Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταρακτική στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ: Πιο αδύναμος από ποτέ ο στρατός - Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Ρωσία ή 2 μεγάλους αντιπάλους

Συνταρακτική στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ: Πιο αδύναμος από ποτέ ο στρατός - Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Ρωσία ή 2 μεγάλους αντιπάλους
Πολλαπλά μέτωπα αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, με την ένταση να έχει φτάσει στο «κόκκινο»...
Η αντιπαράθεση στα σύνορα του Τέξας με ένοπλες ομάδες πολιτών, η άνευ προηγουμένου κρίση στρατολόγησης στρατιωτικών ειδικά από νέους που γυρνούν την πλάτη στον στρατό και οι ταυτόχρονες συνταρακτικές εντάσεις σε τρία σημεία ανάφλεξης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και στον Ινδο-Ειρηνικό έχουν προκαλέσει έναν τεράστιο πονοκέφαλο στον αμερικανικό στρατό.
Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ειδικά μετά τη δεκαετία του 1980, όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν στο πικ της ισχύος τους, πλέον είναι πιο ευάλωτες από ποτέ, λόγω της ξαφνικής «έκρηξης» ενός συνδυασμού γεωπολιτικών, βιομηχανικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων.
Ειδικοί κάνουν διαρκείς αναφορές σε αυτά τα επίμαχα ζητήματα για τον αμερικανικό στρατό εδώ και ένα χρόνο, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις ξεπέρασαν κάθε εκτίμηση και «πρόβλεψη» τους.
Η αντιπαράθεση στα σύνορα στο Τέξας μπορεί σχεδόν να αποκτήσει χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου σε περίπτωση που δεν επιλυθεί η μέγα αυτή εσωτερική διαμάχη.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται υπάρχει ένα κίνημα απόσχισης του Τέξας, που ονομάζεται Texit, του οποίου ο de facto ηγέτης δήλωσε πρόσφατα στο Newsweek ότι θεωρεί ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο έθνος μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η διασύνδεση του θέματος με τη Ρωσία, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματεύονται για αυστηρότερους νόμους αναφορικά με την μετανάστευση από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε αντάλλαγμα με την επανέναρξη της χρηματοδότησης για την Ουκρανία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά η παράταξη του Donald Trump, αντιτίθενται εδώ και καιρό στην περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού της Ουκρανίας ενώ πιέζουν παράλληλα για νέα προσέγγιση της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, οι δύο προηγούμενες δεκαετίες πολέμου προκάλεσαν την κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον αμερικανικό στρατό, με μόνο το 60% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι εμπιστεύεται πια στον αμερικανικό στρατό.
Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της Gallup αποτελούν τα χαμηλότερα των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό πολεμούσε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για  να μπορέσει να διαχειριστεί το χάος, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο,  άνοιξε την πόρτα σε άτομα με χαμηλότερες επιδόσεις για να επιτύχει τους στόχους στρατολόγησης του.
Εν ολίγοις... ξεμένουν από προσωπικό.

«Στο κόκκινο» η ένταση με την Κίνα

Ο πρώην Αρχηγός Διοίκησης του Αμερικανικού Ναυτικού (INDOPACOM), ναύαρχος Harris, ανέφερε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας το 2018 ότι τα αμερικανικά πλοία βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με την Κίνα, καθώς «ο βαλλιστικός πύραυλος της απειλεί τη βάση μας στο στον δυτικό Ειρηνικό».
Ο διάδοχός του, ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον, συμφώνησε με τις προαναφερθείσες δηλώσεις, επαναφέροντας το θέμα τρία χρόνια αργότερα το 2021, μετά τις δοκιμές πυραύλων της Κίνας.
«Αυτοί οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς κατά πλοίων είναι ικανοί να επιτεθούν σε αεροπλανοφόρα στον δυτικό Ειρηνικό», είπε ο Davidson για το DF-21D.
Ο πύραυλος είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων (ASBM) με βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων.
Σχεδιασμένος ειδικά εναντίον αμερικανικών ομάδων κρούσης αερομεταφορέων, ο πύραυλος ακολουθεί μια βαλλιστική διαδρομή και στη συνέχεια εισέρχεται ξανά στην ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας κεφαλές με πιθανώς υπερηχητικές ταχύτητες σε αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Ο πρώην αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Robert Hadick, ο οποίος ήταν τότε Επισκέπτης Ανώτερος Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Mitchell, είπε στο Reuters το 2019 ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο κενό», προσθέτοντας ότι «η ικανότητα αντιπυραυλικών πυραύλων της Κίνας υπερβαίνει αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών".

Το φιάσκο στην Ιορδανία 

Με τη διεθνή κοινότητα να περιμένει με κομμένη την ανάσα την αντίδραση - αντίποινα των Αμερικάνων στο πλήγμα που δέχθηκαν σε βάση τους στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 και που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τριών στρατιωτών τους και τον τραυματισμό άλλων 40, νέα εντυπωσιακά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το πώς έγινε το «χτύπημα» και γιατί ο προηγμένος τεχνολογικά αμερικανικός στρατός δεν κατάφερε να το εντοπίσει και να το αναχαιτίσει εγκαίρως.
Βάσει των πληροφοριών, το drone που χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στη στρατιωτική βάση «Tower 22» των ΗΠΑ στην Ιορδανία – πιθανότατα από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, αν και η Τεχεράνη διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση αυτή – δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί.
Και αυτό γιατί το εχθρικό drone θεωρήθηκε λανθασμένα… πως ήταν φιλικό drone.
Για την επίτευξη αυτού του σχεδίου, οι Ιρανοί πολιτοφύλακες… έκρυψαν το drone τους, πίσω από ένα άλλο αμερικανικό drone που επέστρεφε στη βάση του, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής του μέχρι το τελικό χτύπημα.
Το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί η πιο φονική επίθεση κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Αμερικάνος αξιωματούχος από το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico πως «οι επιτιθέμενοι είδαν μια ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκαν».

Και δεύτερη επίθεση

Μάλιστα ο ίδιος Αμερικάνος αξιωματούχος υποστήριξε πως περίπου μιάμιση ώρα μετά την επίθεση στην αμερικανική βάση «Tower 22», ακολούθησε και δεύτερη επίθεση με drone κατά τη αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία, στην al Tanf Garrison.
Ωστόσο, το drone αυτό καταρρίφθηκε.
Σημειώνεται πως η βάση Tower 22 και η al Tanf Garrison απέχουν μεταξύ τους λίγα χιλιόμετρα. 
Υπενθυμίζεται πως το πλήγμα στην αμερικανική βάση Tower 22 έγινε το πρωί της περασμένης Κυριακής 28/1, όταν και οι περισσότεροι Αμερικάνοι στρατιώτες ήταν ακόμα στα κρεβάτια τους.
Πέρα από τους τρεις νεκρούς, άλλοι 40 Αμερικάνοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sabrina Singh υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά χτυπήματος της Kataib Hezbollah, μιας στρατιωτικής οργάνωσης που έχει τη στήριξη του Ιράν.

Η «κοιμισμένη» Ευρώπη... Η Ρωσία βρυχάται

Στην Ευρώπη, ούτε τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ούτε οι ΗΠΑ έχουν την αμυντική, βιομηχανική και υλικοτεχνική δύναμη για να πολεμήσουν σε έναν τεράστιο χερσαίο πόλεμο με τη Ρωσία.
Η μεγαλύτερη έμμεση παραδοχή αυτής της κατάστασης ήταν οι επίσημες δηλώσεις τους ότι δεν ήθελαν να πολεμήσουν ευθέως τη Ρωσία και στη συνέχεια οι «διαβεβαιώσεις» ότι δεν συμμετείχαν άμεσα στις μάχες – περιορίζοντας τη συμμετοχή τους στον οπλισμό της Ουκρανίας.
Οι φόβοι μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, εάν η Ουάσιγκτον συγκρουστεί με τη Μόσχα στην Ευρώπη, οδηγούν κυρίως στην απροθυμία της να δεσμευτεί άρρηκτα με την Ευρώπη.
Η ίδια ανησυχία επηρεάζει τις ενέργειές της, στα άλλα σημεία ανάφλεξης του Ινδο-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης