Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανέρχεται η πολιτική ομαλότητα στη Β. Ιρλανδία - Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση

Επανέρχεται η πολιτική ομαλότητα στη Β. Ιρλανδία - Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση
Υπενθυμίζεται πως η παραίτηση του DUP από τη συγκυβέρνηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο Brexit
Σχετικά Άρθρα
Επιστρέφει στην τοπική συγκυβέρνηση με το Sinn Fein το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που είχε υπογραφεί το 1998.
Με την επιστροφή του κόμματος στην εξουσία, μπαίνει ουσιαστικά τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που είχε παραλύσει την μικρή χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δύο χρόνια.
Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του DUP έγινε από τον ηγέτη του κόμματος Sir Jeffrey Donaldson στο τέλος ενός ακόμα γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων με τον Βρετανό υπουργό Β. Ιρλανδίας Chris Heaton Harris.
Η επάνοδος του DUP στη συγκυβέρνηση, θα επαναφέρει την ομαλότητα στην εκτελεστική εξουσία της Β. Ιρλανδίας, αλλά για να ολοκληρωθεί, έχει ως προϋπόθεση την διαμόρφωση νέας νομοθεσίας από την βρετανική κυβέρνηση του Rishi Sunak.
Η νέα αυτή νομοθεσία θα παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Harris.
Υπενθυμίζεται πως η παραίτηση του DUP από τη συγκυβέρνηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο Brexit.
Το DUP θεώρησε τότε πως οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ προκαλούσαν σοβαρά εμπόδια και υπέρμετρους ελέγχους στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Βρετανία και τη Β. Ιρλανδία.
Αν και οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ο Sir Jeffrey είπε πως το DUP εκτιμά πως θα αίρουν τα εμπόδια στο εμπόριο με τη Μ. Βρετανία.
Για την ιστορία, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προέβλεπε διαμοιρασμό της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων.
Από τη μια πλευρά το ρεπουμπλικανικό κόμμα που θέλει την ένωση της Ιρλανδίας και την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την άλλη το κόμμα των ενωτικών που επιδιώκει τη παραμονή στο Ην. Βασίλειο.
Στις τοπικές εκλογές λοιπόν, το ρεπουμπλικανό Sinn Fein επιλέγει τον τοπικό πρωθυπουργό και το ενωτικό DUP τον αναπληρωτή πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης