Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος διαρκείας στην Ερυθρά - Εμπλοκή ΕΕ από 17/2, ο Δένδιας διαθέτει το Στρατηγείο Λάρισας - Πύραυλοι Houthis στο USS Gravely

Πόλεμος διαρκείας στην Ερυθρά - Εμπλοκή ΕΕ από 17/2, ο Δένδιας διαθέτει το Στρατηγείο Λάρισας - Πύραυλοι Houthis στο USS Gravely
Έκπληξη… από την Kataib Hezbollah, αναστέλλει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Αναβαθμισμένο ρόλο στην Επιχείρηση της ΕΕ κατά των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα διεκδικεί η Ελλάδα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να προσφέρει... το Στρατηγείο της Λάρισας. Πρόκειται για ακόμα ένα επικίνδυνο μέτωπο στο οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα, μετά τις επικίνδυνες θέσεις που έχει τηρήσει κατά της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και της στήριξης του Ισραήλ στις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ..
Κι αυτό τη στιγμή, που η ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων ανάμεσα στους αντάρτες Houthis της Υεμένης και των ναυτικών δυνάμεων ΗΠΑ και Βρετανίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, εξελίσσεται σε πόλεμο… διαρκείας. Στον αντίποδα, η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη να εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Πάντως, οι Houthis, οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο τους το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιούν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους και ότι στόχος των ενόπλων δυνάμεων τους - στο πλαίσιο της αυτοάμυνας - είναι όλα τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Η πρόταση Δένδια για τον ρόλο της Ελλάδας

Την πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχειρήσης στην Ερυθρά Θάλασσα και το Στρατηγείο να «στηθεί» στη Λάρισα, θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.
Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά τη διοίκηση της Επιχείρησης.

Στόχος όλα τα πλοία ΗΠΑ, Βρετανίας

Ο εκπρόσωπος των Houthis, Yahya Saria υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah πως οι ναυτικές δυνάμεις των Houthis εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά του USS Gravely, τονίζοντας πως η επίθεση αυτή ήταν απάντηση στα στρατιωτικά πλήγμα της Δύσης κατά στόχων στο έδαφος της Υεμένης.
Και ενώ το μέτωπο στην Ερυθρά κλιμακώνεται, η οργάνωση Kataib Hezbollah, η οποία ευθύνεται για τα περισσότερα από τα 165 χτυπήματα κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ιράκ, Συρία και Ιορδανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Ο Saria υποστήριξε πως οι Houthis θεωρούν στόχους, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, όλα τα πολεμικά πλοία που έχουν αναπτύξει στην περιοχή οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία και τα οποία συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον τους.
Σημειώνεται πως η επίθεση κατά του USS Gravely ήταν η δεύτερη που εξαπέλυσε η Hamas σε λιγότερο από μια εβδομάδα, καθώς στις 29/1 οι Houthis είχαν επιτεθεί κατά του αμερικανικού πλοίου USS Lewis B. Puller.
Επιπλέον, έστειλε μήνυμα πως οι αντάρτες θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα και να εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ ή που κατευθύνονται σε λιμάνια του ισραηλινού κράτους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έως ότου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ: Καταρρίψαμε έναν πύραυλο

Από την πλευρά τους πάντως οι Αμερικάνοι φαίνεται πως υποβαθμίζουν το περιστατικά, καθώς όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην Ερυθρά, το USS Gravely.
Συγκεκριμένα, η Centcom ανακοίνωσε πως οι μαχητές Houthis εκτόξευσαν έναν πύραυλο από τα εδάφη που ελέγχουν στην Υεμένη με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.
«Ο πύραυλος κατερρίφθη από το USS Gravely.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή ζημιές» ανακοίνωσε η Centcom.
Υπενθυμίζεται πως Αμερικάνοι και Βρετανοί έπληξαν σφοδρά θέσεις των Houthis σε διάφορα σημεία της Υεμένης στα μέσα Ιανουαρίου, με τους αντάρτες να επισημαίνουν πως οι επιθέσεις αυτές δεν πρόκειται να τους κάμψουν και ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Borrell: Εμπλοκή ΕΕ με την... Ασπίδες - Σήμερα οι αποφάσεις για το ποιος θα ηγηθεί

Την ίδια στιγμή, ο «πολεμοχαρής» Ευρωπαίος διπλωμάτης, Josep Borrell υποστήριξε πως αναμένεται σήμερα Τετάρτη 31/1 να αποφασιστεί ποιο κράτος θα τεθεί επικεφαλής της ευρωπαϊκής δύναμης που προορίζεται να αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως είπε ο Borrell, η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.
«Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα είναι τα αρχηγεία και ποια ναυτικά μέσα θα παρέχουν τα κράτη μέλη» υποστήριξε ο Borrell πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Ο Borrell υποστήριξε ότι ελπίζει ότι σήμερα θα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της ευρωπαϊκής στρατιωτικής επιχείρησης που θα φέρει την ονομασία Ασπίδες, επισημαίνοντας ότι η 17η Φεβρουαρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία έναρξης της ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Κίνηση – έκπληξη από την Kataib Hezbollah

Και ενώ το μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα φαίνεται πως θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, η Kataib Hezbollah, ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Ιράν στο έδαφος του Ιράκ προχώρησε σε μια ανακοίνωση – έκπληξη, αναφέροντας πως αναστέλλει όλες τις επιχειρήσεις της κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγα 24ωρα μετά την φονική επίθεση με drone κατά της αμερικανικής βάσης Tower 22 στην Ιορδανία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Αμερικάνων στρατιωτών, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει έναν ακόμα κύκλο έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για την επίθεση, διαμηνύουν πως οι αποφάσεις για τα αντίποινα έχουν ήδη ληφθεί.

Αναστολή στρατιωτικών επιχειρήσεων

«Ανακοινώνουμε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ προκειμένου να μην προκαλέσουμε αναταραχή στην κυβέρνηση του Ιράκ.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους μας στη Γάζα με άλλους τρόπους και συνιστούμε στους γενναίους Μουτζαχεντίν των Ελεύθερων Ταξιαρχιών της Hezbollah να τηρήσουν παθητική άμυνα (προσωρινά) εάν συμβεί οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια από τους Αμερικάνους εναντίον τους» αναφέρει η Kataib Hezbollah, επισημαίνοντας πως οι επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά των Αμερικάνων, έγιναν «βάσει της δική της θέλησης και χωρίς την παρέμβαση τρίτων».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «οι αδελφοί μας στον άξονα – ιδιαίτερα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν –… συχνά εναντιώνονται στην πίεση και στην κλιμάκωση κατά των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ και στη Συρία».
Υπενθυμίζεται πως η Kataib Hezbollah είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις 165 επιθέσεις που έχουν γίνει κατά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ιράκ, Συρία και Ιορδανία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Δεν αποκλείεται η απόφαση της οργάνωσης να σχετίζεται με τις επικείμενες συνομιλίες που πρόκειται να έχουν Ιράκ και ΗΠΑ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος, και με την πρόθεση της να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι απαντούν οι Αμερικάνοι

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, ο Patrick Ryder εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».
«Είχαμε καλέσει τις διάφορες ομάδες που έχουν τη στήριξη του Ιράν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.
Δεν το έπραξαν.
Συνεπώς, θα απαντήσουμε σε χρόνο και με τρόπο της επιλογής μας.
Όταν λέω ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, αναφέρομαι στις τρεις επιθέσεις εξ όσων γνωρίζω από τις 28 Ιανουαρίου και θα το αφήσω εκεί», είπε ο Ryder.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης