Τελευταία Νέα
Διεθνή

Axios: Ολοταχώς προς αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους οι ΗΠΑ

Axios: Ολοταχώς προς αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους οι ΗΠΑ
Από στρατηγικής άποψης, η κυβέρνηση Biden συνδέει πιθανή εξομάλυνση των σχέσων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Joe Biden εξετάζει πολύ σοβαρα το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο της Γάζας, δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios.
Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έχει ζητήσει από το State Department να προβεί στις απαραίτητες αναθεωρήσεις και να του παρουσιάσουν όλες τις πιθανές πτυχές και τα εναλλακτικά σενάρια για την ενδεχόμενη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα, όπως μετέφεραν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στον Axios υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Blinken ζήτησε επίσης μια έκθεση σχετικά με το πώς θα ήταν ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος με βάση τα αντίστοιχα μοντέλα από όλο τον κόσμο.
Η πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες ήταν να αντιταχθούν στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, τόσο διμερώς, όσο και στα θεσμικά όργανα του ΟΗΕ.
Αντ΄αυτού οι αμερικανικές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στο σχετικό ενδεχόμενο αναφέρθηκε προ ημερών και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, David Cameron, γνωστοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Cameron, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει «μη αναστρέψιμη πρόοδο σε μια λύση δύο κρατών».
«Θα πρέπει να αρχίσουμε να καθορίζουμε πώς θα μοιάζει ένα παλαιστινιακό κράτος – τι θα περιλαμβάνει, πώς θα λειτουργούσε», εξήγησε σχετικά ο Cameron στο Συμβούλιο Μέσης Ανατολής της Βουλής των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Politico.
Από την πλευρά του, o εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει «κανένας τρόπος» να λυθούν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις ασφαλείας του Ισραήλ στην περιοχή και οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Άλλωστε από στρατηγικής άποψης, η κυβέρνηση Biden συνδέει πιθανή εξομάλυνση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας με τη δημιουργία ενός μονοπατιού για την ίδρυση  παλαιστινιακού κράτους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Axios.
Και αυτό διότι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Hamas, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ θα περάσει μέσα από την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε σχετικά στον Axios ότι αρκετοί υψηλόβαθμοι της κυβέρνησης Biden συμμερίζονται την πεποίθηση πως η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου της Γάζας, όχι το τελευταίο.
Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους: Διμερώς, ή με το να άρει το veto του για να εμποδίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες κράτος μέλος του ΟΗΕ ή με την ενθάρρυνση άλλων χωρών να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.
Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αν και έχει εισηγηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη μορφή παλαιστινιακού κράτους πολλάκις μεταξύ 2009 και 2015, ουδέποτε έχει αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης