Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεξέλεγκτο… Ισραήλ - Σχέδιο κατοχής Γάζας, συντρίμμια το 61% των κτηρίων - Καρέ καρέ η εισβολή μεταμφιεσμένων κομάντο

Ανεξέλεγκτο… Ισραήλ - Σχέδιο κατοχής Γάζας, συντρίμμια το 61% των κτηρίων - Καρέ καρέ η εισβολή μεταμφιεσμένων κομάντο
Νεοναζί… η Hamas λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ
(upd6) Αφού χαρακτηρίζει την Hamas «νεο-ναζί» και αφού έχει ισοπεδώσει μερικώς ή πλήρως περισσότερα από τα μισά κτήρια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ, αδιαφορώντας για τη διεθνή κοινότητα… και νομιμότητα, υποστηρίζει πως θα διατηρήσει υπό την κατοχή του Γάζα για πολλά χρόνια.
Το σχέδιο αυτό αποκαλύπτει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz, ο οποίος διαμηνύει πως η κυβέρνηση Netanyahu έχει σκοπό να διατηρήσει την ασφάλεια και τον έλεγχο της Γάζας για «χρόνια».
Πάντως και παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον η μισή Γάζα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να επιχειρεί στα νότια εδάφη όπου μαίνονται άγριες και σκληρές μάχες με την Hamas στην Khan Yunis, τη στιγμή που ο Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Hamas μεταβαίνει στο Κάιρο για να συζητήσει το σχέδιο συμφωνίας – που κατέληξαν CIA, Mossad, Αίγυπτος και Κατάρ - για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Την ίδια στιγμή, εντυπωσιάζουν οι εικόνες και τα βίντεο από την εισβολή μεταμφιεσμένων Ισραηλινών κομάντο σε νοσοκομείο στη Δυτική Όχθη, όπου και εξουδετέρωσαν τρεις μαχητές της Hamas και της Islamic Jihad.

Israel Katz (ΥΠΕΞ Ισραήλ): Για χρόνια θα έχουμε τον έλεγχο της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz σκιαγράφησε το πώς το Ισραήλ σχεδιάζει την επόμενη ημέρα για τη Γάζα.
Αδιαφορώντας για τις διεθνείς εκκλήσεις, ακόμα και του πιο στενού συμμάχου τους, των ΗΠΑ ότι η μόνη λύση είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, ο Katz μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ (Bild, γερμανικού Politico) διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα διατηρήσει «για χρόνια» τον έλεγχο της Γάζας, θέση που τινάζει στον αέρα το σχέδιο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
«Αυτό θα ισχύει έως ότου να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας σκοτώνουν πλέον κάτοικοι της Γάζας» υπογράμμισε ο Katz, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τα μέλη της Hamas «νέο-ναζί», επισήμανε πως είναι απολύτως παράλογο έπειτα από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, «να λένε στο Ισραήλ πως το σωστό είναι να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών».
Ωστόσο, σημείωσε πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να κυβερνήσει στη Γάζα.

Ισοπεδωμένη η Γάζα

Και ενώ το Ισραήλ κατηγορεί την Hamas για σφαγές Ισραηλινών, το βρετανικό BBC επιχείρησε να δείξει ποιο είναι το αποτέλεσμα των έως σήμερα στρατιωτικών επιχειρήσεων του IDF στη Γάζα.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τουλάχιστον τα μισά κτήρια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Δορυφορικά στοιχεία που επεξεργάστηκαν αναλυτές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, δείχνουν πως 144.000 ως 175.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από την 7η Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 50% με 61% του συνόλου των κτιρίων της Γάζας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η Khan Yunis, η πρωτεύουσα της Hamas κατά τους Ισραηλινούς, έχει υποστεί εξαιρετικά σκληρά χτυπήματα από τον IDF.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως τουλάχιστον 38.000 κτήρια στην Khan Yunis υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου.
Πέρα όμως από τα κτήρια, η έρευνα δείχνει πως έχουν καταστραφεί πολυσύχναστοι δρόμοι με καταστήματα, πανεπιστήμια ενώ και αγροτικές καλλιέργειες έχουν εκχερσωθεί.

Άγριες μάχες στην Khan Yunis

Η Khan Yunis αποτελεί εδώ και εβδομάδες το κύριο «θέατρο» των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Hamas, καθώς διεξάγονται πολύ σκληρές και άγριες μάχες.
Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν διστάζουν να πλήξουν ακόμα και νοσοκομεία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι να αναγκάζονται να κινηθούν, ακόμα νοτιότερα προς τη Rafah, στα σύνορα με την Αίγυπτο για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι – από τα συνολικά 2,2 εκατ. – έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους, τα οποία το πιθανότερο είναι, να μην υπάρχουν πλέον.

Επίγεια κόλαση

Και ενώ οι δραστηριότητες του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) έχουν επί της ουσίας σταματήσει μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ ότι υπάλληλοι του Γραφείου συμμετείχαν στην εισβολή της Hamas στο Ισραήλ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα 13 χώρες να διακόψουν την χρηματοδότηση του UNRWA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα στο νοσοκομείο Nasser στην Κhan Yunis, το οποίο είναι και το μοναδικό στη νότια Γάζα που παραμένει έστω και μερικώς σε λειτουργία.
Ήδη πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η αναστολή της λειτουργίας της UNRWA θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Γάζας.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το UNRWA είναι «θεμελιωδώς διαβρωμένο» και το κατηγορεί ότι επιτρέπει στη Hamas να «χρησιμοποιεί τις υποδομές του» για να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες και να «κρύβει τρομοκράτες».

Μια ανάσα από τους 27.000 οι νεκροί

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει τη μεταφορά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Όπως αναφέρει, από τις 51 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που ήταν προγραμματισμένες από την 1η έως τις 25 Ιανουαρίου για τη βόρεια Γάζα, μόνο οι 8 έτυχαν της συνδρομής του ισραηλινού στρατού ενώ στις 29 αρνήθηκε την πρόσβαση.
Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε πως οι νεκροί ανέρχονται επισήμως σε τουλάχιστον 26.900 ενώ οι τραυματίες εκτιμώνται σε 65.949.

Στο Κάιρο ο Haniyeh

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Hamas, Ismail Haniyeh μεταβαίνει στο Κάιρο προκειμένου να συνομιλήσει για το σχέδιο που προβλέπει εκεχειρία με το Ισραήλ και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Η Hamas εξετάζει την πρόταση, η οποία σύμφωνα με την Jerusalem Post, προβλέπει τρεις φάσεις: στην πρώτη προβλέπεται η απελευθέρωση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που κρατούνται από την Hamas και μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων.
Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση των αντρών και των στρατιωτών ομήρων ενώ η τρίτη φάση προβλέπει την παράδοση των σορών όλων εκείνων που απήχθησαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι απελευθερώσεις των ομήρων θα συνοδεύονται από περιόδους εκεχειρίας αλλά και απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποσύρει το στρατό του από τη Λωρίδα της Γάζας ούτε πρόκειται να δεχθεί να απελευθερώσει «χιλιάδες τρομοκράτες» σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.

Καρέ καρέ η εισβολή μεταμφιεσμένων κομάντο

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλούν τα πλάνα από την εισβολή Ισραηλινών κομάντο στο νοσοκομείο Sina στην πόλη της Jenin στη Δυτική Όχθη.
Οι Ισραηλινοί κομάντο που είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς και Παλαιστίνιους πολίτες, εμφανίζονται να εισβάλλουν στο νοσοκομείο και να εξουδετερώνουν τρεις ασθενείς, οι οποίοι κατά το Ισραήλ, ήταν μαχητές της Izz al-Din al-Qassam Brigades και της Hamas και ότι ο ένας εξ αυτών προετοίμαζε επίθεση κατά του Ισραήλ.
Ο Niji Nazzal, διευθυντής του νοσοκομείου, υποστήριξε πως και οι τρεις σκοτώθηκαν, την ώρα που κοιμούνταν.
9_34.jpg
1_45.png
5_73.jpg
6_78.jpg
3_153.jpg
4_136.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης