών της κυβέρνησης.
Θέλουν να αντικαταστήσουν τον πρωθυπουργό Denis Shmygal με την Oksana Markarova, την πρέσβη της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Zelensky είναι πεισματάρης και δεν θέλει να αλλάξει τον Shmygal, που τον βολεύει.
Όλη αυτή η κατάσταση σημαίνει ένα πράγμα: για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη και για τον ρωσικό στρατό θα υπάρχει η ευκαιρία για μια επιτυχημένη αντεπίθεση», εξήγησε ο ειδικός.

Do Rzeczy (Πολωνικό ΜΜΕ): Ο Zelensky υπολόγισε λάθος ποντάροντας βοήθεια από την Γερμανία, είναι νάνος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky έβαλε λάθος στοίχημα ποντάροντας στην Γερμανία αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να υποστηρίζουν όλο και λιγότερο την Ουκρανία αναφέρει το Πολωνικό μέσο ενημέρωσης Do Rzeczy.
«Στρατιωτικά, η Γερμανία είναι νάνος, δεν είναι καν ένα μεσαίου μεγέθους στρατός.
Έχουν τεράστια προβλήματα, δεν είναι έτοιμες για μάχη.
Οπότε η υποστήριξη από τους Γερμανούς είναι αδύνατη.
Οι ιδέες του Zelensky για το γερμανικό δυναμικό είναι λανθασμένες.
Λόγω Πολωνο-Ουκρανικών διαφορών, η Πολωνία επίσης δεν θα πάρει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Το γεγονός ότι ο Zelensky αναζητά έναν προστάτη είναι προφανές εδώ και πολύ καιρό.
Δεν μπορεί να είναι η Πολωνία, γιατί η εχθρότητα προς την Πολωνία, η καχυποψία απέναντί της υπάρχει στα γονίδια των Ουκρανών.
Με βάση ανοιχτά δεδομένα, η Ουκρανία το 2024 θα λάβει στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία 40% λιγότερο από το 2023.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσική προέλαση παντού – Οι Ρώσοι καταστρέφουν Kharkiv και Kherson


Ο ρωσικός στρατός δεν σταματά τα συνεχή χτυπήματα ακριβείας στην ουκρανική στρατιωτική υποδομή.
Η νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 2024 δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Νέο κύμα ρωσικών επιδρομών έπληξε την περιοχή Kherson, όπου ο ουκρανικός στρατός συσσωρεύει σημαντικά αποθέματα για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Περισσότεροι στόχοι χτυπήθηκαν στην περιοχή Dnepropetrovsk. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια βιομηχανική εγκατάσταση και οι χώροι φιλοξενίας του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού καταστράφηκαν στην πόλη Krivyi Rig.
Η περιοχή του Kharkiv που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα παραμένει μια από τις περιοχές που γίνονται στόχος ρωσικών επιδρομών συχνότερα.
To ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμός χτυπήθηκαν στη συνοριακή πόλη Volchansk.
Ο ουκρανικός στρατός απάντησε με επιδρομή drone στη ρωσική περιοχή Pskov, αλλά καταστράφηκε από τις τοπικές δυνάμεις αεράμυνας.
Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στο μέτωπο προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο ουκρανικός στρατός αντιμετώπισε την έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού και στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και κακή εκπαίδευση των εισερχόμενων ενισχύσεων των πρόσφατα κινητοποιημένων πολιτών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν τη γραμμή, αν και έχουν ήδη χάσει την ικανότητα να αναλαμβάνουν επιθετικές ενέργειες.
Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να χάνει τις θέσεις που κέρδισε κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης στο νότιο μέτωπο.
Οι ρωσικές επιθέσεις βόρεια του Priyutnoe είχαν ως αποτέλεσμα την προέλασή τους σε ένα ευρύ μέτωπο περίπου 2,5 χιλιομέτρων.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια της Novomikhailovka, η οποία βρίσκεται ήδη σε ημικύκλιο.
Η ρωσική προέλαση προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις, απειλεί τη μεγάλη ουκρανική ομάδα που υπερασπίζεται το Ugledar.
Στα περίχωρα του οικισμού της πόλης του Donetsk η σκληρή μάχη για την Avdiivka συνεχίζεται.
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε επίθεση στα νότια της πόλης. Ο ρωσικός στρατός προχωρά στους δρόμους, πλησιάζοντας τον 447ο σιδηροδρομικό σταθμό, ο έλεγχος του οποίου θα διακόψει την παροχή της Ουκρανίας στα τελευταία προπύργια τους στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης, την πρώην βάση αεράμυνας που ονομάζεται οχυρωμένη περιοχή Zenith από τον ουκρανικό στρατό.
Ο ρωσικός στρατός προχωρά επίσης κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην περιοχή του Kharkiv.
Αφού οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών χωριών στα νοτιοανατολικά του Kupyansk, συνεχίζουν την επίθεση προς τα δυτικά στο χωριό Kislovka και Peschanoe.
Εκεί βρίσκεται ο συντομότερος δρόμος για να περάσουν οι ρώσοι μέσα από τους λόφους για να ωθήσουν τον ουκρανικό στρατό στον ποταμό Oskol.
Αφού η ταχεία ρωσική προέλαση στην περιοχή προκάλεσε δημόσια οργή κατά του Ουκρανού Γενικού Διοικητή Zaluzhny, το Κίεβο άλλαξε την τοπική στρατιωτική διοίκηση, η οποία ηττήθηκε από την ρωσική επίθεση και οι Ουκρανοί έχασαν πολλές θέσεις στα χωριά.
Ορισμένες ενισχύσεις στάλθηκαν στην περιοχή για να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση.

Σκληρές μάχες στο Krasny Liman

Εξάλλου στο Krasny Liman η ρωσική ομάδα μάχης Κέντρο με συντονισμένες ενέργειες βελτίωσαν τις θέσεις της κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προκάλεσε απώλειες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά στην περιοχή του δασαρχείου Serebryansky, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 290 στρατιώτες, ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, έξι οχήματα και μια αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενη μονάδα πυροβολικού Paladin.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τρεις επιθέσεις από ομάδες επίθεσης της Ουκρανικής 60ης και 63ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κοντά στους οικισμούς Yampolovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και Chervonaya Dibrova στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.

Lancet χτύπησε τερματικό σταθμό Starlink στην Kherson


 
Στρατιώτες της ομάδας μάχης Dnepr κατέστρεψαν ένα τερματικό δορυφορικής επικοινωνίας Starlink των ουκρανικών δυνάμεων στην Kherson με drone Lancet, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vladimir Saldo την Πέμπτη (1/2/2024). «Την περασμένη ημέρα, οι στρατιώτες της ομάδας μάχης Dnepr συνέχισαν να χτυπούν τον εχθρό με όλα τα είδη δύναμης πυρός.
Στην παραθαλάσσια περιοχή (Kherson), το πυροβολικό κατέστρεψε μια αποθήκη πυρομαχικών, έναν εκτοξευτή UAV και μια συστοιχία AN/TPQ-50.
Επίσης χτυπήθηκαν τρία τανκς, ένα θωρακισμένο όχημα μάχης, τρεις θέσεις πυροβολικού, ένας εκτοξευτή UAV και ένα τερματικό Starlink», είπε στο Telegram.

Luhansk_Battle_Map_January_312024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_31_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_31_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_312024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_31_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης