Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εκ νέου σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας - Στο στόχαστρο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και χρυσός

ΗΠΑ: Εκ νέου σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας - Στο στόχαστρο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και χρυσός
Μεταξύ άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλούν τη γενική άδεια που επιτρέπει συναλλαγές με την κρατική εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Βενεζουέλας Minerven
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας στους τομείς της εξόρυξης πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του χρυσού θα ισχύσουν εκ νέου από τις 18 Απριλίου, σύμφωνα με ενημέρωση της υπηρεσίας Τύπου του State Department.
Ειδικότερα, γίνεται γνωστό ότι η προσωρινή άδεια που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την ενεργοποίηση των συναλλαγών στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας «δεν θα ανανεωθεί πέρα από την ημερομηνία λήξης της 18ης Απριλίου 2024».
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλούν τη γενική άδεια που επιτρέπει συναλλαγές με την κρατική εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Βενεζουέλας Minerven.

minerven.JPG

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση να ακυρωθεί η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας ελήφθη, λόγω της μη συμμόρφωσης της ηγεσίας αυτής της χώρας με συμφωνίες με την αντιπολίτευση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας αποφάσισε προηγουμένως να περιορίσει τα πολιτικά δικαιώματα της ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης Maria Corina Machado, γεγονός που την εμποδίζει να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2024.
«Οι ενέργειες του [προέδρου] Nicolas Maduro και των εκπροσώπων του στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης μελών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της απαγόρευσης συμμετοχής των υποψηφίων στις φετινές προεδρικές εκλογές, δεν είναι σύμφωνες με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στα Μπαρμπάντος από εκπροσώπους του Nicolas Maduro και της Ενιαίας Πλατφόρμας», υποστηρίζει σχετικά το State Department.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν «με τη διεθνή κοινότητα και όλες τις ειρηνικές δημοκρατικές πλευρές του πολιτικού φάσματος» στη Βενεζουέλα, καθώς και ότι θα χρησιμοποιήσουν «μηχανισμούς πίεσης για να επιστρέψουν στη [συμμόρφωση] με τις αρχές» των συμφωνιών που συνήφθησαν στο Μπαρμπάντος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η Ενιαία Πλατφόρμα -που ενώνει το σύνολο της αντιπολίτευσης απέναντι στον Maduro- στις 17 Οκτωβρίου 2023, διαπραγματεύτηκαν στα Μπαρμπάντος μια «Μερική Συμφωνία για τα Πολιτικά Δικαιώματα και τις Εκλογικές Εγγυήσεις για Όλους» για τις προεδρικές εκλογές του 2024, η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές σε όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

machado.JPG

Υποδεχόμενες θετικά αυτή τη συμφωνία, οι αμερικανικές αρχές χαλάρωσαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Βενεζουέλας στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρηματοοικονομικών και εξόρυξης χρυσού.
Ωστόσο, με τη σημερινή του απόφαση, το State Department επαναφέρει τις κυρώσεις στο προηγούμενο, δηλαδή στο πρό της 17η Οκτωβρίου, καθεστώς.
Συνολικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει μονομερώς περισσότερους από 900 διαφορετικούς περιορισμούς στη Βενεζουέλα.
Η μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της δημοκρατίας προκλήθηκε από τις κυρώσεις του 2019 κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.
Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων κατά της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Βενεζουέλα έχει χάσει περισσότερα από 232 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, έχουν παγώσει στις δυτικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης