Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νότια Αφρική: Όλες οι χώρες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση στον ισραηλινό στρατό

Νότια Αφρική: Όλες οι χώρες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση στον ισραηλινό στρατό
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Νότια Αφρική για «διαστρέβλωση» της πραγματικότητας στη Γάζα
Σχετικά Άρθρα
Όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει αν οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να είναι γενοκτονικές, δήλωσε σήμερα 31/1 η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει τα στρατεύματά του να διαπράξουν γενοκτονία και να λάβει βήματα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, σε μια υπόθεση που έφερε ενώπιον του δικαστηρίου η Νότια Αφρική.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν διέταξε την κατάπαυση του πυρός και δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την ουσία της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, αν έχει διαπραχθεί γενοκτονία στη Γάζα.
Η Νότια Αφρική υποστηρίζει επί δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, συγκρίνοντας τα δεινά των Παλαιστινίων με εκείνα των μαύρων Νοτιοαφρικανών υπό το απαρτχάιντ. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία και απορρίπτει τη σύγκριση με την εποχή του απαρτχάιντ.
«Τα ευρήματα (του Διεθνούς Δικαστηρίου) πιστεύουμε ότι καθιστούν σαφές ότι είναι εύλογο πως μια γενοκτονία λαμβάνει χώρα εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα». «Αυτό επιβάλλει απαραίτητα μια υποχρέωση σε όλα τα κράτη να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ», δήλωσε η Naledi Pandor στους δημοσιογράφους. Ανέφερε επίσης πως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν ότι εντάσσονται στην ομάδα χωρών BRICS μετά την πρόσκληση που έλαβαν το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης