Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καμπανάκι» Ρωσίας σε ΗΠΑ: Μην τοποθετήσετε πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο - Σας προειδοποιούμε

«Καμπανάκι» Ρωσίας σε ΗΠΑ: Μην τοποθετήσετε πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο - Σας προειδοποιούμε
«Ουάσιγκτον και Λονδίνο δεν πήραν ακόμα το μάθημα τους»
Τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρονται να σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στην Ρωσία μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο χωρών, που είναι ιστορικά στενοί σύμμαχοι, έχουν ζητήσει να ενταθούν οι προετοιμασίες σε περίπτωση ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Η ρωσική πλευρά όμως απαντά τώρα σε αυτή την «πρόκληση» όπως την αποκαλεί.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ryabkov προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τις συνέπειες της πιθανής επιστροφής αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο βρετανικό έδαφος.
Στη δήλωσή του τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά ούτε θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη Μόσχα.
Ο Ryabkov ανέφερε επίσης ότι τέτοια βήματα θα οδηγούσαν μόνο σε αύξηση του επιπέδου κλιμάκωσης και απειλών στην Ευρώπη.
Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι, παρά την αρνητική εμπειρία των τελευταίων ετών στον τομέα της διασφάλισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν πήραν ακόμα το μάθημα τους.

Η αποκάλυψη της βρετανικής Telegraph 

Για την ενίσχυση της συμμαχίας, η Telegraph επικαλείται έγγραφα του Πενταγώνου, που αποκαλύπτουν πως τα πυρηνικά όπλα θα σταθμεύσουν στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας, στο χωριό Λέικενχιθ, κοντά στο Σάφολκ. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα όπλα είναι τρεις φορές ισχυρότερα από τη βόμβα της Χιροσίμα.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Παραμένει πάγια πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ να μην επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει την παρουσία πυρηνικών όπλων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία».
Αμερικανικοί πυρηνικοί πύραυλοι βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως το 2008, όταν απομακρύνθηκαν, καθώς η απειλή του Ψυχρού Πολέμου από τη Ρωσία είχε συρρικνωθεί.
Τα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να φτάσουν στη βρετανική βάση πιστεύεται ότι είναι βόμβες B61-12, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν από μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με την Telegraph, η εξέλιξη αυτή είναι μέρος ενός προγράμματος του ΝΑΤΟ για την «ανάπτυξη και αναβάθμιση πυρηνικών εγκαταστάσεων» στην Ευρώπη μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης