Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτικό σενάριο - Αντίποινα ΗΠΑ: Σχέδιο να πλήξουν το ναυτικό του Ιράν στον Περσικό κόλπο

Εφιαλτικό σενάριο - Αντίποινα ΗΠΑ: Σχέδιο να πλήξουν το ναυτικό του Ιράν στον Περσικό κόλπο
Σε κίνδυνο οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα - Αποτυγχάνει στον πόλεμο κατά της Hamas το Ισραήλ
(upd5) Αν και οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως δεν θέλουν έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ιράν και ότι δεν επιθυμούν μια περιφερειακή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των αντιποίνων που ετοιμάζονται να λάβουν ύστερα από τον θάνατο τριών Αμερικάνων στρατιωτών από επίθεση drone σε βάση της Ιορδανίας, το περιοδικό Politico σε δημοσίευμα του αναφέρεται στα σχέδια που εκπονεί το αμερικανικό στρατιωτικό επιτελείο.
Ένα από τα σενάρια αυτά προβλέπει ακόμα και χτύπημα στο ναυτικό του Ιράν στον Περσικό κόλπο, κίνηση που αν μη τι άλλο θα απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς ήδη το Ιράν έχει διαμηνύσει πως οποιαδήποτε επίθεση σε βάρος του, αποτελεί κόκκινη γραμμή, κάτι που σημαίνει πως θα προκαλέσει ισχυρότατη απάντηση από την πλευρά του.
Πάντως, και το CNN μεταδίδει πως η αμερικανική ηγεσία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια ισχυρή απάντηση, τουλάχιστον πολύ πιο δυναμική από αυτές που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα σε Ιράκ και Συρία.

Οι κινήσεις Biden

Το Politico υποστηρίζει πως ο πρόεδρος Biden κατηγορεί πιο ανοιχτά και πιο κατηγορηματικά από ποτέ το Ιράν για αυτήν την επίθεση, τη στιγμή που σταθμίζει τις κινήσεις και τις συνέπειες τους, καθώς η πολιτική δυναμική που περιβάλλει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο περίπλοκη.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πιέζουν την κυβέρνηση Biden για άμεση και σκληρή απάντηση, τη στιγμή που πιο συντηρητικές φωνές ζητούν από τον Αμερικάνο πρόεδρο να κινηθεί με προσοχή όσον αφορά την άσκηση στρατιωτικής δράσης.
Ο Biden έχει ζητήσει από τους βοηθούς και τους συνεργάτες τους να του παρουσιάσουν ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές προκειμένου αφενός να αποτραπούν μελλοντικά αντίστοιχες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων και αφετέρου να μην πυροδοτηθεί ένας ευρύτερος πόλεμος.
Ο Λευκός Οίκος έχει γνωστοποιήσει πως θα απαντήσει στην φονική αυτή επίθεση, αλλά δεν θα κινηθεί βιαστικά.

Δεν επιδιώκουμε άλλον πόλεμο

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν έναν ακόμα πόλεμο, δεν θέλουν να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.
«Αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει» υπογράμμισε ο John Kirby, αναφέροντας πως η απάντηση θα λάβει υπόψη ότι αυτές οι ομάδες που στηρίζονται από την Τεχεράνη, αφαίρεσαν τη ζωή Αμερικάνων στρατιωτών.

Εφιαλτικά σενάρια

Σύμφωνα με το Politico, τα στρατιωτικά σενάρια που επεξεργάζεται η αμερικανική προεδρία είναι να υπάρξουν επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων και προσωπικού στη Συρία ή στο Ιράκ, ή ακόμα και να υπάρξει ένα πλήγμα κατά του ναυτικού του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.
Σημειώνεται πως το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην φονική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης, διαμηνύοντας παράλληλα πως είναι κόκκινη γραμμή οποιοδήποτε «χτύπημα» κατά του Ιράν.

Κύμα επιθέσεων

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι μόλις ο πρόεδρος Biden δώσει το πράσινο φως, τα αντίποινα θα εκδηλωθούν μέσα σε διάστημα 48 ωρών και κατά κύματα εναντίον μιας σειράς στόχων.
Σύμφωνα με το Politico, έως τώρα ο πρόεδρος Biden έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση, καθώς στις περισσότερες από 160 επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι Αμερικάνοι έχουν απαντήσει μόλις στο 10% αυτών των επιθέσεων – κυρίως κατά των πυραυλικών επιθέσεων των Houthis – ενώ καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο Ισραήλ – Hamas.

Δεν μπορεί να αποφύγει τις προκλήσεις

Από την πλευρά του ο Jeremy Bash, πρώην επιτελάρχης της CIA και της Πενταγώνου, υποστήριξε ότι ο Biden δεν μπορεί να αποφύγει τις διεθνείς προκλήσεις, ακόμα και σε αυτήν την χρονιά που είναι εκλογικό έτος για τις ΗΠΑ.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι τα αποτρεπτικά μέσα που έχουμε λάβει έως σήμερα, δεν έχουν γίνει αντιληπτά από την Τεχεράνη, συνεπώς η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη» υποστήριξε ο Bash.
Σύμφωνα με το Politico, κανένας Αμερικάνος πρόεδρος δεν έχει περάσει τη θητεία του χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιο είδος διεθνούς κρίσης, αν και ο Biden φέρεται πως πλήττεται ιδιαίτερα – όσον αφορά τα ποσοστά δημοφιλίας του – από τον πόλεμο στη Γάζα.

Κίνδυνος περιφερειακού πολέμου

«Οι επιλογές του πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Το μην απαντήσει, δεν είναι επιλογή, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένας πραγματικός περιφερειακός πόλεμος» λέει ο Aaron David Miller, πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.
«Γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα μπορούσε να απελευθερώσει πλήρως τη Hezbollah κατά του Ισραήλ ή κατά αμερικανικών στοιχείων, και θα μπορούσε να κλιμακωθεί» επισημαίνει ο Miller, με το Politico να επισημαίνει πως οι θάνατοι των Αμερικάνων στρατιωτών άλλαξε τελείως τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς.

Πυρά Ρεπουμπλικάνων

Μάλιστα Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Biden ότι οι μετριοπαθείς απαντήσεις του, είχαν ως αποτέλεσμα να αποθρασυνθεί το Ιράν και οι σύμμαχοι του και για αυτό το λόγο, ζητούν ένα άμεσο χτύπημα κατά του Ιράν.
«Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει το ιρανικό καθεστώς είναι η βία.
Μέχρι να πληρώσουν ένα τίμημα στις υποδομές και στο προσωπικό τους, οι επιθέσεις στα στρατεύματα των ΗΠΑ θα συνεχιστούν.
Χτυπήστε το Ιράν τώρα. Χτύπηστε τους δυνατά» υπογράμμισε η γερουσιαστής Lindsey Graham.

Εμπειρία… δεκαετιών

Αν και οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Biden έχει … βαλτώσει σε πολλές διεθνείς υποθέσεις – όπως π.χ. στο Ισραήλ - και ότι ο θάνατος των τριών Αμερικάνων στρατιωτών θα εντείνει την πίεση, εκτιμούν πως τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να αποδείξει ο πρόεδρος Biden τις ικανότητες του και την εμπειρία δεκαετιών που έχει αναπτύξει σε διεθνείς κρίσεις, κάτι που θέλουν να το αντιπαραβάλλουν …στην επέλαση Trump.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τμήματα της βάσης των Δημοκρατικών - συμπεριλαμβανομένων νεαρών ψηφοφόρων, έγχρωμων ψηφοφόρων και προοδευτικών - αποδοκιμάζουν την υποστήριξη του Biden στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου και πιστεύουν ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Πιο επικίνδυνα από ποτέ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως την πιο επικίνδυνη από το 1973 και μετά.
«Μπορεί και πριν από τότε» είπε ο Blinken, αναφερόμενος προφανώς στη σύρραξη του Οκτωβρίου του 1973, όταν αραβικά κράτη με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ, την ημέρα που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ, με τις μάχες διάρκειας 19 ημερών να λαμβάνουν χώρα στην χερσόνησο του Σινά και στα υψίπεδα του Γκολάν.
Σύμφωνα με τον Blinken, οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην προκληθεί γενικευμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί τουλάχιστον 165 επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Ιορδανία από τον Οκτώβριο, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas.
Η τελευταία επίθεση έγινε χθες Δευτέρα 29/1 στη βάση Σαντάντι στη βορειοανατολική Συρία χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Αποκλιμάκωση ζητούν Ρωσία, Κίνα

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητούν Ρωσία και Κίνα.
«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή και οξύνει την ένταση, κυρίως με φόντο το αυξημένο ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συνέχιση τέτοιων ενεργειών, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται.
Το επίπεδο έντασης είναι υψηλό τώρα και πρέπει να κάνουμε βήματα προς την αποκλιμάκωση.
Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Από την πλευρά της η Κίνα ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων και να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις.

Κατάρ: Τα αντίποινα μην πλήξουν τις προσπάθειες για εκεχειρία

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ εξέφρασε την ελπίδα τα αντίποινα των ΗΠΑ να μην πλήξουν την περιφερειακή ασφάλεια και να μην τινάξουν στον αέρα την πρόοδο που φαίνεται πως έχει συντελεστεί για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Hamas για κατάπαυση του πυρός και για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani εκτίμησε πως η απάντηση των Αμερικάνων «θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια», ελπίζοντας πως τα πράγματα θα είναι υπό έλεγχο.
Κατά τις επαφές που είχε ο επικεφαλής της CIA, William Burns με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με τον επικεφαλής της Mossad και των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου στο Παρίσι, αναφέρθηκε πως οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και πως έχει γίνει πρόοδος.

Αναδιοργανώνεται η Hamas

Και ενώ το Ισραήλ σφυροκοπά τη νότια Γάζα, έχοντας βάλει στο επίκεντρο του την Khan Yunis, την πόλη που πιστεύει ότι βρίσκεται η ηγεσία της Hamas, πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas έχει καταφέρει να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις της στα βόρεια εδάφη, εκεί που οι Ισραηλινοί υποστήριζαν πως είχαν καταφέρει να «καθαρίσουν» την περιοχή και να εξουδετερώσουν όλους τους πυρήνες της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, μαχητές της Hamas αναδιοργανώνονται και ανοικοδομούν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν μια νέα επίθεση κατά του Ισραήλ.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως ο πόλεμος των 4 μηνών του Ισραήλ, δεν έχει φέρει ακόμα τα αποτελέσματα που θα ήθελε η κυβέρνηση Netanyahu.

To σχέδιο CIA, Mossad, Κατάρ και Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα

Σε τρεις φάσεις ξεδιπλώνεται το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα, το οποίο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στη CIA, στη Mossad και στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου και με τη συμμετοχή του Κατάρ.
Πληροφορίες της Jerusalem Post αναφέρουν πως το σχέδιο αυτό αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση προβλέπει την απελευθέρωση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που κρατούνται από την Hamas για την επίτευξη μιας συμφωνίας για εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων.
Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση των αντρών και των στρατιωτών ομήρων ενώ η τρίτη φάση προβλέπει την παράδοση των σορών όλων εκείνων που απήχθησαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι απελευθερώσεις των ομήρων θα συνοδεύονται από περιόδους εκεχειρίας αλλά και απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Το εξετάζει η Hamas

Το σχέδιο αυτό φέρεται να το εξετάζει η Hamas, η οποία προηγουμένως είχε διαμηνύσει πως θα συμφωνούσε μόνο με μια πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Ο πολιτικός ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh τόνισε ότι έχει λάβει το σχέδιο αυτό, επισημαίνοντας πως βασική του προτεραιότητα είναι να μπει ένα τέλος στην στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Ωστόσο, έκανε γνωστό πως θα μεταβεί στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή πλευρά επί του προτεινόμενου σχεδίου.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Το σχέδιο αυτό πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ισραήλ.
Ο Itamar Ben Gvir, ακροδεξιός εταίρος στην κυβέρνηση πολέμου του Netanyahu, απείλησε να φύγει από την κυβέρνηση σε περίπτωση οποιασδήποτε προσπάθειας επίτευξης μιας «απερίσκεπτης», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνίας με την Hamas.
«Απερίσκεπτη συμφωνία = διάλυση της κυβέρνησης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ, ο Ισραηλινός πολιτικός και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη που μετρά 6 έδρες στη Βουλή.

Σφυροκοπά ο IDF τη νότια Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά τη νότια Γάζα και ιδιαίτερα την πόλη Khan Yunis ενώ βομβαρδισμοί υπήρξαν και στα εδάφη της κεντρικής Γάζας.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα») στην Khan Yunis, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως μόνο από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί καταμέτρησε τουλάχιστον 128 νεκρούς, εκ των οποίων «δεκάδες» στη Khan Yunis.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari χαρακτήρισε την Khan Yunis, «πρωτεύουσα» της Hamas, υποστηρίζοντας πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26.751 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά

Πυρά Ισραήλ κατά… ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, κατηγορείται από το Ισραήλ ότι περίπου 12 υπάλληλοι της – από ένα σύνολο 30.000 εργαζομένων – ενεπλάκησαν στην επίθεση της Hamas της 7ης Οκτωβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ απαίτησαν από UNRWA να δεχθεί να γίνει «έλεγχος» από «ανεξάρτητους ειδικούς» ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ απαίτησε την παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, γεγονός που έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης