Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα χειρότερα εμπρός για τους Ουκρανούς - Τα ρωσικά drones γίνονται Stealth, στο 90% η απόδοση του ηλεκτρονικού πολέμου

Τα χειρότερα εμπρός για τους Ουκρανούς - Τα ρωσικά drones γίνονται Stealth, στο 90% η απόδοση του ηλεκτρονικού πολέμου
Άκρως αποτελεσματικές οι ρωσικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου με ποσοστά απόδοσης 90% στην Ουκρανία
Για την Ουκρανία, τα χειρότερα σε όλους τους τομείς είναι εμπρός.
Η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει μια κρυφή έκδοση του drones αυτοκτονίας Geran-2, το οποίο πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο του ιρανικής κατασκευής Shahed-136.
Η νέα έκδοση, η οποία σχεδιάστηκε για να αποφεύγει την ανίχνευση από συστήματα ραντάρ, είναι κατασκευασμένη με ογκομετρική επίστρωση χωρίς συντονισμό, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, οι οποίες μοιράστηκαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 27 Ιανουαρίου 2024 δείχνοντας τα συντρίμμια ενός τέτοιου stealth Geran-2.
Η ειδική επίστρωση αποτελείται από κυψελωτό αφρό, στον οποίο τα εισερχόμενα ραδιοκύματα αρχίζουν να κινούνται αυθόρμητα, γεγονός που εμποδίζει την σωστή ανάκλασή τους πίσω στο ραντάρ.
Επιπλέον, το μαύρο χρώμα της επίστρωσης μειώνει την ορατότητα του drone στον ουρανό τη νύχτα.
Ακριβώς όπως το Shahed-136, το Geran-2 έχει βεληνεκές περίπου 2.500 χιλιομέτρων και είναι οπλισμένο με κεφαλή 50 κιλών.
Το drone καθοδηγείται μέσω ενός δορυφορικού συστήματος αδρανειακής πλοήγησης.
Ενώ οι ιρανικές εκδόσεις χρησιμοποιούν GPS πολιτικού τύπου, το Geran-2 χρησιμοποιεί έναν ρωσικό δέκτη GLONASS στρατιωτικής κλάσης.
Η νέα stealth έκδοση του drone είναι οπλισμένη με μια ολοκαίνουργια θερμοβαρική κεφαλή, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.
Το βάρος της νέας κεφαλής είναι άγνωστο.
Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι η Ρωσία αγόρασε αρχικά το Shahed-136 απευθείας από το Ιράν και στη συνέχεια ξεκίνησε να τα κατασκευάζει εντός της Ρωσίας.
Ωστόσο, το Ιράν το διέψευσε και η Ρωσία είπε ότι το Geran-2 είναι καθαρά ρωσικό drones.
Ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί το Geran-2 και μια ελαφρύτερη έκδοση του drone, το Geran-1, εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου λίγους μήνες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Αυτά τα drones έχουν αποδειχθεί θανατηφόρα.
Ακόμη και οι παλαιότερες εκδόσεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της χαμηλής διατομής ραντάρ της σχεδίασής τους και της ελάχιστης απόδοσης θερμότητας των μικρών τους κινητήρων.
Το σύστημα καθοδήγησης του drone έχει επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό στο μπλοκάρισμα από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου.
Η εισαγωγή μιας έκδοσης stealth θα προσθέσει μόνο στα προβλήματα στον Ουκρανικό στρατό.

Το υλικό που καθιστά stealth τα drones των ρώσων
GEzkUryXcAAj3aP.jpg

Κορυφαία στον ηλεκτρονικό πόλεμο η Ρωσία

Ο αξιόπιστος ηλεκτρονικός πόλεμος της Ρωσίας (EW), βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο και ένας Ουκρανός στρατηγός παραδέχτηκε πώς η Ρωσία συνεχίζει να βρίσκει νέους τρόπους για να μπλοκάρει τα Ουκρανικά drones.

Βασίλισσα drone που ελέγχει άλλα drones Kamikaze;

Ένας Ρώσος στρατιώτης, ανέφερε τις νέες τακτικές των drone.
Ο στρατιώτης, με το διακριτικό κλήσης «Screw», είπε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί «μια μεγάλη ιπτάμενη βασίλισσα και ένα κοπάδι από τα μικρά της drones».
Έτσι, η ομάδα κρούσης UAV μπορεί να λειτουργεί σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις ενώ τα μικρά drones μπορούν να προσγειωθούν και να περιμένουν, εξοικονομώντας μπαταρίες.
Όταν ένα μεγάλο drone εντοπίζει στόχους, τα drones καμικάζι απογειώνονται, μερικές φορές αρκετά μέτρα από τον στόχο, και επιτίθενται.
Εάν η βασίλισσα καταστραφεί, τότε ολόκληρο το κοπάδι της μπορεί να εξουδετερωθεί.
Είναι ενδιαφέρον ότι δύο από τα συστήματα drone χρησιμοποιούνται επίσης από ρωσικές μονάδες.
Η Ρωσία είχε από καιρό χρησιμοποιήσει drones "repeater" για τη μετάδοση σημάτων μεταξύ του χειριστή εδάφους και του αεροσκάφους για να επεκτείνει την εμβέλεια, να διατηρήσει την ισχύ του σήματος και να προστατεύσει το πλήρωμα του drone που παρακολουθείται από τον ηλεκτρονικό πόλεμο του εχθρού (EW).
Η Ρωσία έχει αναπτύξει μια τεχνολογία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Joker First Person View (FPV) που επιτρέπουν στο Unmanned Aerial Vehicle (UAV) να μπει σε ένα είδος «λειτουργίας ύπνου» για αρκετές εβδομάδες πριν ενεργοποιηθεί ξανά για επίθεση.
Οι λεπτομέρειες του νέου drone είναι ελάχιστες, όσον αφορά τη σχεδιαστική του διαμόρφωση για την εμβέλεια, ταχύτητα, αντοχή και υψόμετρο αν έχει και ηλεκτροοπτικά συστήματα οπτικής αναγνώρισης…

Άκρως αποτελεσματικές οι ρωσικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου με ποσοστά απόδοσης 90% στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν το 90% των drones από τις μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας.
Ο απόστρατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) Στρατηγός Krivonos, ωστόσο, λέει ότι το συνολικό πλεονέκτημα εξακολουθεί να είναι υπέρ της Ρωσίας αφού μια καινοτομία της Ουκρανίας… αντιμετωπίζεται μέσα σε 3 μήνες από τους ρώσους έχουν βρει δηλαδή αντίμετρα.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί έως και δώδεκα drones (FPV) τα οποία μπορούν να χτυπήσουν ένα όχημα και 2-3 drones μπορούν να κυνηγήσουν έναν μόνο στρατιώτη»
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις η παραγωγή drones μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι 6 προς 1 και σε ορισμένες κατηγορίες 10 προς 1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης