Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ανοίγει μέτωπο με την Ιαπωνία - Ο Medvedev προειδοποιεί με νέα όπλα στις Κουρίλες Νήσους

Η Ρωσία ανοίγει μέτωπο με την Ιαπωνία - Ο Medvedev προειδοποιεί με νέα όπλα στις Κουρίλες Νήσους
Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει ποτέ συνθήκη ειρήνης που να τερματίζει επίσημα τη μεταξύ τους σύγκρουση
Η Μόσχα θα αναπτύξει νέα όπλα στις Κουρίλες Νήσους, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εδαφικής διαμάχης με την Ιαπωνία, προειδοποίησε ο ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας Dmitry Medvedev, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει ποτέ συνθήκη ειρήνης που να τερματίζει επίσημα τη μεταξύ τους σύγκρουση που χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις Κουρίλες Νήσους- τις οποίες η Ιαπωνία αποκαλεί Βόρεια Εδάφη - να παραμένουν το κύριο εμπόδιο μεταξύ των δύο πλευρών.
Το TASS επικαλέστηκε τον Medvedev, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν είναι αντίθετη στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Ιαπωνία, αλλά μόνο εάν το Τόκιο δεν αμφισβητεί πλέον το καθεστώς των νησιών.

Η διαμάχη για τις Κουρίλες Νήσους

Τον Μάρτιο του 2023, η Ρωσία ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2023, ότι μια μεραρχία εξοπλισμένη με πυραυλικά συστήματα Bastion αναπτύχθηκε στο Παραμουσίρ, μία από τις Κουρίλες νήσους στον βόρειο Ειρηνικό.

Η κίνηση αυτή είναι ήταν μέρος μιας ευρύτερης ενίσχυσης των αμυντικών συστημάτων της Ρωσίας στις αχανείς περιοχές της στην Απω Ανατολή.
Η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, διεκδικεί τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους των Κουρίλων, στο νότιο τμήμα του, τα οποία είχαν καταληφθεί από τις σοβιετικές δυνάμεις στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά τον πόλεμο, ολόκληρο το αρχιπέλαγος έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά η Ιαπωνία αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών Iturup, Kunashir, Shikotan και μιας ομάδας μικρότερων ακατοίκητων νησιών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επανειλημμένα ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών είναι εδραιωμένη στα διεθνή έγγραφα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Ιαπωνία δεν διεκδικεί το Παραμουσίρ, ένα από τα νησιά των Κουρίλων στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους των νήσων.

kuril.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης