Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεραυνός από Bolton (πρώην σύμβουλος Λευκού Οίκου): Τρέμει η γη στις ΗΠΑ λόγω Ιράν - Ο Biden έχει παραλύσει από τον φόβο…

Κεραυνός από Bolton (πρώην σύμβουλος Λευκού Οίκου): Τρέμει η γη στις ΗΠΑ λόγω Ιράν - Ο Biden έχει παραλύσει από τον φόβο…
Ο Βiden «παρέλυσε από φόβο» ανέφερε ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου John Bolton
Σχετικά Άρθρα
Με μια πολύ σοβαρή παρέμβαση ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, για ατολμία έναντι του Ιράν
Όπως επεσήμανε με δήλωσή του στο αμερικανικό Newsweek, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα και της πιθανότητας να υπάρξει περιφερειακή σύγκρουση, καθώς επίσης και λόγω των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, «ο Biden φοβάται να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα»…
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί αντίποινα, αλλά απορρίπτει εκκλήσεις για «πόλεμο», παρότι κατηγορεί την Τεχεράνη για την επίθεση με drone στη βάση Tower 22, που βρίσκεται κατά μήκος μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας, λέει ο Bolton.
Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση που βρίσκεται στο Ιράκ. 
(Πρόκειται για πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, και οι οποίοι έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Hamas στη σύγκρουσή με το Ισραήλ.
Τέτοιες πολιτοφυλακές μέλη του «Άξονα της Αντίστασης» που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι επίσης το Κίνημα Nujaba, η Kataib Hezbollah, η Kataib Sayyed al-Shuhada, η Ashab al-Kahf κ.ά.)
Ο Bolton, ένας Ρεπουμπλικανός που υπηρέτησε ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2005 έως το 2006 και ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από το 2018 έως το 2019 στην κυβέρνηση Trump, είπε στο Newsweek ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του Ιράν είναι να ηγηθεί της Μέσης Ανατολής και του μουσουλμανικού κόσμου.
«Αυτό που έγινε στην αμερικανική βάση μπορεί να μη συνάδει απόλυτα με τα σχέδια και τις επιδιώξεις του Ιράν, αλλά σίγουρα η ομάδα που μας επιτέθηκε τελεί υπό τον έλεγχό του – και νομίζω ότι υπερέβη τα όρια σε τέτοιον βαθμό που πρέπει να δούμε τελικά την Αμερική να απαντά» είπε.
«Νομίζω ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι εδώ και αρκετό καιρό στο Ιράν παρακολουθούν την κυβέρνηση Biden, που έχει παραλύσει από τον φόβο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο Biden φοβάται τον πόλεμο, φοβάται την κλιμάκωση.
Για αυτό τον λόγο το Ιράν, μια αναθεωρητική δύναμη, θα προχωρήσει... στην επιτεύξη των στόχων του».

«Γενετικά ανίκανη…»
 
Η κριτική που ασκεί ο Bolton στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράν, στη συνέχεια, γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή…
«Η κυβέρνηση Biden είναι γενετικά ανίκανη να κουνήσει το δάχτυλο στο Ιράν, να καταδείξει πως αυτό είναι υπεύθυνο για όλα.
Αλλά η μη κατανόηση της στρατηγικής εικόνας δεν οδηγεί στην κατάλληλη απάντηση.
Η απάντηση των ΗΠΑ θα έπρεπε να έρθει με μία ή πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης βάσεων, αποθηκών όπλων και αποθηκών εκπαίδευσης σε όλο το Ιράκ και τη Συρία που ανήκουν σε πολιτοφυλακές οι οποίες υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, οι οποίες εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από τη Δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC)».
Όπως σημειώνει το Newsweek, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι μεταξύ των επιλογών θα μπορούσε να είναι να πραγματοποιηθούν χτυπήματα κατά των Ιρανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Συρία ή στο Ιράκ, αλλά και να υπάρξουν πλήγματα σε ιρανικά πλοία μέσα στον Περσικό Κόλπο.
Βέβαια, στο παρελθόν, τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πτόησαν τις ιρανικές πολιτοφυλακές, οι οποίες έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 170 επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου.
Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων, με σκοπό τη διακοπή της λειτουργίας των δικτύων επικοινωνιών του Ιράν - κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ισχυρότερη απάντηση σε σύγκριση από την απλή επιβολή κυρώσεων στα μέλη του ιρανικού καθεστώτος και στις οικογένειές τους.
«Υπάρχει επίσης η επιλογή να υπάρξει απευθείας χτύπημα στο Ιράν» συμπληρώνει ο Bolton.
Όπως είναι φυσικό, οι απόψεις του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου δεν απηχούν μόνο προσωπικές θέσεις.
Ο αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham: «Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει το ιρανικό καθεστώς είναι η βία.
Μέχρι να πληρώσουν το τίμημα με τις υποδομές και τους στρατιώτες τους, οι επιθέσεις στις ΗΠΑ θα συνεχίζονται».
Η Τεχεράνη είπε ότι γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες της επιθετικότητάς της, αλλά έχει δεσμευτεί να απαντήσει με το ίδιο είδος σε οποιεσδήποτε ενέργειες των ΗΠΑ.
«Ακούμε απειλές από Αμερικανούς αξιωματούχους, τους λέμε ότι μας έχουν ήδη δοκιμάσει και πλέον γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον» δήλωσε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Hossein Salami την Τετάρτη, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που επικαλείται το Reuters.
«Καμία απειλή δεν θα μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε.

Aντίποινα

Πράγματι, τα αντίποινα εναντίον των Houthi στην Υεμένη και η επανατοποθέτηση των ναυτικών μέσων των ΗΠΑ σε θέσεις μάχης δεν έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τη βία της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα οι φωνές που ζητούν άμεσα αντίποινα κατά του Ιράν να πολλαπλασιάζονται.
Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη βία της Τεχεράνης, σχολιάζει το Newsweek.
Εύλογα, λοιπόν, η γεωπολιτική μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.
«Απλώς θα δείτε το Ιράν να κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του, η κατάσταση θα χειροτερέψει» δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Nikki Haley στο Fox & Friends του Fox News.
«Περιμένουμε από την Αμερική να τους προστατεύσει και ο Joe Biden δεν προστάτευσε αυτούς τους στρατιώτες».
Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Mickey Sherrill δήλωσε την Τρίτη στο CNN ότι οι εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν, το οποίο αναγνώρισε ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί εδώ» είπε η Sherill.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Tim Kaine είπε ότι, ενώ τυχόν αντίποινα για τις δολοφονίες αμερικανικού προσωπικού θα μπορούσαν να θεωρηθούν αυτοάμυνα, μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση φαίνεται να αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί.
«Δεν υπάρχει εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο που να επιτρέπει πόλεμο εναντίον των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν ή των Houthi στην Υεμένη» είπε ο Kaine.
Πάντως, ο Bolton επιμένει: ο Λευκός Οίκος δεν είναι αρκετά ισχυρός, μέχρι στιγμής με τη στάση του απλά αυξάνει την παγκόσμια αστάθεια και ανασφάλεια.
«Πιστεύω ότι στην κυβέρνηση εστιάζουν σε λάθος πράγματα.
Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουν στην αιτία της σύγκρουσης, και η αιτία της σύγκρουσης είναι η τακτική του Ιράν και η αίσθησή του ότι θα μείνει ατιμώρητο.
Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι Ιρανοί θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση».

Για Μόσχα και Πεκίνο...

Πέρα από τα παραπάνω, ο Bolton έκανε ξεχωριστή αναφορά στον αντίκτυπο που έχει η τρέχουσα κατάσταση στο εμπόριο….
Όπως επεσήμανε, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας διεξάγεται το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του 12% του πετρελαίου που διακινείται μέσω θαλάσσης και του 8% του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Είναι καταπληκτικό πράγμα», πρόσθεσε.
«Η Hamas έχει καθηλώσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Hezbollah ελευθερώνεται στο βορρά.
Και τώρα έχουμε αναφορές ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ και τη Συρία για να αποφύγει άλλες επιθέσεις σαν αυτή.
Θα ήταν ένα καταστροφικό λάθος, ανάλογο αυτού που έγινε στο Αφγανιστάν.
Και δεν είναι μόνο η αντίδραση που θα προκαλέσει στην Τεχεράνη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Μόσχα και το Πεκίνο θα την εκλάβουν σπεύδοντας να καλύψουν το κενό τις επόμενες 24 ή 48 ώρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης