Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές - Πώς οι Ιρανοί έκρυψαν drone πίσω από αμερικανικό drone και κατέστρεψαν τη βάση Tower 22 στην Ιορδανία

Πρωτοφανές - Πώς οι Ιρανοί έκρυψαν drone πίσω από αμερικανικό drone και κατέστρεψαν τη βάση Tower 22 στην Ιορδανία
Το τέχνασμα που μπέρδεψε τους Αμερικάνους και έκανε... αόρατο το εχθρικό drone
Με τη διεθνή κοινότητα να περιμένει με κομμένη την ανάσα την αντίδραση - αντίποινα των Αμερικάνων στο πλήγμα που δέχθηκαν σε βάση τους στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 και που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τριών στρατιωτών τους και τον τραυματισμό άλλων 40, νέα εντυπωσιακά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το πώς έγινε το «χτύπημα» και γιατί ο προηγμένος τεχνολογικά αμερικανικός στρατός δεν κατάφερε να το εντοπίσει και να το αναχαιτίσει εγκαίρως.

To εχθρικό drone που θεώρησαν… φιλικό

Βάσει των πληροφοριών, το drone που χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στη στρατιωτική βάση «Tower 22» των ΗΠΑ στην Ιορδανία – πιθανότατα από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, αν και η Τεχεράνη διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση αυτή – δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί.
Και αυτό γιατί το εχθρικό drone θεωρήθηκε λανθασμένα… πως ήταν φιλικό drone.

Το κόλπο

Για την επίτευξη αυτού του σχεδίου, οι Ιρανοί πολιτοφύλακες… έκρυψαν το drone τους, πίσω από ένα άλλο αμερικανικό drone που επέστρεφε στη βάση του, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής του μέχρι το τελικό χτύπημα.
Το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί η πιο φονική επίθεση κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Αμερικάνος αξιωματούχος από το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico πως «οι επιτιθέμενοι είδαν μια ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκαν».

Και δεύτερη επίθεση

Μάλιστα ο ίδιος Αμερικάνος αξιωματούχος υποστήριξε πως περίπου μιάμιση ώρα μετά την επίθεση στην αμερικανική βάση «Tower 22», ακολούθησε και δεύτερη επίθεση με drone κατά τη αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία, στην al Tanf Garrison.
Ωστόσο, το drone αυτό καταρρίφθηκε.
Σημειώνεται πως η βάση Tower 22 και η al Tanf Garrison απέχουν μεταξύ τους λίγα χιλιόμετρα. 
Υπενθυμίζεται πως το πλήγμα στην αμερικανική βάση Tower 22 έγινε το πρωί της περασμένης Κυριακής 28/1, όταν και οι περισσότεροι Αμερικάνοι στρατιώτες ήταν ακόμα στα κρεβάτια τους.
Πέρα από τους τρεις νεκρούς, άλλοι 40 Αμερικάνοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sabrina Singh υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά χτυπήματος της Kataib Hezbollah, μιας στρατιωτικής οργάνωσης που έχει τη στήριξη του Ιράν.

Θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ το Ιράν;

Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει οργή στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Joe Biden να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να ανταποδώσει άμεσα την επίθεση.
Οι Αμερικάνοι αν και έχουν διαμηνύσει πως δεν θέλουν να πάνε σε έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ιράν ούτε έχουν πρόθεση να πυροδοτήσουν μια νέα ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη περιφερειακή στρατιωτική σύγκρουση, έχουν καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν αντίποινα.
Δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο κάνουν λόγο για πολύ ισχυρά αντίποινα που φτάνουν ακόμα και… σε επίθεση στο ναυτικό του Ιράν στον Περσικό κόλπο.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχει δείξει διάθεση για μια απευθείας επίθεση στο Ιράν, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν μια «μαζική κλιμάκωση».

Η πρόκληση… και η ισορροπία

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητο πως τα αντίποινα των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν χτύπημα κατά στόχων σε έδαφος του Ιράν.
Δημοσίευμα του BBC εκτιμά ότι μια απευθείας σύγκρουση και έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας δεν επιθυμούν ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν.
«Η απάντηση του Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει την προσπάθεια να κλείσει το οικονομικά ζωτικής σημασίας στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου ρέει το 20% της παγκόσμιας ροής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Συνεπώς, η πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αποτροπής και της κλιμάκωσης» μεταδίδει το BBC.

Δεν είναι σίγουρη η Ουάσινγκτον

Ένα ακόμα εμπόδιο στην ισχυρή απάντηση των ΗΠΑ έχει να κάνει και με το ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν την επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης.
Διότι μπορεί ο Λευκός Οίκος να κατηγορεί οργανώσεις που είναι φίλα προσκείμενες και που υποστηρίζονται από το Ιράν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει στη διάθεση του και αποδείξεις ότι πράγματι είναι το Ιράν πίσω από αυτήν την επίθεση, καθώς δεν αποκλείεται η εν λόγω οργάνωση – πολιτοφυλακή να έδρασε και να χτύπησε … από μόνη της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης