Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στην Ισπανία: «Υπό κατάρρευση» η κυβέρνηση Sanchez ύστερα από ενέργειες των Καταλανών εθνικιστών

Πολιτικός σεισμός στην Ισπανία: «Υπό κατάρρευση» η κυβέρνηση Sanchez ύστερα από ενέργειες των Καταλανών εθνικιστών
Επτά Καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές καταψήφισαν τον νόμο περί αμνηστίας...
Σε τροχιά νέας προεκλογικής περιόδου φαίνεται πως μπαίνει ξανά η Ισπανία μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να «περάσει» κρίσιμο νομοσχέδιο στο ισπανικό κοινοβούλιο ύστερα από τις ενέργειες των Καταλανών εθνικιστών (179 κατά, 171 υπέρ).
Ειδικότερα, οι επτά Καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές καταψήφισαν εντέλει τον νόμο περί αμνηστίας που διαπραγματεύονταν εδώ και μήνες, επειδή οι Σοσιαλιστές του Sanchez αρνήθηκαν να δεχτούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών θα μπορούσε να καταρρεύσει σε λιγότερο από τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία της.
Κάπως έτσι η συμφωνία περί αμνηστίας που έδωσε στον ισπανό πρωθυπουργό άλλη μια θητεία «έσπασε» άδοξα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με τους Καταλανούς αυτονομιστές να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο που υποτίθεται πως θα «κλείδωνε» την υποστήριξή τους στον Pedro Sanchez.
Σε κάθε περίπτωση, οι συγκρούσεις σχετικά με τον νόμο, ο οποίος προβλέπει την απαλλαγή των αυτονομιστών για εγκλήματα που συνδέονται με την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017, υπογράμμισαν την αστάθεια υπό το βάρος της οποίας ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του Sánchez.
Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα για συζήτηση σε κοινοβουλευτική επιτροπή και θα γυρίσει εκ νέου προς ψήφιση στην Κάτω Βουλή.
Οι Καταλανοί αυτονομιστές ήθελαν να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο συγκεκριμένες διατάξεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, καθώς ορισμένοι από τους πολιτικούς τους βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα για σχετικά εγκλήματα.

Ευάλωτος…

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι η κυβέρνηση Sánchez, καθώς και πόσο δύσκολο θα είναι στο εξής για τον νυν πρωθυπουργό να κυβερνήσει τη χώρα…
Σημειώνεται πως ο Sánchez, πρωθυπουργός από το 2018, έχει αντιμετωπίσει καταιγισμό επικρίσεων από συντηρητικούς και ορισμένα μέλη του δικού του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη σύναψη συμφωνίας περί αμνηστίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές τον Νοέμβριο, οι οποίοι τον κατηγορούν πως υπονομεύει το κράτος δικαίου και βάζει τα δικά του συμφέροντα πάνω από αυτά της χώρας.
Από την άλλη, το καταλανικό Junts επεδίωξε την ψήφιση των προαναφερθεισών τροπολογιών για να προστατεύσει ορισμένα από τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένου του αυτοεξόριστου ηγέτη Carles Puigdemont.
Αξιωματούχος του Junts είπε ότι το νομοσχέδιο για την αμνηστία στην τρέχουσα μορφή του δεν εγγυάται την κατοχύρωση των αιτημάτων τους, δεδομένου ότι τμήματα του δικαστικού σώματος επιδιώκουν «να μποϊκοτάρουν το νόμο».
Όπως είπε, θα συνεχίσουν να «διαπραγματεύονται μέχρι την τελευταία στιγμή» για την εισαγωγή των επίμαχων τροπολογιών, αλλά «εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνουν αποδεκτές, [δεν] θα ψηφίσουν υπέρ του νόμου».
«Οι Junts δεν μπορούν να αφήσουν τον καταλανικό αυτονομισμό εκτεθειμένο στην αυθαιρεσία της πολιτικοποιημένης ισπανικής δικαιοσύνης», δήλωσε η βουλευτής Miriam Nogueras, προσθέτοντας η τρέχουσα πρόταση αμνηστίας ήταν πολύ επιλεκτική και έχει κενά.
Όμως το κόμμα του Sanchez είχε πει ότι ορισμένα εγκλήματα που αφορούν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία δεν μπορούσαν να συγχωρηθούν.
Πάντως, ο νόμος περί αμνηστίας κάλυπτε όλα τα γεγονότα που σχετίζονταν με την καταλανική προσπάθεια ανεξαρτησίας από το 2012 και εξής, συμπεριλαμβανομέvων μιας συμβολικής ψηφοφορίας που διεξήχθη το 2014 και ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας το 2017, το οποίο τα δικαστήρια κήρυξαν παράνομο.
Αν ψηφιστεί, αναμένεται να ωφεληθούν αρκετές εκατοντάδες αυτονομιστές καθώς και ορισμένοι αστυνομικοί που εισέβαλαν σε εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.
Ο Sanchez, ο οποίος αντιτάχθηκε στην αμνηστία στο παρελθόν και εξακολουθεί να απορρίπτει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, πλέον υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να προωθήσει τη συμφιλίωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης