Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Garibashvili - Υπό συνεχή αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας

Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Garibashvili - Υπό συνεχή αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας
Το φιλοκυβερνητικό κανάλι Imedi ανέφερε ότι αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Irakli Kobakhidze, τον σημερινό πρόεδρο του «Georgian Dream»
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili ανακοίνωσε την παραίτησή του σήμερα (29/1) εν μέσω πληροφοριών ότι θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματός του «Γεωργιανού Ονείρου».
Ο Garibashvili, ο οποίος είχε περάσει δύο χρόνια από τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός, δεν ανακοίνωσε τον διάδοχό του.
Ωστόσο, το φιλοκυβερνητικό κανάλι Imedi ανέφερε ότι αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Irakli Kobakhidze, τον σημερινό πρόεδρο του «Georgian Dream».
Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι του είχε προταθεί η θέση του προέδρου του Γεωργιανού Ονείρου, αποδίδοντας την παραίτησή του στην «εσωτερική δημοκρατική αρχή της εναλλαγής» του κόμματος και προαναγγέλοντας ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για τις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές.
«Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι ηγέτες στην ομάδα και είναι σημαντικό να δοθεί μια ευκαιρία σε άλλους», τόνισε ο Garibashvili στο τηλεοπτικό διάγγελμα, κατά το οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Αναμενόμενος ανασχηματισμός

Οι προσδοκίες για έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό αυξήθηκαν όταν ο Bidzina Ivanishvili, ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, επέστρεψε ξαφνικά στην πολιτική ως επίτιμος πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου τον Δεκέμβριο του 2023.
Μάλιστα, διαδόθηκε η φήμη ότι ήθελε να «απολύσει» τον Garibashvili πριν από τις εκλογές λόγω κατηγοριών για συμμετοχή του πρωθυπουργού σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Garibashvili διαδέχθηκε τον Ivanishvili στην πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του τελευταίου τον Νοέμβριο του 2013.
Ο Ivanishvili επέστρεψε στην πολιτική το 2018 ως πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου, αλλά αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2021, λίγο αφότου εξασφάλισε τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2020.
Δεσμεύτηκε, τότε, ότι η αποχώρησή του από την πολιτική ήταν οριστική καθώς είχε «εκπληρώσει» την αποστολή του.
Από τότε, ωστόσο, ο Ivanishvili θεωρείται ευρέως ως ο άτυπος ηγέτης της Γεωργίας, παρά το γεγονός ότι δεν κατείχε επίσημη θέση στο κόμμα ή την κυβέρνηση.
Το Γεωργιανό Όνειρο επιδιώκει μια τέταρτη συνεχόμενη νίκη στο κοινοβουλευτικό ψηφοδέλτιο, αλλά ο Ivanishvili είχε ξεκαθαρίσει ότι η τελευταία του επιστροφή δεν στόχευε κυρίως στην ενίσχυση του κόμματος στο δρόμο του προς τις εκλογές.
Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, ήθελε να προστατεύσει την ηγεσία του κόμματος από πιθανή διαφθορά και εσωτερικά ρήγματα.

Κρίσιμες εκλογές για την ένταξη της Γεωργίας στην Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι η Γεωργία έγινε υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2023, με την Κομισιόν να θέτει εννέα προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα προκειμένου να ενταχθεί, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ελεύθερων, δίκαιων και ανταγωνιστικών εκλογών.
Ωστόσο, αν και επιδιώκει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου έχει επικριθεί για τις αυταρχικές της τάσεις, αλλά και για το διπλωματικό του «φλερτ» με τη Ρωσία του Vladimir Putin.
Άλλωστε, πέρυσι προσπάθησε να θεσπίσει έναν νόμο τύπου Ρωσίας που δεν επέτρπε σε οργανισμούς ή ΜΚΟ να λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση για πάνω από το 20% του συνολικού τους προϋπολογισμού.
Το σχετικό νομοσχέδιο απορρίφθηκε μετά από μαζικές διαδηλώσεις.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο Ivanishvili στην πραγματικότητα εμποδίζει τη Γεωργία στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ρωσικής καταγωγής ολιγάρχης Bidzina Ivanishvili ανακατασκευάζει το πακέτο του για να σφίξει την εξουσία του καθώς πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσε η βουλευτής Tina Bokuchava από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Ενωμένο Εθνικό Κίνημα.
Αφού ανακοινωθεί ο νέος υποψήφιος πρωθυπουργός, το γεωργιανό κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης