Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% τον Ιανουάριο 2024

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% τον Ιανουάριο 2024
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8% τον Ιανουάριο
Ελαφρώς περισσότερο των εκτιμήσεων υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο στο 3,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Τετάρτη, εν μέσω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.
Οι οικονομολόγοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία αυτά, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία δημοσιεύουν τα στοιχεία τους πριν από τα αναμενόμενα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη την Πέμπτη.
Τα γαλλικά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,4% τον Ιανουάριο από 4,1% τον Δεκέμβριο.
"Δεν είναι σαφές αν αυτό αρκεί για να δούμε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να υποχωρεί κάτω από τις προσδοκίες της συναίνεσης για 2,8%", δήλωσε ο Mateusz Urban, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics, αναφερόμενος στα γερμανικά και γαλλικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. "Αλλά αν είναι έτσι, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες μείωσης του ΑΕΠ τον Απρίλιο".
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8% τον Ιανουάριο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
"Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι έχουμε δαμάσει αυτό το άπληστο θηρίο", δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) J. Nigel.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του ευρώ για να μειώσει τον πληθωρισμό από τα διψήφια ποσοστά.
Η τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού την άνοιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης