Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ έκδοσης ομολόγων 73 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο 2024 - Ξέφρενη ζήτηση

Ρεκόρ έκδοσης ομολόγων 73 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο 2024 - Ξέφρενη ζήτηση
Οι κυβερνήσεις πωλούν ομόλογα απευθείας σε επενδυτές
Ρεκόρ σημείωσαν τον Ιανουάριο 2024 οι εκδόσεις ομολόγων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σημειώνοντας την υψηλότερη ζήτηση όλων των εποχών, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων, ώστε να στηριχθεί η εξασθενημένη οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανησυχίες γύρω από τις υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων το 2023, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προκάλεσαν μια φυγή ομολόγων και ώθησαν το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας τον Οκτώβριο.

Ξέφρενη ζήτηση

Τα κράτη της ζώνης του ευρώ άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 73 δισ. ευρώ από πωλήσεις κοινοπρακτικών ομολόγων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG IFR έως τις 30 Ιανουαρίου.
Οι κοινοπραξίες παρακολουθούνται στενά για τη μέτρηση της ζήτησης, καθώς οι κυβερνήσεις πωλούν ομόλογα απευθείας σε επενδυτές.
Σε μια δημοπρασία, τα ομόλογα πωλούνται πρώτα στις τράπεζες.
Η ζήτηση ύψους περίπου 725 δισ. ευρώ ξεπέρασε αυτή τη χρηματοδότηση κατά 10 φορές ρεκόρ, δείχνουν οι υπολογισμοί του Reuters με βάση στοιχεία από τα γραφεία διαχείρισης χρέους και την IFR.
Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης έμεινε στάσιμη το 2023.
Οι αγορές χρήματος έχουν τιμολογήσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Απρίλιο, ενισχύοντας το κλίμα προς τα ομόλογα.
Το μέγεθος της ζήτησης στις πωλήσεις κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο ξεπέρασε αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν η ΕΚΤ αγόρασε χρέος τρισεκατομμυρίων ευρώ για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού.

Ρεκόρ σε Βέλγιο - Ισπανία

Το Βέλγιο σημείωσε ρεκόρ ζήτησης 75 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα 10ετές ομόλογο στις 9 Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μια άλλη αξιοσημείωτη συμφωνία ήταν αυτή της Ισπανίας, η οποία είδε την υψηλότερη ζήτηση για μεμονωμένο κρατικό ομόλογο στα 138 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκέντρωσε 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση 10ετούς χρέους, μια από τις δύο μεγαλύτερες εκδόσεις στην ιστορία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης