Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία - Σε χαμηλό 2 ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός - Στο 3,1% τον Ιανουάριο του 2024

Γαλλία - Σε χαμηλό 2 ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός - Στο 3,1% τον Ιανουάριο του 2024
Η πτώση του γαλλικού πληθωρισμού τον Ιανουάριο του 2024 οφείλεται στην απότομη επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας
Σε χαμηλό 2 ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, τον Ιανουάριο του 2024. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους προσωρινούς αριθμούς που ανακοίνωσε την Τετάρτη (31/1/2024) η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee. Αυτό ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 3,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που συνέταξε η Wall Street Journal.
Η αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη, ο οποίος είναι σημαντικός για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 4,1% τον προηγούμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2023.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας το 2022 οδήγησε στη συνέχεια σε διαρκή αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, καθώς σταμάτησαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Η πτώση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο οφειλόταν στην απότομη επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας -που είχε οδηγήσει σε εκτίναξη των συνολικών τιμών τον Δεκέμβριο- καθώς και των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Οι τιμές των υπηρεσιών, ένας άλλος σημαντικός μοχλός του πληθωρισμού, αντίθετα ανέβασαν λίγο τους ρυθμούς τους.
Το αποτέλεσμα δίνει ώθηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη που δίνει για τη μείωση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη κατά τους πρώτους μήνες του 2024, πριν από τις ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ισπανία προκάλεσε ανησυχίες αναφέροντας απροσδόκητη άνοδο των τιμών καταναλωτή στη χώρα της εν μέσω υψηλότερων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο. Συνδυαστικά, τα στοιχεία για τη Γαλλία και την Ισπανία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα πρέπει να μειωθεί στο 2,4% τον Ιανουάριο, δήλωσε η Melanie Debono από τη Pantheon Macroeconomics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης