Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεύθυνος και εξαιρετικά επικίνδυνος o Joe Biden: Προανήγγειλε αντίποινα στο Ιράν

Ανεύθυνος και εξαιρετικά επικίνδυνος o Joe Biden: Προανήγγειλε αντίποινα στο Ιράν
Για τον αν ετοιμάζει αντίποινα κατά του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε αφοπλιστικά, λιτά, με μια και μόνο λέξη: «Ναι»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, κατέστησε σαφες με λιτό, αλλά κατηγορηματικό τρόπο ότι θα χτυπήσει το Ιράν, καθώς το θεωρεί συνυπεύθυνο για την επίθεση με drone που σκότωσε 3 στρατιώτες σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία.
Αν και ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τα αντίποινα που προετοιμάζει ο Λευκός Οίκος, η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη και αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ του προέδρου και κορυφαίων συμβούλων του.
Μάλιστα, η στρατηγική του Biden για τη Μέση Ανατολή γίνεται ξεκάθαρη από τις σημερινές του δηλώσεις.
Οι ΗΠΑ, επεσήμανε, «δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
«Δεν είναι αυτό που ψάχνω», έσπευσε να ξεκαθαρίσει.
Ωστόσο, ερωτηθείς για το εάν έχει ήδη αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση, ο Joe Biden απάντησε αφοπλιστικά, λιτά, με μια και μόνο λέξη: «Ναι».
Εν συνεχεία, όταν ρωτήθηκε για το εάν καταλογίζει ευθύνες στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «είναι υπεύθυνοι με την έννοια ότι προμηθεύουν τα όπλα» σε αυτούς που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

Οι επόμενες κινήσεις του Joe Biden

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι μόλις ο πρόεδρος Biden δώσει το πράσινο φως, τα αντίποινα θα εκδηλωθούν μέσα σε διάστημα 48 ωρών και κατά κύματα εναντίον μιας σειράς στόχων.
Σύμφωνα με το Politico, έως τώρα ο πρόεδρος Biden έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση, καθώς στις περισσότερες από 160 επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι Αμερικάνοι έχουν απαντήσει μόλις στο 10% αυτών των επιθέσεων – κυρίως κατά των πυραυλικών επιθέσεων των Houthis – ενώ καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο Ισραήλ – Hamas.

Δεν μπορεί να αποφύγει τις προκλήσεις

Από την πλευρά του ο Jeremy Bash, πρώην επιτελάρχης της CIA και της Πενταγώνου, υποστήριξε ότι ο Biden δεν μπορεί να αποφύγει τις διεθνείς προκλήσεις, ακόμα και σε αυτήν την χρονιά που είναι εκλογικό έτος για τις ΗΠΑ.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι τα αποτρεπτικά μέσα που έχουμε λάβει έως σήμερα, δεν έχουν γίνει αντιληπτά από την Τεχεράνη, συνεπώς η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη» υποστήριξε ο Bash.
Σύμφωνα με το Politico, κανένας Αμερικάνος πρόεδρος δεν έχει περάσει τη θητεία του χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιο είδος διεθνούς κρίσης, αν και ο Biden φέρεται πως πλήττεται ιδιαίτερα – όσον αφορά τα ποσοστά δημοφιλίας του – από τον πόλεμο στη Γάζα.

Κίνδυνος περιφερειακού πολέμου

«Οι επιλογές του πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Το μην απαντήσει, δεν είναι επιλογή, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένας πραγματικός περιφερειακός πόλεμος» λέει ο Aaron David Miller, πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.
«Γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα μπορούσε να απελευθερώσει πλήρως τη Hezbollah κατά του Ισραήλ ή κατά αμερικανικών στοιχείων, και θα μπορούσε να κλιμακωθεί» επισημαίνει ο Miller, με το Politico να επισημαίνει πως οι θάνατοι των Αμερικάνων στρατιωτών άλλαξε τελείως τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς. 

Πιο επικίνδυνα από ποτέ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως την πιο επικίνδυνη από το 1973 και μετά.
«Μπορεί και πριν από τότε» είπε ο Blinken, αναφερόμενος προφανώς στη σύρραξη του Οκτωβρίου του 1973, όταν αραβικά κράτη με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ, την ημέρα που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ, με τις μάχες διάρκειας 19 ημερών να λαμβάνουν χώρα στην χερσόνησο του Σινά και στα υψίπεδα του Γκολάν.
Σύμφωνα με τον Blinken, οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην προκληθεί γενικευμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί τουλάχιστον 165 επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Ιορδανία από τον Οκτώβριο, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas.
Η τελευταία επίθεση έγινε χθες Δευτέρα 29/1 στη βάση Σαντάντι στη βορειοανατολική Συρία χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Αποκλιμάκωση ζητούν Ρωσία, Κίνα

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητούν Ρωσία και Κίνα.
«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή και οξύνει την ένταση, κυρίως με φόντο το αυξημένο ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συνέχιση τέτοιων ενεργειών, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται.
Το επίπεδο έντασης είναι υψηλό τώρα και πρέπει να κάνουμε βήματα προς την αποκλιμάκωση.
Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Από την πλευρά της η Κίνα ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων και να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης