Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall μετά την ομιλία Powell - Στο -1,61% ο S&P 500, o Nasdaq -2,23%

Sell off στη Wall μετά την ομιλία Powell - Στο -1,61% ο S&P 500, o Nasdaq -2,23%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Ισχυρά αρνητική πορεία τροχοδρόμησε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, μετά τη συνεδρίαση της Federal Reserve και την ομιλία του προέδρου της Jay Powell, που έσπευσε να «παγώσει» τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Μάρτιο...
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,82% στις 38.150 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,61% στις 4.845 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση -2,23% στις 15.164 μον.
Capture_106.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Alphabet, μητρικής της Google, διολίσθησαν -7,35%.
Πάντως, «η υποχώρηση των μετοχών της Alphabet , παρά τα σε μεγάλο βαθμό θετικά αποτελέσματα των εταιρειών, μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη», σύμφωνα με τον Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA Research, που προσέθεσε: «Ακόμα κι αν λαμβάνετε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι πωλητές μπορεί να πάρουν κεφάλι επειδή θέλουν οι άνθρωποι πάντα επιδιώκουν να κατοχυρώνουν κέρδη», είπε.
Σημειώνεται πως με όρους P/E ο τεχνολογικός τομέας τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 29x.l.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,98% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,28%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,3% στα 76,06 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 2.068 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0843 δολ.

Προηγουμένως, αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50% διατήρησε τα επιτόκια η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτική (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), μετά από διήμερη (30-31/1) συνεδρίαση, κάνοντας μάλιστα λόγο για αβέβαιες προοπτικές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει πως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει μετριαστεί, αλλά παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Επίσης, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά παραμένει υψηλός.
«Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα.
Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία.
Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», υπογραμμίζεται.
«Η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.
Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%», σημειώνει η Fed, συμπληρώνοντας πως θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. «Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%».

Στα μάκρο, επιβράδυνε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2024, λόγω και της προσπάθειας της Fed να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη διά της οδού της νομισματικής σύσφιξης.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δημιούργησαν μόλις 107.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε η ADP, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί από το περασμένο φθινόπωρο.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 150.000 θέσεων.
Η κυβέρνηση την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει ότι 185.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπαλλήλων.
Η ADP παρακολουθεί μόνο τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, το κόστος πρόσληψης του μέσου Αμερικανού εργαζομένου αυξήθηκε κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον δείκτη κόστους εργασίας.
Η αύξηση είναι η μικρότερη από την άνοιξη του 2021.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, το κόστος απασχόλησης είχε αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1% τα δέκα τελευταία τρίμηνα, ένα σερί που έχει να σημειωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες το κόστος απασχόλησης έχει αυξηθεί κατά 4,2%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Αυτή είναι η μικρότερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών.

Τη Fed περίμεναν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed και επεξεργάζονται τα εταιρικά κέρδη.
Oι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών και των ορυχείων σημείωσαν άνοδο 0,7%, καθώς το λιανικό εμπόριο υποχώρησε 1,6%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,4% στις 16.903 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,47% στις 7.630 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.656 με πτώση 0,27%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,4% στις 30.744 μονάδες.
11_28.JPG
Πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου ανακοινώθηκαν πολλά αποτελέσματα εταιρειών, από τις φαρμακευτικές εταιρείες Novo Nordisk και Novartis, την τράπεζα Santander
και τη λιανική H&M.
Οι μετοχές της Novo Nordisk σημείωσαν άνοδο 3,4%, αφού η δανική εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για το φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy και το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic.
Εν τω μεταξύ, η H&M σημείωσε πτώση 7,4%, καθώς έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση για νέο διευθύνοντα σύμβουλο και έχασε την πρόβλεψη για τα λειτουργικά κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης