Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος της ύφεσης η Γερμανία - Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το δ' τρίμηνο 2023

Στο χείλος της ύφεσης η Γερμανία - Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το δ' τρίμηνο 2023
Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Η στατιστική υπηρεσία Destatis αναφέρει ότι το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Τα στοιχεία ακολουθούν το αμετάβλητο ΑΕΠ τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους (το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από πτώση 0,1%).
Η Destatis αναφέρει: "Το γερμανικό ΑΕΠ είναι ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά μεγέθη της χώρας:
Αφού η γερμανική οικονομία έμεινε λίγο πολύ στάσιμη τα τρία πρώτα τρίμηνα, οι οικονομικές επιδόσεις μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώθηκε αισθητή μείωση, ιδίως στον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου στις κατασκευές και στα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, μετά την προσαρμογή σε τιμές.

Στη ζώνη του λυκόφωτος

Η οικονομία της Γερμανίας παραμένει κολλημένη στη "ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας", σχολιάζει ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.
Μετά την είδηση ότι η Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,3% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ο Brzeski υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται πιθανότατα σε ρηχή ύφεση:
Το 2023 ήταν το πρώτο πλήρες έτος από το 2020 κατά το οποίο η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε (κατά -0,3% σε ετήσια βάση).
Οι αριθμοί του ΑΕΠ από τα προηγούμενα τρίμηνα αναθεωρήθηκαν.
Ως αποτέλεσμα, η γερμανική οικονομία μόλις απέφυγε την τεχνική ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης).
Αλλά με μέσο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0% QoQ από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η γερμανική οικονομία κάθε άλλο παρά ταχέως αναπτύσσεται.
Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι μάλλον ότι βρίσκεται σε ρηχή ύφεση.
Στην πραγματικότητα, η οικονομία παραμένει κολλημένη στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης