Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντάρτικο Orban στη δέσμευση ΕΕ για στήριξη σε Ουκρανία - Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τα 50 δισ όσο και οι Ουκρανοί

Αντάρτικο Orban στη δέσμευση ΕΕ για στήριξη σε Ουκρανία - Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τα 50 δισ όσο και οι Ουκρανοί
Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν ως εκβιασμό τη συμβιβαστική πρόταση του Orban
Αν και το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (προγραμματισμένο για 1 με 2 Φεβρουαρίου) αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ θα επαναλάβουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, τακτική και διαρκή στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban συνεχίζει… το αντάρτικο, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι χρειάζονται αυτά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ – που προορίζει για το Κίεβο η ΕΕ – όσο και οι Ουκρανοί.
«Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται αυτά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ όχι λιγότερο από τους Ουκρανούς.
Είναι λάθος να δεσμεύσουμε την Ευρώπη για τέσσερα χρόνια, όταν ξέρουμε πως έχουμε εκλογές το καλοκαίρι στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κύριο επιχείρημα, τουλάχιστον για έναν Δημοκράτη, είναι ότι σε 5 μήνες θα γίνουν εκλογές στην Ευρώπη.
Θα αγνοούσαμε τελείως τη γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών, εάν λαμβάναμε σήμερα μια απόφαση που θα δεσμεύει την Ευρώπη για τα επόμενα 4 χρόνια και που απαιτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Εάν δεν έχει σημασία η γνώμη των πολιτών, τότε δεν έχει σημασία ούτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Εάν η Ευρώπη σκοπεύει να συμπεριφέρεται ως μια δημοκρατική κοινότητα που βασίζεται στο κράτος δικαίου, απλά δεν μπορούμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση» λέει σε δηλώσεις του στο γαλλικό Le Point o Orban.

Συμβιβαστική πρόταση

Όπως λέει ο Orban, η Ουγγαρία αποφάσισε να κάνει μια συμβιβαστική πρόταση.
«Εντάξει, δεν συμφωνούμε με την τροπολογία του προϋπολογισμού.
Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δώσουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, που είναι ένα τεράστιο ποσό.
Δεν συμφωνούμε να το δώσουμε για τέσσερα χρόνια κ.ο.κ.
Αλλά ας είναι…
Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη λύση των «27», αν μας εγγυηθούν ότι κάθε χρόνο θα αποφασίζουμε αν θα συνεχίζουμε να στέλνουμε αυτά τα χρήματα ή όχι.
Και αυτή η ετήσια απόφαση πρέπει να έχει την ίδια νομική βάση με τη σημερινή: πρέπει να είναι ομόφωνη.
Δυστυχώς, αυτή η θέση κατανοείται ή ερμηνεύεται από ορισμένες χώρες ως μέσο για να τις εκβιάζουν κάθε χρόνο» υποστήριξε ο Orban.

Δέσμευση Ευρωπαίων

Από την πλευρά τους πάντως οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν αποφασισμένοι στην βοήθεια της Ουκρανίας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επιτάχυνση της παράδοσης πυρομαχικών και πυραύλων», αναφέρει το σχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου, το οποίο αφήνει ανοικτό το θέμα της χορήγησης ενός ακόμη πακέτου ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο European Peace Facility, που χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων προς το Κίεβο.
Η παράγραφος που αφορά το πακέτο των 5 δισεκατομμυρίων βρίσκεται στο κείμενο σε αγκύλες, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Απειλές για τα 50 δις

Το βασικό θέμα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής θα είναι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το πακέτο της βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο έχει ήδη μπλοκάρει η Ουγγαρία από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες από τους Financial Times, που επικαλούνταν έγγραφο της ΕΕ, ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να σαμποτάρει την ουγγρική οικονομία εάν δεν άρει το βέτο στη βοήθεια προς το Κίεβο.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημόσια την «μη εποικοδομητική συμπεριφορά» του Orban, ανακοινώνοντας ότι δεν μπορούν να διατεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ουγγαρία.
Η ουγγρική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους εκβιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης