Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκπληξη: Όχι το Rafale, αλλά το Mirage-2000 είναι ο «Μεγαλύτερος αντίπαλος» του JF-17

Έκπληξη: Όχι το Rafale, αλλά το Mirage-2000 είναι ο «Μεγαλύτερος αντίπαλος» του JF-17
Το μαχητικό αεροσκάφος JF-17 είναι πιο σύγχρονο και προσαρμόζεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές.
Το μαχητικό αεροσκάφος JF-17, προϊόν συνεργασίας μεταξύ Πακιστάν και Κίνας, συχνά παρουσιάζεται ως ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής του ινδικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale.
Θεωρείται το «κόσμημα» των αεροπορικών σχέσεων των δύο χωρών και έτσι το JF-17 αποτελεί ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία.
Μετά τον τελευταίο του εκσυγχρονισμό το Block III, ενσωματώνει ακόμη και προηγμένες τεχνολογίες όπως το κινεζικό ραντάρ KLJ-7A AESA, ένα ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης fly-by-wire.
Παρά τις όποιες ομοιότητες, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα JF-17 Thunder και Rafale είναι ξεχωριστά αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένους σκοπούς και ανάγκες.
Το JF-17 είναι ένα ελαφρύ, μονοκινητήριο αεροσκάφος μάχης πολλαπλών ρόλων, ενώ το Rafale εμπίπτει στην κατηγορία μεσαίου βάρους, διπλού κινητήρα, φτερού καναντέρ, πολλαπλών ρόλων.
Τοποθετημένο ως μια οικονομικά αποδοτική λύση, το JF-17 έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον από χώρες που αναζητούν εξελιγμένες δυνατότητες μαχητικών χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Μιανμάρ.

Από την άλλη πλευρά, το Rafale, με το τοποθετημένο ραντάρ RBE2 AESA, υπερέχει στην ανίχνευση και την παρακολούθηση στόχων, εξυπηρετώντας ρόλους όπως η αεροπορική υπεροχή, η επίγεια επίθεση, η αναγνώριση και η πυρηνική αποτροπή. 
Ενώ το JF-17 είναι λιγότερο ακριβό ως προς τον προϋπολογισμό, το υψηλότερο κόστος του Rafale δικαιολογείται από τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τις ποικίλες επιλογές όπλων και τη βελτιωμένη ευελιξία, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για τις αεροπορικές δυνάμεις με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. 
Οι Κινέζοι χαρακτηρίζουν το JF-17 Block III ως μαχητικό 4ης γενιάς συν, ισχυριζόμενοι ότι ο συνδυασμός AESA και PL-15 θα ξεπερνούσε όλα τα αεροσκάφη της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξαιρουμένου του Rafale και του αναβαθμισμένου Su-30MKI. 
Ωστόσο, το Rafale, εξοπλισμένο με κορυφαίο ραντάρ AESA και τον φονικό πύραυλο Meteor, αποτελεί σημαντική απειλή για το JF-17.
Καθώς το παγκόσμιο αμυντικό τοπίο εξελίσσεται, τα JF-17 Thunder και Rafale αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φιλοσοφίες ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών.
Η σύγκριση μεταξύ αυτών των αεροσκαφών θα πρέπει να προσεγγιστεί με μια λεπτή κατανόηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους και των προβλεπόμενων ρόλων στο διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό της στρατιωτικής αεροπορίας.

JF-17 εναντίον Mirage 2000

Αντί να συγκρίνουμε το JF-17 με το Rafale, μια πιο σχετική σύγκριση μπορεί να γίνει με ένα άλλο γαλλικό αεροσκάφος, το μαχητικό αεροσκάφος Mirage-2000.
Το 2020, παρά το γεγονός ότι διέθετε ανώτερα αεροσκάφη όπως το Rafale, το Κατάρ χρησιμοποίησε τα μαχητικά του Mirage σε ασκήσεις εναέριας μάχης εναντίον πακιστανικών μαχητικών JF-17 Thunder κατά τη διάρκεια της άσκησης Zilzal-I.
Ωστόσο, το Κατάρ έδωσε περισσότερο σεβασμό σε άλλα μαχητικά J-10C κινεζικής προέλευσης πρόσφατα όταν χρησιμοποίησαν τα Eurofighter Typhoons για τις ασκήσεις με το Πακιστάν.
Το Rafale εναντίον του Jf-17 είναι σαν να συγκρίνεις μια Τίγρη της Βεγγάλης με έναν Κάπρο. Όλοι γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης, είπε ειρωνικά ένας Ινδός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Το Mirage, ένα κλασικό μαχητικό αεροσκάφος γαλλικής σχεδίασης, έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της αεροπορίας από την εισαγωγή του στη δεκαετία του 1960. Γνωστή για την ταχύτητα και την ευελιξία της, η σειρά Mirage έχει υπηρετήσει σε διάφορες αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως.
Με τα χρόνια, πολλαπλές παραλλαγές Mirage έχουν υποστεί αναβαθμίσεις για τη βελτίωση των δυνατοτήτων αεροηλεκτρονικής, συστημάτων ραντάρ και όπλων. 
Από την άλλη πλευρά, το JF-17 Thunder ενσωματώνει μια μοντέρνα σχεδίαση που ενσωματώνει άψογα την τεχνολογική καινοτομία με την οικονομική αποδοτικότητα. Το JF-17, που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 2000, είναι προσαρμοσμένο για να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου.
Η πιο πρόσφατη επανάληψη Block III είναι εξοπλισμένη με το κινεζικό ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σαρωμένης συστοιχίας KLJ-7A (AESA), ένα ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης fly-by-wire, μια ενημερωμένη οθόνη τοποθετημένη στο κράνος, την ικανότητα πολέμου με επίκεντρο το δίκτυο, μια ολογραφική κεφαλή επάνω οθόνη, ένα υπέρυθρο σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης (IRST).
JF-17C-Pakistan.webp

Ωστόσο, το Mirage μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή ταχύτητα 2,2 Mach, ξεπερνώντας το JF-17, το οποίο έχει ταχύτητα 1,6 Mach. Το Mirage 2000 ξεχωρίζει επίσης με το εκτεταμένο βεληνεκές μάχης του, το οποίο αποδίδεται στις μεγαλύτερες εσωτερικές δεξαμενές καυσίμων του, επιτρέποντας παρατεταμένες αερομεταφερόμενες αποστολές.
Επιπλέον, σε σύγκριση με την εμβέλεια του JF-17 περίπου 1.200 km, το Mirage 2000 το ξεπερνά με εμβέλεια περίπου 1.550 km. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης