Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές ξέσπασμα Putin: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν με Patriot το Il 76, θα το πληρώσουν – Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλη η Ουκρανία

Πρωτοφανές ξέσπασμα Putin: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν με Patriot το Il 76, θα το πληρώσουν –  Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλη η Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους - Προανήγγειλε τη δημιουργία ευρείας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι τόσο κατηγορηματικός εναντίον των ΗΠΑ τις οποίες ευθέως κατηγορεί για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-76 που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους στο Belgorod για ανταλλαγή στις 24/1/2024.
Παράλληλα προανήγγειλε τη δημιουργία ευρείας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης σε ολόκληρη την Ουκρανία που μπορεί να ξεπερνά σε έκταση τα 200 χιλιόμετρα και βέβαια θα εκτείνεται πέραν των εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία και θεωρούνται ήδη εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ρώσος ηγέτης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος στις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε με υποψήφιους του κόμματός του ενόψει των προεδρικών εκλογών ενώ εξαπέλυσε για πρώτη φορά από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία τόσο σκληρή επίθεση στις ΗΠΑ και το ουκρανικό καθεστώς.

«Εμείς δεν θα ξεχάσουμε, διεθνή έρευνα για τη συντριβή του IL 76 - Οι ένοχοι θα πληρώσουν»

Το αεροσκάφος Il-76 καταρρίφθηκε από το αμερικανικό σύστημα Patriot, τόνισε ο Putin λέγοντας πώς οι έρευνες το πιστοποιούν.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιμένει σε διεθνή έρευνα για το περιστατικό.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι στη Δύση τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να αποσιωπήσουν το θέμα της συντριβής.
«Κοιτάξτε τι υπάρχει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης;
Τίποτα. Λοιπόν, αυτό είναι όλο.
Ένα κλικ και αμέσως όλοι ξεχνούν, όλα φεύγουν αμέσως, το πεδίο πληροφοριών καθαρίζεται αμέσως, αλλά εμείς δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράττουν εναντίον των πολιτών μας» προαναγγέλλοντας σκληρά αντίποινα κατά των ενόχων.

«Ζητούσαν αντίποινα»

Ο Putin εξέφρασε την απορία του γιατί η Ουκρανία κατέρριψε αεροσκάφος με δικούς της αιχμαλώτους μέσα.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πιθανότατα το έκανε τυχαία αν και προφανώς επιδιώκει να προκαλέσει αντίποινα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τις ανταλλαγές κρατουμένων.
«Δεν θα σταματήσουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων. Πρέπει να πάρουμε τα παιδιά μας πίσω.
Έχουμε μια αναλογία ανθρώπων που είναι στη Ρωσία, και τα παιδιά μας που είναι στην Ουκρανία... ένα προς 10 και ακόμη περισσότερο.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να πάρουμε τα παιδιά μας, αν η ουκρανική πλευρά φυσικά είναι έτοιμη».
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιανουαρίου 2024, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 πάνω από την περιοχή Belgorod, το οποίο μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους για ανταλλαγή.
Όλοι τους, καθώς και τρεις συνοδοί αξιωματικοί των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και έξι μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Ο Putin έκανε λόγο για ουκρανικό έγκλημα κατά των πολιτών του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πλευρά γνώριζε ότι υπήρχαν αιχμάλωτοι πολέμου από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Il-76, και ωστόσο χτύπησε.
Επισήμως, η Ουκρανία συντάσσεται με την ανάγκη διεθνούς έρευνας, αλλά ανεπίσημα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διακινούν ένα αφήγημα ότι το Il-76 φέρεται να μετέφερε πυραύλους για τα συστήματα S-300.

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλη η Ουκρανία

Ο Ρώσος ηγέτης κατά τη συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους αναφέρθηκε και στη μέγιστη όλων των επιδιώξεων της Μόσχας, αυτόν της δημιουργίας ευρείας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της Ρωσίας, αφού η Δύση όλο αυτό το χρονικό διάστημα αρνούνταν τις σχετικές εγγυήσεις.
Ο Putin ξεκαθάρισε ότι η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία θα δημιουργηθεί.
Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ρωσικών πόλεων, δήλωσε ο Putin.
«Αυτή η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να είναι έτσι και σε τέτοια απόσταση από το έδαφός μας που θα παρέχει ασφάλεια.
Θα προστατεύει τις πόλεις μας από όπλα μεγάλης εμβέλειας ξένης παραγωγής, κυρίως, το οποίο χρησιμοποιούν οι ουκρανικές αρχές για να τις βομβαρδίσουν», σημείωσε.
Τόνισε δε ότι ο ρωσικός στρατός θα μετακινήσει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία μακριά από ζωτικούς ρωσικούς οικισμούς και τώρα «κάνει ακριβώς αυτό».
«Αυτό είναι το κύριο κίνητρο των ανδρών μας, που πολεμούν και διακινδυνεύουν τη ζωή τους, για να υπερασπιστούν την Πατρίδα, να προστατέψουν τον λαό μας», πρόσθεσε.
Θα μετακινήσουμε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όσο γίνεται πιο μακριά, είπε χαρακτηριστικά.

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη έως το Lviv;

Ενδεικτική των ρωσικών προθέσεων σχετικά με τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ήταν η δήλωση που είχε κάνει προσφάτως ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
Είχε προαναγγείλει τη δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έως το Lviv που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Όπως ο Putin, έτσι και ο Medvedev είχε προαναγγείλει τη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, πλάτους δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στο ουκρανικό έδαφος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Medvedev, η εν λόγω ζώνη θα επεκταθεί πολλά χιλιόμετρα δυτικά στην ουκρανική επικράτεια και μάλιστα πολύ πιο μακριά από τη γραμμή του σημερινού μετώπου, που σε μήκος ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης