Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% τα επιτόκια, αργεί η μείωση - «Αβέβαιο» το μέλλον, παραμένει η απειλή του πληθωρισμού

Fed: Αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% τα επιτόκια, αργεί η μείωση - «Αβέβαιο» το μέλλον, παραμένει η απειλή του πληθωρισμού
Δεν έδωσε «μήνυμα» για μείωση των επιτοκίων άμεσα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ
Αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50% διατήρησε τα επιτόκια η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτική (FOMC) της Ομοσπονδιακης Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), μετά από διήμερη (30-31/1) συνεδρίαση, κάνοντας μάλιστα λόγο για αβέβαιες προοπτικές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει πως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει μετριαστεί, αλλά παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Επίσης, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά παραμένει υψηλός.
«Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», υπογραμμίζεται.
«Η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων. Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%», σημειώνει η Fed, συμπληρώνοντας πως θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. «Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%».
«Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Οι αξιολογήσεις θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις», καταλήγει η Fed.

Powell: Δεν έχουμε νικήσει ακόμη τον πληθωρισμό - Εν αναμονή της «ήπιας» προσγείωσης στην αμερικανική οικονομία

Η Federal Reserve (Fed) δεν έχει ακόμη πετύχει μία ολοκληρωτική νίκη κατά του πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρός της, Jerome Powell, αν και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ο κ. Powell επισήμανε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη υποχωρήσει αρκετά στα καταναλωτικά αγαθά, ενώ, για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, η «ομαλή προσγείωση» που αναμένουν οι αναλυτές, δεν έχει ακόμη λάβει χώρα.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε τη γενικότερη καλή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασλιας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ομαλοποίηση» των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ.
Στο ίδιο κλίμα με την ανακοίνωση της Fed, έβαλε «πάγο» προς το παρόν στα σενάρια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς η FOMC «δεν σκέφτηκε μία μείωση επιτοκίων» στη συνεδρίαση 30-31/1 και «δεν υπήρξε σχετική πρόταση από κάποιο μέλος, (...) αν και τα μέλη είναι γενικότερα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων».
«Η αυστηρή νομισματική πολιτική μας, πιέζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη. Αν αποδώσει όπως πρέπει, θα αρχίσουμε τις μειώσεις επιτοκίων. (...) Το μονοπάτι μπροστά μας είναι κάπως αβέβαιο και ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο».
«Θα σκεφτούμε μία μείωση επιτοκίων μόλις δούμε μία αδυναμία στην αγορά εργασίας (...) αν και δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει αδυναμία στην ανάπτυξη για να μειωθούν τα επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά. «Το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική ανάπτυξη».
«Είμαι σε λειτουργία risk management. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά αναμένουμε να είμαστε ακόμη περισσότερο αισιόδοξοι», σχολίασε ο κ. Powell.
«Κρίνεται πιο πιθανό οι μειώσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν τον Μάιο 2024, όχι τον Μάρτιο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης