Τελευταία Νέα
Διεθνή

SOS ΗΠΑ για Μέση Ανατολή - Όχι σε πόλεμο με Ιράν - Αποτυχία Ισραήλ, αναδιοργανώνεται η Hamas

SOS ΗΠΑ για Μέση Ανατολή - Όχι σε πόλεμο με Ιράν - Αποτυχία Ισραήλ, αναδιοργανώνεται η Hamas
Πιο επικίνδυνη από ποτέ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken
(upd) Ως την πιο επικίνδυνη από το 1973 χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούν τις αμερικανικές δυνάμεις ύστερα από τον θάνατο τριών Αμερικάνων στρατιωτών από επίθεση drone σε βάση στην Ιορδανία.
Και ενώ οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, το Κατάρ εξέφρασε την ελπίδα τα αναμενόμενα αντίποινα των ΗΠΑ να μην θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια αλλά και την πρόοδο που διαφαίνεται προς μια νέα συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Πάντως, ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η Hamas έχει καταφέρει να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις στα βόρεια εδάφη, αποδεικνύοντας πως οι προσπάθειες του Ισραήλ να την εξουδετερώσουν ύστερα από 4 μήνες πολέμου… έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.

Όχι σε πόλεμο με το Ιράν

Η επίθεση drone κατά αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Αμερικάνων στρατιωτών, κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή μια και αποτελεί το πρώτο θανατηφόρο χτύπημα κατά αμερικανικών δυνάμεων από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Οι Αμερικάνοι θεωρούν πως πίσω από την επίθεση αυτή είναι το Ιράν, αν και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πάνε σε έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν.
Ωστόσο, τόνισε πως θα γίνει «ό,τι πρέπει να γίνει», γεγονός που προϊδεάζει για αντίποινα.
Σημειώνεται πως το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή αυτό το περιστατικό με τον πρόεδρο Biden να αποδίδει την ευθύνη σε «εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ»

Πιο επικίνδυνα από ποτέ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως την πιο επικίνδυνη από το 1973 και μετά.
«Μπορεί και πριν από τότε» είπε ο Blinken, αναφερόμενος προφανώς στη σύρραξη του Οκτωβρίου του 1973, όταν αραβικά κράτη με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ, την ημέρα που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ, με τις μάχες διάρκειας 19 ημερών να λαμβάνουν χώρα στην χερσόνησο του Σινά και στα υψίπεδα του Γκολάν.
Σύμφωνα με τον Blinken, οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην προκληθεί γενικευμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί τουλάχιστον 165 επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Ιορδανία από τον Οκτώβριο, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas.
Η τελευταία επίθεση έγινε χθες Δευτέρα 29/1 στη βάση Σαντάντι στη βορειοανατολική Συρία χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Κατάρ: Τα αντίποινα μην πλήξουν τις προσπάθειες για εκεχειρία

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ εξέφρασε την ελπίδα τα αντίποινα των ΗΠΑ να μην πλήξουν την περιφερειακή ασφάλεια και να μην τινάξουν στον αέρα την πρόοδο που φαίνεται πως έχει συντελεστεί για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Hamas για κατάπαυση του πυρός και για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani εκτίμησε πως η απάντηση των Αμερικάνων «θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια», ελπίζοντας πως τα πράγματα θα είναι υπό έλεγχο.
Κατά τις επαφές που είχε ο επικεφαλής της CIA, William Burns με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με τον επικεφαλής της Mossad και των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου στο Παρίσι, αναφέρθηκε πως οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και πως έχει γίνει πρόοδος.

Αναδιοργανώνεται η Hamas

Και ενώ το Ισραήλ σφυροκοπά τη νότια Γάζα, έχοντας βάλει στο επίκεντρο του την Khan Yunis, την πόλη που πιστεύει ότι βρίσκεται η ηγεσία της Hamas, πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas έχει καταφέρει να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις της στα βόρεια εδάφη, εκεί που οι Ισραηλινοί υποστήριζαν πως είχαν καταφέρει να «καθαρίσουν» την περιοχή και να εξουδετερώσουν όλους τους πυρήνες της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, μαχητές της Hamas αναδιοργανώνονται και ανοικοδομούν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν μια νέα επίθεση κατά του Ισραήλ.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως ο πόλεμος των 4 μηνών του Ισραήλ, δεν έχει φέρει ακόμα τα αποτελέσματα που θα ήθελε η κυβέρνηση Netanyahu.

Πλήρη κατάπαυση του πυρός

Η Hamas ανακοίνωσε ότι θέλει να διαπραγματευτεί «μια πλήρη κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.
«Μιλάμε πρωτίστως για πλήρη και συνολική κατάπαυση του πυρός και όχι για προσωρινή εκεχειρία» ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Hamas μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι.
«Μόλις σταματήσουν οι μάχες, θα μπορούν να συζητηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των σχεδόν εκατό Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα» ανέφερε το στέλεχος της Hamas.

Σφυροκοπά ο IDF τη νότια Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά τη νότια Γάζα και ιδιαίτερα την πόλη Khan Yunis ενώ βομβαρδισμοί υπήρξαν και στα εδάφη της κεντρικής Γάζας.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα») στην Khan Yunis, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως μόνο από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί καταμέτρησε τουλάχιστον 128 νεκρούς, εκ των οποίων «δεκάδες» στη Khan Yunis.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari χαρακτήρισε την Khan Yunis, «πρωτεύουσα» της Hamas, υποστηρίζοντας πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26.637 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά

Πυρά Ισραήλ κατά… ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, κατηγορείται από το Ισραήλ ότι περίπου 12 υπάλληλοι της – από ένα σύνολο 30.000 εργαζομένων – ενεπλάκησαν στην επίθεση της Hamas της 7ης Οκτωβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ απαίτησαν από UNRWA να δεχθεί να γίνει «έλεγχος» από «ανεξάρτητους ειδικούς» ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ απαίτησε την παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, γεγονός που έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων.
6_77.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης