Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχώρηση από την Κομισιόν: Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε το δικαίωμα ψήφου από την Ουγγαρία

Υποχώρηση από την Κομισιόν: Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε το δικαίωμα ψήφου από την Ουγγαρία
Μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ, παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται και δεν έχει την εξουσία να κινήσει ανεξάρτητα διαδικασία για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ, παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επικαλεστεί το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε περίπτωση «Σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεις των βασικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο Επίτροπος σημείωσε: «Γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, είναι εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου της ΕΕ [το οποίο περιλαμβάνει και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ].
«Εάν το Συμβούλιο της ΕΕ στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει τη βούληση του Συμβουλίου της ΕΕ», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με το ζήτημα των κατηγοριών κατά της Ουγγαρίας για διάφορες παραβιάσεις της αρχής του κράτους δικαίου.
Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να στερηθεί η Ουγγαρία τα δικαιώματα ψήφου της στο Συμβούλιο της ΕΕ, επικρίνοντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban ότι εμπόδισε την απόφαση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο να χορηγήσει βοήθεια 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Την 1η Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται για έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθούν εκ νέου οι τροποποιήσεις στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης