Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική εξέλιξη – Με επιτυχία το πρώτο εμφύτευμα Neuralink σε άνθρωπο, το πολλά υποσχόμενο Telepathy

Ιστορική εξέλιξη – Με επιτυχία το πρώτο εμφύτευμα Neuralink σε άνθρωπο, το πολλά υποσχόμενο Telepathy
Το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας της Neuralink θα μπορούσε να είναι περίπου 60 χιλιάδες δολάρια
Μια ιστορική εξέλιξη ανακοίνωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Musk, ο οποίος γνωστοποίησε ότι ο πρώτος άνθρωπος έλαβε εμφύτευμα Neuralink και αισθάνεται καλά.
«Το πρώτο άτομο έλαβε ένα εμφύτευμα από το Neuralink χθες και αναρρώνει καλά (μετά την επέμβαση)», έγραψε ο επιχειρηματίας στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο X.
Σύμφωνα με τον Musk, τα πρώτα στοιχεία που ελήφθησαν για τη λειτουργία της συσκευής δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Ο Musk αργότερα έγραψε ότι η νέα συσκευή Neuralink ονομάζεται Telepathy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να ελέγχει ένα smartphone ή έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σκέψης και έχει δημιουργηθεί κυρίως για άτομα που έχουν χάσει την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα άκρα τους.
"Φανταστείτε αν ο Stephen Hawking μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν οικοδεσπότη δημοπρασίας.
Αυτός είναι ο στόχος", πρόσθεσε ο Musk.
Τον περασμένο Μάιο, η Neuralink έλαβε ρυθμιστική έγκριση για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους και τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την πρόσληψη εθελοντών για κλινικές δοκιμές για την εμφύτευση εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των πρόσθετων μελών.
Ο Musk δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει προσθετικά ελεγχόμενα από ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας θα μπορούσε να είναι περίπου 60 χιλιάδες δολάρια.

Ποια είναι η Neuralink

Η Neuralink Corporation είναι εταιρεία νευροτεχνολογίας, η οποία ειδικεύεται στην δημιουργία εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο, για να επιτύχουν τη διασύνδεσή του με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ιδρύθηκε από τον Elon Musk και μια ομάδα επτά επιστημόνων και μηχανικών.
Η εταιρεία έχει στο προσωπικό της νευροεπιστήμονες υψηλού προφίλ από διάφορα πανεπιστήμια.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, είχε λάβει 158 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση (εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν από τον ίδιο τον Μασκ) και απασχολούσε προσωπικό 90 υπαλλήλων.
Εκείνη την περίοδο, η Neuralink ανακοίνωσε ότι εργαζόταν σε μια συσκευή «που μοιάζει με ραπτομηχανή» ικανή να εμφυτεύει πολύ λεπτές (4 έως 6 μικρόμετρα σε πλάτος ) νήματα στον εγκέφαλο και έδειξε ένα σύστημα που διαβάζει πληροφορίες από ένα πειραματόζωο μέσω 1.500 ηλεκτροδίων.
Προέβλεπαν να ξεκινήσουν πειράματα με ανθρώπους το 2020, αλλά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το μετέθεσαν για το 2022.

Πειράματα σε ζώα

Η Neuralink πραγματοποιεί χειρουργική εμφύτευση συσκευών στους εγκεφάλους ζωντανών πιθήκων, γουρουνιών και άλλων ζώων.
Οι πρακτικές της Neuralink έχουν επικριθεί από ομάδες όπως η PETA.
Από το 2017 έως το 2020, η Neuralink διεξήγαγε τα πειράματά της σε πιθήκους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Κατά τη λήξη της συνεργασίας τους, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δώρισε επτά πιθήκους στη Neuralink.
Το 2022, η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) ισχυρίστηκε ότι η Neuralink και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είχαν κακομεταχειριστεί αρκετούς πιθήκους, υποβάλλοντάς τους σε ψυχολογική καταπίεση, ακραία ταλαιπωρία και μακροχρόνιες λοιμώξεις λόγω χειρουργικών επεμβάσεων.
Τα πειράματα που διεξήχθησαν αφορούσαν τουλάχιστον 23 πιθήκους και το PCRM πιστεύει ότι 15 από αυτούς τους πιθήκους απεβίωσαν ή υπέστησαν ευθανασία ως αποτέλεσμα των πειραμάτων.
Επιπλέον, το PCRM ισχυρίστηκε ότι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας απέκρυψε φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία αποδεικτικά στοιχεία της κακομεταχείρισης.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η Neuralink γνωστοποίησε ότι μακάκοι έχασαν τη ζωή τους και υπέστησαν ευθανασία έπειτα από πειράματα, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα ζώο ουδέποτε κακοποιήθηκε.
Ο Musk είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα τσιπάκια της Neuralink θα ενσωματωθούν στα ζώα με μορφή ένεσης μέσω της σφαγίτιδας φλέβας και όχι με άνοιγμα του κρανίου (κάτι που απαιτεί επί του παρόντος η Neuralink).
Τον Δεκέμβριο του 2022, έγινε γνωστό στον Τύπο ότι η Neuralink βρισκόταν υπό ομοσπονδιακή έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) για παραβιάσεις συνθηκών που ορίζουν την καλή διαβίωση των ζώων.
Το Reuters αποκάλυψε ότι αρκετοί υπάλληλοι της Neuralink ισχυρίστηκαν ότι οι δοκιμές γίνονταν βιαστικά λόγω των απαιτήσεων του Musk για γρήγορα αποτελέσματα, κάτι που προκάλεσε περιττό πόνο και θάνατο στα άτυχα ζωντανά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης