Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 2023 θα σημάνει την ... ισοπέδωση των G7 από τα BRICS - Γιγαντώνεται το μερίδιο της Συμμαχίας στην παγκόσμια οικονομία

Το 2023 θα σημάνει την ... ισοπέδωση των G7 από τα BRICS - Γιγαντώνεται το μερίδιο της Συμμαχίας στην παγκόσμια οικονομία
Στο 35% της παγκόσμιας οικονομίας το μερίδιο των BRICS στην παγκόσμια οικονομία που υπερβαίνει πλέον το αντίστοιχο της G7
Το μερίδιο των χωρών BRICS πέρυσι αυξήθηκε από 31 σε 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, υπερβαίνοντας το αντίστοιχο μερίδιο των G7, δήλωσε σε συνέντευξή της στο RIA Novosti η Elvira Nabiullina, επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας.
«Οι οικονομίες των χωρών BRICS αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα. Με την ένταξη νέων μελών, το μερίδιο των BRICS στην παγκόσμια οικονομία αυξήθηκε από 31% σε 35%, αν κοιτάξετε τα αποτελέσματα του 2023 στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Και αυτά τα στοιχεία είναι ελαφρώς υψηλότερα από το μερίδιο των χωρών της G7. Επομένως, ο ρόλος των BRICS στον κόσμο είναι σημαντικός», τόνισε.
Οι BRICS σηματοδοτούν την κοινή οικονομική - και όχι μόνον- στρατηγική της Βραζιλίας, τη Ρωσίας, την Ινδίας, την Κίνας και τη Νότιας Αφρικής.
Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο, αποφασίστηκε να προσκληθούν στον οργανισμό ως νέα μέλη και η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
Βεβαίως, η Αργεντινή μετά την εκλογή του Javier Milei στο τιμόνι της χώρας αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Συμμαχία και το μπλοκ υποδέχθηκε την πλήρη ενσωμάτωση των υπόλοιπων κρατών από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Μετά την ένταξη όλων των νέων μελών, τα μέλη των BRICS θα επεκταθούν σε δέκα κράτη με πληθυσμό 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που είναι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% εκατό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.

Οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί ως τώρα από τα BRICS

Το κείμενο της Οικονομικής Στρατηγικής BRICS για το 2025 υιοθετήθηκε το 2020 και είναι ένα πενταετές σχέδιο που καθόρισε την πορεία ομάδας, ή πλατφόρμας όπως αποκαλείται, και σε μεγάλο βαθμό, εχουν επιτευχθεί οι στόχοι που περιγράφονταν σε αυτό.
Ουσιαστικά είναι ο οδικός χάρτης με τον οποίο πορεύεται σε αυτή τη συγκυρία η Συμμαχία.
«Οι χώρες-εταίροι εφαρμόζουν με επιτυχία τη Στρατηγική τους για την Οικονομική Συνεργασία BRICS 2025.
Ειδικότερα, ενισχύουν την πενταμερή συνεργασία σε τομείς όπως η διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, η αποδολαριοποίηση και η μετάβαση σε εθνικά νομίσματα στις αμοιβαίες συναλλαγές, η ψηφιακή οικονομία, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δίκαιη μεταφορά της τεχνολογικής καινοτομίας.
Και φυσικά, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις διαδικασίες.

Οι νέοι δρόμοι του εμπορίου και η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει κάνει επανειλημμένα αναφορά στον INSTC (τον αποκαλεί Διάδρομο Βορρά-Νότου, καθώς αυτός είναι ο κύριος διάδρομος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Ρωσία).
Ζητεί θεσμοθέτηση της διαχείρισης του INSTC με μια μόνιμη υπεύθυνη επιτροπή και τρόπους επέκτασης και ανάπτυξης αυτής.
Ο εν λόγω εμπορικός κόσμος συνδέει τη Ρωσία με την Ινδία μέσω του Ιράν (το οποίο μόλις έγινε μέλος των BRICS) και περαιτέρω στη Μέση Ανατολή (η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσκλήθηκαν επίσης να ενταχθούν στους BRICS).
Υπάρχει επίσης περίπτωση η αφρικανική ανατολική ακτή να εμπλακεί σε επέκταση της διαδρομής.
Η Αιθιοπία, επίσης νέο μέλος των BRICS, είναι ένα από τα ηγετικά έθνη στο μπλοκ ελεύθερου εμπορίου COMESA που περιλαμβάνει 21 αφρικανικά έθνη στην ανατολική πλευρά της αφρικανικής ηπείρου.
« Σημαντική προτεραιότητα της συνεργασίας BRICS είναι η δημιουργία νέων βιώσιμων και ασφαλών διαδρομών μεταφορών των αγαθών», επισήμανε.
«Μιλώντας στους συμμετέχοντες του Επιχειρηματικού Φόρουμ BRICS, ανέφερα τη σημασία της ταχείας ανάπτυξης διηπειρωτικών διαδρομών, όπως ο διάδρομος Βορρά - Νότου, που θα συνδέει ρωσικά λιμάνια στις βόρειες θάλασσες και τη Βαλτική Θάλασσα με θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς στον Περσικό Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό και στο μέλλον, θα είναι σε θέση να διευκολύνει την ετήσια μεταφορά έως και 30 εκατομμυρίων τόνων φορτίου.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή μεταφορών BRICS, η οποία θα ασχολείται και σε ευρύτερη κλίμακα με την ανάπτυξη των logistics και των διαδρόμων μεταφορών, διαπεριφερειακών και παγκόσμιων.
Εάν οι εταίροι μας συμφωνήσουν, η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να εργαστεί πάνω σε αυτήν την ιδέα ως μέρος της προεδρίας της BRICS το 2024». 

Η Δύση δεν κατανοεί τις εξελίξεις

Επιπροσθέτως, ο Putin έχει προαναγγείλει ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της η Ρωσία θα συνεργαστεί με τους εταίρους της BRICS με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο για να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο και το κύρος των πέντε ιδρυτικών κρατών».
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στα σχόλια του Putin σχετικά με την απόδοση ευθύνης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αντί να παρέχουν οποιαδήποτε πραγματική ανάλυση για το πώς λαμβάνουν χώρα κοσμοϊστορικές αλλαγές και είναι αυτές
Αυτό υποδηλώνει, ελλείψει οποιαδήποτε πραγματική ανάλυσης, ότι πολλά από αυτά που λέει η Δύση είναι βασισμένα στην προπαγάνδα και κατευθύνονται για τους δικούς τους εγχώριους πελάτες ενορχηστρωμένα από την ελίτ.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία επίδραση στα πραγματικά σχέδια των BRICS.
Η ιδρυτική ιδέα των BRICS έχει κερδίσει έδαφος, τώρα περιλαμβάνει ένα νέο σημαντικό αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή, έχει εγγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Νότια Αμερική στο νέο της μέλος Αργεντινή, (η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη) πρόσθεσε το βορειοαφρικανικό μέλος Αίγυπτο και την Αιθιοπία στην Ανατολική Αφρική.

Η αλλαγή των διεθνών ισορροπιών

Ο δημογραφικός αντίκτυπος αυτού είναι ότι με την είσοδο των νέων μελών, το συνολικό μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι τώρα 37% – όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Putin.
Με την ομάδα των G7 να αντιπροσωπεύει τώρα το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, φαίνεται προφανές ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια διαδικασία όπου εκ μέρους των αναδυόμενων οικονομιών διεκδικείται να υπάρχει μεγαλύτερος λόγος για αυτό που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση. .
Είναι επίσης προφανές ότι ο Παγκόσμιος Νότος και οι μεγαλύτερες και μικρότερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου τείνουν να συμπαραταχθούν με τη Ρωσία όσον αφορά την Ουκρανία και όχι τη Δύση.
Το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία μένει να φανεί (πάντως όχι θετικά για τη Δύση), ωστόσο φαίνεται συνετή απόφαση για τη Ρωσία να υποστηρίξει τους BRICS, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο επανάστασης όσον αφορά τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης