Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργισμένοι με τις Βρυξέλλες οι αγρότες της Ευρώπης - Πολιορκούν το Παρίσι, ζητούν δίκαιο ανταγωνισμό

Οργισμένοι με τις Βρυξέλλες οι αγρότες της Ευρώπης - Πολιορκούν το Παρίσι, ζητούν δίκαιο ανταγωνισμό
Χιλιάδες διαδηλωτές με τρακτέρ πολιορκούν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα
Στην Ευρώπη, η οργή των αγροτών κλιμακώνεται, με την Ισπανία να είναι η τελευταία χώρα που συμμετέχει στις διαμαρτυρίες, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Πολωνία, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές με τρακτέρ πολιορκούν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Οι Ισπανοί αγρότες ζητούν να σταματήσουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ΕΕ για συμφωνίες όπως η συμφωνία Mercosur, καθώς και οι διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Χιλή, η Κένυα, το Μεξικό και η Αυστραλία, όπως μεταδίδει το Euronews.
Ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός της περιοχής "δεν συμμορφώνονται με τους εσωτερικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)".

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρωθυπουργό

Παρά τις υποσχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, οι αγρότες συνεχίζουν τον αποκλεισμό τους μετά από 10 ημέρες διαμαρτυρίας.
Τα νέα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Gabriel Attal δεν τους έπεισαν.
Διατηρούν τα μπλόκα τους και πλησιάζουν στο Παρίσι, όπου έχει αναπτυχθεί η γαλλική αστυνομία για να περιορίσει τα τρακτέρ.
Ο Attal βομβάρδισε την Τρίτη τους οργισμένους αγρότες με υποσχέσεις βοήθειας, από έκτακτη χρηματική βοήθεια μέχρι ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα, ελπίζοντας να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας που είδε τα τρακτέρ να μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους σε όλη τη Γαλλία και ενέπνευσε παρόμοιες δράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Οι αγρότες που απαιτούν καλύτερες αμοιβές, λιγότερους περιορισμούς και χαμηλότερο κόστος έχουν κατασκηνώσει σε αυτοκινητόδρομους γεμάτους άχυρο και περικυκλώνουν το Παρίσι, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από ένα μήνα.
Σε ομιλία στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη, ο Attal προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους.
"Πρέπει να ακούσουμε τους αγρότες που εργάζονται και ανησυχούν για το μέλλον τους και τον βιοπορισμό τους", είπε.
"Ο στόχος είναι σαφής: να εγγυηθούμε τον δίκαιο ανταγωνισμό, ιδίως έτσι ώστε οι κανόνες που εφαρμόζονται στους [Γάλλους] αγρότες να γίνονται σεβαστοί και από τα ξένα προϊόντα", είπε.
Η προστασία από τις φθηνές εισαγωγές είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών.
Ο Attal υποσχέθηκε επείγουσα βοήθεια στους αμπελοκαλλιεργητές που αγωνίζονται και γρήγορη καταβολή των επιδοτήσεων της ΕΕ σε άλλους.
Είπε επίσης ότι οι λιανοπωλητές τροφίμων που δεν συμμορφώνονται με έναν νόμο που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο των εσόδων για τους αγρότες, θα τιμωρούνται με πρόστιμα, αρχής γενομένης αμέσως.
Ωστόσο, οι Γάλλοι αγρότες παραμένουν επιφυλακτικοί και λένε ότι θέλουν δράση, όχι υποσχέσεις.

Οι γαλλικές διαμαρτυρίες πλήττουν τους Ισπανούς αγρότες

Η κρίση στη γαλλική ύπαιθρο συγκλονίζει τους Ισπανούς αγρότες, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα βανδαλισμών και αναφέρουν απώλειες.
Περίπου 22.000 φορτηγά εισέρχονται καθημερινά στη Γαλλία.
Οι αποκλεισμοί των αυτοκινητοδρόμων πλήττουν τους Ισπανούς και Πορτογάλους αγρότες, καθυστερώντας την εξαγωγή προϊόντων - συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ελαιολάδου και κρασιού - προς τον βορρά.
Οι Ισπανοί φορτηγατζήδες έχουν δει Γάλλους διαδηλωτές να αδειάζουν ολόκληρα φορτηγά για να δείξουν τη διαφωνία τους με τις πολιτικές που, όπως λένε, κάνουν διακρίσεις εις βάρος τους σε σχέση με τους Ισπανούς ή Ιταλούς αγρότες.
Οι απώλειες ανέρχονται σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με την ισπανική ένωση εργοδοτών μεταφορών.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Luis Planas απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι Ισπανοί αγρότες έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων τους.

Οι Βέλγοι αγρότες μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Οι Βέλγοι αγρότες συνέχισαν να αποκλείουν δρόμους την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου του κύριου αυτοκινητόδρομου Ε19 προς τις Βρυξέλλες.
Δήλωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στο δρόμο μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
"Δεν θα φύγουμε μέχρι να έχουμε πολιτική σαφήνεια", δήλωσε η Judy Peeters.
Διαμαρτύρονται για καλύτερους μισθούς, λιγότερους περιορισμούς και χαμηλότερο κόστος.

Διαμαρτυρίες σε πέντε περιφέρειες της Ιταλίας

Οι Ιταλοί αγρότες έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις που θα επηρεάσουν πέντε περιφέρειες της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τις επιζήμιες, κατά τη γνώμη τους, ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές.
Οι διαμαρτυρίες αυτές ακολουθούν αρκετές αυθόρμητες συγκεντρώσεις τις τελευταίες ημέρες.
Οι αγρότες διαδήλωσαν με τα τρακτέρ τους κοντά στη Ρώμη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη για να απαιτήσουν την υπεράσπιση του γεωργικού τομέα της χώρας.
Η κινητοποίηση οργανώνεται από ένα κίνημα που καθοδηγείται κυρίως από τη νεολαία και ονομάζεται Αγροτική Διάσωση, το οποίο έχει πραγματοποιήσει σειρά διαδηλώσεων την τελευταία εβδομάδα, κλείνοντας κατά καιρούς δρόμους.
"Απαιτούμε μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα μας.
Θέλουμε η ιταλική γεωργία να γίνει σεβαστή, κατανοητή και να εκτιμηθεί", δήλωσαν.

www.bankingnrews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης