Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Δεν έχουμε νικήσει ακόμη τον πληθωρισμό - Εν αναμονή της «ήπιας» προσγείωσης στην αμερικανική οικονομία

Powell: Δεν έχουμε νικήσει ακόμη τον πληθωρισμό - Εν αναμονή της «ήπιας» προσγείωσης στην αμερικανική οικονομία
Ρεαλιστής ο πρόεδρος της Fed, «προσγειώνει» τις προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση
Σχετικά Άρθρα
Η Federal Reserve (Fed) δεν έχει ακόμη πετύχει μία ολοκληρωτική νίκη κατά του πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρός της, Jerome Powell, αν και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ο κ. Powell επισήμανε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη υποχωρήσει αρκετά στα καταναλωτικά αγαθά, ενώ, για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, η «ομαλή προσγείωση» που αναμένουν οι αναλυτές, δεν έχει ακόμη λάβει χώρα.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε τη γενικότερη καλή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασλιας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ομαλοποίηση» των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ.
Στο ίδιο κλίμα με την ανακοίνωση της Fed, έβαλε «πάγο» προς το παρόν στα σενάρια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς η FOMC «δεν σκέφτηκε μία μείωση επιτοκίων» στη συνεδρίαση 30-31/1 και «δεν υπήρξε σχετική πρόταση από κάποιο μέλος, (...) αν και τα μέλη είναι γενικότερα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων».
«Η αυστηρή νομισματική πολιτική μας, πιέζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη. Αν αποδώσει όπως πρέπει, θα αρχίσουμε τις μειώσεις επιτοκίων. (...) Το μονοπάτι μπροστά μας είναι κάπως αβέβαιο και ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο».
«Θα σκεφτούμε μία μείωση επιτοκίων μόλις δούμε μία αδυναμία στην αγορά εργασίας (...) αν και δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει αδυναμία στην ανάπτυξη για να μειωθούν τα επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά. «Το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική ανάπτυξη».
«Είμαι σε λειτουργία risk management. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά αναμένουμε να είμαστε ακόμη περισσότερο αισιόδοξοι», σχολίασε ο κ. Powell.
«Κρίνεται πιο πιθανό οι μειώσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν τον Μάιο 2024, όχι τον Μάρτιο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης