Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια επιτυχία στο ελληνικό ομόλογο;… Ρεκόρ ζήτησης για όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης, το παράδειγμα της Ισπανίας

Ποια επιτυχία στο ελληνικό ομόλογο;… Ρεκόρ ζήτησης για όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης, το παράδειγμα της Ισπανίας
Ιανουάριος – ρεκόρ για τις εκδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να παρουσίασε ως επιτυχία τη ζήτηση των 35 δισ. ευρώ για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 30 Ιανουαρίου 2024, ενώ ζητούσε 4 δισ., αλλά η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.
Ηχηρό παράδειγμα ήταν μια έκδοση της Ισπανίας, η οποία είδε τη μεγαλύτερη ζήτηση ποτέ για ένα μεμονωμένο κρατικό ομόλογο.
Είχε προσφορές 138 δισ. ευρώ ενώ ζητούσε 15 δισ. ευρώ από την πώληση χρέους 10 ετών.
Την ίδια ώρα, σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν τον Ιανουάριο οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη, απολαμβάνοντας την υψηλότερη ζήτηση από ποτέ, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων προκειμένου να στηριχθεί η αποδυναμωμένη οικονομία.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης το 2023, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πυροδότησε ένα sell off ομολόγων και ώθησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία τον Οκτώβριο.
Τα κράτη της ζώνης του ευρώ άντλησαν 73 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις κοινοπρακτικών ομολόγων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG IFR έως τις 30 Ιανουαρίου.
Οι εκδόσεις παρακολουθούνται στενά για τη μέτρηση της ζήτησης καθώς οι κυβερνήσεις πωλούν ομόλογα απευθείας σε επενδυτές.
Σε μια δημοπρασία, τα ομόλογα πωλούνται πρώτα σε τράπεζες.
Περίπου 725 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησης ξεπέρασαν αυτή τη χρηματοδότηση κατά 10 φορές ρεκόρ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που χρησιμοποιούν δεδομένα από γραφεία διαχείρισης χρέους και IFR.
Η κλίμακα ζήτησης στις πωλήσεις κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο ξεπέρασε αυτή που παρατηρήθηκε κατά την πανδημία του COVID-19, όταν η ΕΚΤ αγόρασε τρισεκατομμύρια ευρώ χρέους για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού.
«Ήταν σίγουρα κάπως έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι όλοι μιλούσαν για το τείχος της προσφοράς που ερχόταν», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας χρέους του Βελγίου, Maric Post.
Το Βέλγιο σημείωσε ζήτηση ρεκόρ 75 δισ. ευρώ για 10ετές ομόλογο στις 9 Ιανουαρίου, αντλώντας 7 δισ. ευρώ.
Μια άλλη αξιοσημείωτη έκδοση ήταν αυτή της Ισπανίας, η οποία είδε τη μεγαλύτερη ζήτηση ποτέ για ένα μεμονωμένο κρατικό ομόλογο στα 138 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκέντρωσε 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση χρέους 10 ετών, μια από τις δύο μεγαλύτερες εκδόσεις της στην ιστορία.
Ο Lee Cumbes, επικεφαλής των αγορών χρεωστικών κεφαλαίων EMEA στη Barclays, είπε ότι ένα ράλι ομολόγων στο τέλος του έτους, όταν πολλοί επενδυτές είχαν ήδη κλείσει τα βιβλία τους, σήμαινε ότι αυτοί που έχασαν τώρα αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους συμμετέχοντας στις πωλήσεις χρέους.

Ξεπερνιέται η κρίση;

Πολλές κυβερνήσεις είδαν υψηλότερη ζήτηση από επενδυτές εκτός της ευρωζώνης, είπε η BofA, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα του μπλοκ να προσελκύσει ξένους επενδυτές καθώς αφήνει πίσω την εποχή των αρνητικών επιτοκίων.
Παρά όλες τις ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης, οι επενδυτές σημείωσαν ότι οι κυβερνήσεις κατέβαλαν περιορισμένη πρόσθετη απόδοση σε ομόλογα σε εκκρεμότητα για να δελεάσουν τους αγοραστές.
«Λόγω της έντονης ζήτησης... οι κυβερνήσεις δεν χρειάστηκε να προσφέρουν ένα πλεονάζον ασφάλιστρο έκδοσης για να διοχετεύσουν τους σημαντικούς όγκους εκδόσεων», δήλωσε ο Roger Hallam, παγκόσμιος επικεφαλής των επιτοκίων της Vanguard, η οποία διαχειρίζεται 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ευνοώντας την Ισπανία και την Ελλάδα.
Με τη ζώνη του ευρώ να φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές κρατικών ομολόγων στον κόσμο, η ισχυρή όρεξη των επενδυτών είναι ένα καλό σημάδι παγκοσμίως, καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης σχεδόν ρεκόρ προκαλούν τους δανειολήπτες.
Καθώς η ΕΚΤ μειώνει τη διακράτηση των ομολόγων, οι αγορές μπορεί να χρειαστεί να απορροφήσουν ένα ρεκόρ 675 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρέος του μπλοκ, εκτιμά η Barclays.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για τις ΗΠΑ δείχνουν να κάμπτονται, αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει να δανειστεί λιγότερο κατά το πρώτο τρίμηνο από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει.
Οι traders ήταν επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι οι πλειστηριασμοί, όπου οι κυβερνήσεις πωλούν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων τους, δεν έχουν προχωρήσει επίσης.
"Αυτό δεν αντηχεί πραγματικά το ίδιο μήνυμα ", δήλωσε ο επικεφαλής της BofA για διαπραγμάτευση επιτοκίων EMEA, Kal El-Wahab.
Είπε ότι μετρήσεις όπως η μέση τιμή αποκοπής - η χαμηλότερη τιμή που έγινε αποδεκτή σε δημοπρασία - και το επίπεδο υπερπροσφοράς - πόσο υψηλότερη είναι η τιμή των ομολόγων σε σχέση με εκείνα που εκκρεμούν - είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο του περασμένου έτους.
Με τη ζήτηση για τα ομόλογα να είναι υψηλή, οι επενδυτές προειδοποιούν επίσης ότι τα hedge funds, τα οποία λαμβάνουν μόνο ένα μικρό μερίδιο των πωλήσεων χρέους των κυβερνήσεων, μπορεί να υπερεκτιμούν τη ζήτησή τους για καλύτερες κατανομές - ένα μακροχρόνιο ζήτημα που παραμορφώνει τα στοιχεία της ζήτησης.
Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εκλογές και τη νομισματική πολιτική φέτος, ο Cumbes της Barclays είπε ότι συμβούλεψε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα από τη χρηματοδότησή τους νωρίτερα.
«Θα υπάρξει πολλή δραστηριότητα, πολλή συγκέντρωση χρημάτων, πολλές χώρες που ανταγωνίζονται για χρήματα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης